O festivalu

Ideja o festivalu koji bi objedinio varaždinsku bogatu tradiciju i povijest u kulturi, glazbi, obrazovanju – napose glazbenom, rodila se 1968. godine pri proslavi 140 godina Muzičke škole Varaždin. Grupa varaždinskih i hrvatskih glazbenika i kulturnih djelatnika zaključila je da bi tu tradiciju najbolje ilustrirao festival Varaždinske barokne večeri, objedinjujući i prezentirajući najbogatije i najopsežnije sačuvanu baštinu: glazbenu, arhitektonsku, hortikulturnu, likovnu, književnu, obrazovnu. Godine 1971. održan je prvi trodnevni festival, u to vrijeme jedan od rijetkih specijaliziran za tu vrstu glazbe u Europi. Muzikolozi i glazbenici već uvelike raspravljaju o načinima izvođenje te glazbe – da li suvremenim instrumentarijem i postojećim ansamblima ili instrumentarijem i vrstama ansambala iz tog vremena. Europa je u to doba imala obnovljenu arhitekturu, instrumentarij i u korpusu ansambala i orkestara neke profilirane za baroknu glazbu. Prednjačile su Engleska, Njemačka i Francuska.

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu.

Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje.

Sada su Barokne večeri dvotjedni festival s tridesetak koncerata koje izvodi nekoliko stotina glazbenika ispred otprilike deset tisuća članova publike iz cijelog svijeta. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe.

Koncerti se sada održavaju uglavnom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali VBV je gostovao i u brojnim europskim zemljama. Europsko udruženje festivala (EFFE) je komentiralo Varaždinske barokne večeri riječima: „Visoka kulturna i nacionalna važnost festivala je neupitna” i zatim im dodijelilo prestižnu oznaku, Label 2019-2020.

Festival je nositelj posebne oznake Europskog udruženja festivala (EFFE) u 2021. koja se dodjeljuje za inovativnost festivalima koji su se uspjeli održati unatoč pandemijskim uvjetima.

 

 

 

Iz prošlih festivalskih godina za pamćenje ostaju nastupi primjerice Jordi Savalla, doajena izvođenja barokne glazbe, zbora Bečkih dječaka na otvorenju 2012. godine, orkestra Le Concert Spirituel s dirigentom Herce Niquetom i brojni nastupi Le Tendre Amoura, španjolskog ansambla, koji svojim nastupima dokazuje da barokna glazba može istovremeno biti zabavna i grandiozna.

Važno je napomenuti da je u fokusu Varaždinskih baroknih večeri autentičnostautentičnost prostora jer je Varaždin jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova, a program se održava u palačama, crkvama i dvorcima iz tog perioda; autentičnost izvedbe jer se koncerti izvode na baroknim instrumentima; i autentičnost programa jer se izvode djela baroknih skladatelja.

 

Impressum

Festival 52. Varaždinske barokne večeri

 

  • Za nacionalni festival Varaždinske barokne večeri financijsku potporu osigurali su:
  • Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
  • Grad Varaždin
  • Varaždinska županija
 • Organizator Festivala: Koncertni ured Varaždin
 • Pokrovitelj: Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović
 • Ravnatelj Festivala: Davor Bobić
 • Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin: Raymond Rojnik
 • Festivalsko vijeće:
 • – dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture RH
 • – dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik grada Varaždina
 • – Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije
 • – Mirjam Pustički Kunjko
 • – prof. Višnja Mažuran
 • – Seadeta Midžić
 • – mr.sc. Davor Matačić

Kontakt

Festival Varaždinske barokne večeri kontakt informacije
Adresa

A. Cesarica 1
Varaždin, 42000
Hrvatska

E-mail

[email protected]

Službene informacije

OIB: 61850498653
Žiro račun otvoren u PBZ banci
IBAN: HR72 2340009 1110219514
SWIFT: PBZ GHR2X

Press

Fotografije

Selekciju fotografija izvođača Festivala po danima možete naći u našoj galeriji.

Sve fotografije je moguće skinuti te se mogu koristiti u svrhu izvještavanja uz navedeni izvor fotografije.

Ukoliko bi se fotografije koristile u druge svrhe (turističke brošure, školske knjige, postere ili neke druge printane materijale) molimo Vas da kontaktirate autora fotografije.

Voditelj press službe

091/202 30 77

[email protected]

akreditacija

Ispunjeni zahtjev za akreditaciju Varaždinskih baroknih večeri pošaljite e-mailom na [email protected].

Uvjeti akreditiranja nalaze se uz zahtjev koji možete preuzeti ovdje: