O festivalu

Ideja o festivalu koji bi objedinio varaždinsku bogatu tradiciju i povijest u kulturi, glazbi, obrazovanju – napose glazbenom, rodila se 1968. godine pri proslavi 140 godina Muzičke škole Varaždin. Grupa varaždinskih i hrvatskih glazbenika i kulturnih djelatnika zaključila je da bi tu tradiciju najbolje ilustrirao festival Varaždinske barokne večeri, objedinjujući i prezentirajući najbogatije i najopsežnije sačuvanu baštinu: glazbenu, arhitektonsku, hortikulturnu, likovnu, književnu, obrazovnu. Godine 1971. održan je prvi trodnevni festival, u to vrijeme jedan od rijetkih specijaliziran za tu vrstu glazbe u Europi. Muzikolozi i glazbenici već uvelike raspravljaju o načinima izvođenje te glazbe – da li suvremenim instrumentarijem i postojećim ansamblima ili instrumentarijem i vrstama ansambala iz tog vremena. Europa je u to doba imala obnovljenu arhitekturu, instrumentarij i u korpusu ansambala i orkestara neke profilirane za baroknu glazbu. Prednjačile su Engleska, Njemačka i Francuska.

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu.

Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje.

Sada su Barokne večeri dvotjedni festival s tridesetak koncerata koje izvodi nekoliko stotina glazbenika ispred otprilike deset tisuća članova publike iz cijelog svijeta. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe.

Koncerti se sada održavaju uglavnom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali VBV je gostovao i u brojnim europskim zemljama. Europsko udruženje festivala (EFFE) je komentiralo Varaždinske barokne večeri riječima: „Visoka kulturna i nacionalna važnost festivala je neupitna” i zatim im dodijelilo prestižnu oznaku, Label 2019-2020.

 

 

 

Iz prošlih festivalskih godina za pamćenje ostaju nastupi primjerice Jordi Savalla, doajena izvođenja barokne glazbe, zbora Bečkih dječaka na otvorenju 2012. godine, orkestra Le Concert Spirituel s dirigentom Herce Niquetom i brojni nastupi Le Tendre Amoura, španjolskog ansambla, koji svojim nastupima dokazuje da barokna glazba može istovremeno biti zabavna i grandiozna.

Važno je napomenuti da je u fokusu Varaždinskih baroknih večeri autentičnostautentičnost prostora jer je Varaždin jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova, a program se održava u palačama, crkvama i dvorcima iz tog perioda; autentičnost izvedbe jer se koncerti izvode na baroknim instrumentima; i autentičnost programa jer se izvode djela baroknih skladatelja.

 

Impressum

Festival 50. Varaždinske barokne večeri

 

  • Za nacionalni festival Varaždinske barokne večeri financijsku potporu osigurali su:
  • Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
  • Grad Varaždin
  • Varaždinska županija
 • Organizator Festivala: Koncertni ured Varaždin
 • Pokrovitelj: Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović
 • Ravnatelj Festivala: Davor Bobić
 • Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin: Raymond Rojnik
 • Festivalsko vijeće:
 • – dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture RH
 • – dr.sc. Ivan Čehok, gradonačelnik grada Varaždina
 • – Radimir Čačić, župan Varaždinske županije
 • – dr.sc. Hana Breko Kustura
 • – prof. Višnja Mažuran
 • – prof.art. Ljerka Očić
 • – mr.sc. Davor Matačić

Kontakt

Festival Varaždinske barokne večeri kontakt informacije
Adresa

A. Cesarica 1
Varaždin, 42000
Hrvatska

E-mail

[email protected]

Službene informacije

OIB: 61850498653
Žiro račun otvoren u PBZ banci
IBAN: HR72 2340009 1110219514
SWIFT: PBZ GHR2X

Press

Fotografije

Selekciju fotografija izvođača Festivala po danima možete naći u našoj galeriji.

Sve fotografije je moguće skinuti te se mogu koristiti u svrhu izvještavanja uz navedeni izvor fotografije.

Ukoliko bi se fotografije koristile u druge svrhe (turističke brošure, školske knjige, postere ili neke druge printane materijale) molimo Vas da kontaktirate autora fotografije.

Voditelj press službe

091/202 30 77

[email protected]

akreditacija

Ispunjeni zahtjev za akreditaciju Varaždinskih baroknih večeri pošaljite e-mailom na [email protected]

Uvjeti akreditiranja nalaze se uz zahtjev koji možete preuzeti ovdje: