HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL ZBOR CHORUS ANGELICUS ANSAMBL KOINONĺA

Subota 29. rujna, 19.00 sati
Katedrala

 

 In Memoriam Mo.Saša Britvić

 

Hrvatski barokni ansambl
Laura Vadjon, voditeljica

Zbor Chorus Angelicus
Anđelko Igrec, zborovođa

Ensemble Koinonía
Johann Hausreither, zborovođa

Ivana Lazar, sopran
Monika Cerovčec, sopran
Sonja Runje, alt
Hugo Hymas, tenor
David Greco, bariton
Anđelko Igrec, dirigent

 

Program:

REMEK-DJELA BAROKNE GLAZBE

 

Johann Sebastian Bach
Misa u h-molu, BWV 232
Kyrie
Kyrie eleison, zbor
Christe eleison, duet (soprani I.&II.)
Kyrie eleison, zbor

Gloria
Gloria in excelsis, zbor
Et in terra pax, zbor
Laudamus te, arija (sopran)
Gratias agimus tibi, zbor
Domine Deus, duet (sopran & tenor)
Qui tollis peccata mundi, zbor
Qui sedes ad dextram Patris,  arija (alt)
Quoniam tu solus sanctus,  arija (bas)
Cum Sancto Spiritu, zbor

Credo
Credo in unum Deum, zbor
Patrem omnipotentem, zbor
Et in unum Dominum, duet (sopran & alt)
Et incarnatus est, zbor
Crucifixus, zbor
Et resurrexit, zbor
Et in Spiritum Sanctum, arija (bas)
Confiteor, zbor
Et expecto, zbor

Sanctus
Sanctus, zbor

Benedictus
Osanna in excelsis, dvostruki zbor
Benedictus, arija (tenor)
Osanna (da capo)
Agnus Dei
Agnus Dei, arija (alt)
Dona nobis pacem, zbor
O izvođaču:

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha. Utemeljen je 1999. godine, i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije. Uz stalne koncertne cikluse u Hrvatskom glazbenom zavodu, redoviti su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala (Varaždinske barokne večeri, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Korkyra Baroque Festival, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Histria festival, Pasionska baština, Organum Histriae, Koncerti u Eufrazijani, Rovinjsko glazbeno ljeto, Brodsko ljeto, Osječko ljeto, Paško ljeto, Festival SEVICQ Brežice, Festival hrvatske glazbe u Beču, Festival Esteban Salas (Havana – Kuba), Međunarodni barokni festival Melk, Festival Misiones de Chiquitos (Bolivija), Festival duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Festival Tesori musicali Toscani – Pisa i dr.

U svojim programima, ansambl često ugošćuje vrhunske strane i domaće soliste i dirigente, eksperte u autentičnom pristupu izvođenju barokne glazbe (Enrico Onofri, Adrian Butterfield, Laurence Cummings, Richard Egarr, Hervé Niquet, Stefano Montanari, Philip Pickett, Catherine Mackintosh, Werner Ehrhardt, Ryo Terakado, Aapo Häkkinnen, Richard Egarr, Peter Lönnerberg, Mimi Mitchell, David Staff, Theresa Caudle, Enrico Onofri, Alessandro Tampieri, Rachel Brown, Adrian Butterfield, Stefano Montanari, Marcello Gatti, Jaap ter Linden, Jacques Ogg).

Hrvatski barokni ansambl dobitnik je diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2002. godinu i nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine.

Osim u Hrvatskoj, ansambl je nastupao u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Švedskoj, Finskoj, Argentini, Kubi, Boliviji, Estoniji, Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Sloveniji.

 

Chorus angelicus je varaždinski zbor posvećen izvođenju glazbenih djela hrvatske i svjetske glazbene baštine. Osnovao ga je maestro Anđelko Igrec 1999. godine,  a sačinjava ga četrdesetak predanih pjevača svih životnih dobi. Svoju najveću snagu Chorus angelicus je pokazao na velikim i zahtjevnim projektima – izvedbama cjelovitih remek-djela svjetske glazbene baštine kao što su  Mesija G.F.Händela,  Muka po Ivanu J. S. Bacha, Stvaranje svijeta  J.Haydna ili Vespro della Beata Maria Vergine  Claudija Monteverdija. Rezultat toga je i nagrada Ivan Lukačić na Varaždinskim baroknim večerima 2016. godine za izvedbu Muke po Ivanu J. S. Bacha.

Zbor pjeva na mnogim koncertima, najviše u Varaždinu i njegovoj okolici, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske, a iza njega su i mnoge inozemne turneje (Austrija, Mađarska, Izrael). Zahvaljujući projektima Varaždinskih baroknih večeri, zbor je surađivao s nizom hrvatskih i međunarodnih ansambala specijaliziranih za izvedbe barokne glazbe: Le Parlement de Musique Strasbourg, Hofkapelle München, Musica Coeli Graz, Pratum Integrum iz Moskve, Accademia Bizantina iz Ravenne, Sonatores Panoniae iz Mađarske, te domaćim Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim baroknim ansamblom i Cameratom Garestin.  Iako na repertoaru ima najčešće djela baroknih skladatelja, Chorus angelicus izvodi i djela drugih razdoblja – renesanse, klasicizma , romantizma kao i djela suvremenih skladatelja (Rutter, Ramirez, Orff, Igrec). Neke od izvedbi zabilježene su i na nosačima zvuka (Mozartov Requiem, mjuzikl Božić u varaždinskoj katedrali, Bachova Muka po Ivanu, Igrecove Pjesme štovanja i hvale).

U sklopu projekta Ruksak pun kulture što ga provodi Ministarstva kulture, članovi zbora, kroz edukativne posjete školama diljem Hrvatske, upoznaju mlade naraštaje s pojedinim skladateljima i djelima klasične glazbe te razdobljima u kojima su ona nastala.

 

Ensemble Koinonía (grč. zajednica, javni duh) je zbor koji se javnosti prvi put predstavio u Bečkoj koncertnoj dvorani (Wiener Konzerthaus) s Mozartovim Requiemom u Mozartovoj godini, 1991, kao  Chorgemeinschaft BORG Hegelgasse 12. Zbor su sačinjavali učenici glazbe i studenti koje je povezala radost zajedničkog muziciranja. Budući da su od 1991. mnogi učenici i studenti glazbe završili školovanje i ostali vjerni zboru, 2003/04 je osnovan neovisni komorni ansambl – Ensemble Koinonía – koji je ostvario vlastite koncerte, koprodukcije te gostovanja kod drugih ansambala (npr. kod Wiener Lehrer-A-Cappella-Chor, Wiener Evangelische Kantorei, Cantus Novus). Zbor je osim toga surađivao u nizu koncerata s Wiener Mozart Orchester.  U protekle 23 godine, otkad ansambl vodi Hans Hausreither, zbor je proradio gotovo sva velika djela zborske literature: Händelovog Mesiju, Haydnovo Stvaranje svijeta i Godišnja doba, Bachov Božićni oratorij i Misu u h-molu, Mozartovu Misu u c-molu,  Brahmsov Njemački requiem, Verdijev Requiem, Orffovu Carminu buranu itd. Zbor je snimio i nekoliko nosača zvuka, a djeluje i kao operni zbor.

 

 

Anđelko Igrec završio je studije kompozicije, crkvene glazbe i orkestralnog dirigiranja na Sveučilištu za glazbu u Beču. Među njegovim profesorima su Hans Haselböck, Erwin Ortner, Ivan Eröd, Uroš Lajovic i Johannes Wildner. Od 1999. do 2017. bio je katedralni orguljaš i zborovođa u Varaždinu te voditelj Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

Kao dirigent i skladatelj surađuje s Varaždinskim i Hrvatskim komornim orkestrom, Zborom i Orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom, kao i mnogim međunarodnim ansamblima.

Niz godina djelovao je kao predavač na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu i Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku, a posebno se ističe pedagoškim radom s crkvenim zborovođama i orguljašima na području Varaždinske biskupije.

Posebno mjesto u njegovu djelovanju zauzima varaždinski zbor Chorus angelicus s kojim je, kao osnivač i zborovođa, prošao razvojni put od zbora mladih, katedralnog zbora, do izvedbenog tijela koje s velikim entuzijazmom izvodi i najzahtjevnija djela klasične glazbene literature poput Monteverdijeve Vespro, Händelovog Dixit Dominus, Honeggerovog Kralja Davida ili Bernsteinovih Chichesterskih psalama.

Među nagradama koje je primio za svoje stvaralaštvo ističu se skladateljska nagrada Josip Štolcer Slavenski, Jurica Murai za orguljski recital na Varaždinskim baroknim večerima, te poticajna sredstva Ministarstva kulture – posljednje za djelo Quattro pezzi sacri napisano i izvedeno 2017. godine povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije.

Nosači zvuka s njegovom glazbom (Pashalne slike, Kyrie, Psalmi, Može se živjet’ od ljubavi…) više puta su nagrađivani, među ostalim i hrvatskom diskografskom nagradom Porin.

 

 

 

 

 

 


29.09. Misa u h-molu