Na Trakošćanu predstavljen program 44. Varaždinskih baroknih večeri

VBV_presica_1

Od 19. do 30. rujna Varaždin će ponovno živjeti uz svoj barokni festival. U dvorcu Trakošćan danas je predstavljen program 44. Varaždinskih baroknih večeri, čija je zemlja partner ove godine Republika Italija.
Upravo zahvaljujući tom partnerstvu u Varaždin će stići vrsni interpreti barokne glazbe od ansambla Accademia Bizantina već na otvorenju festivala, Venecijanskog baroknog ansambla dan kasnije, ansambla Accademia degli Astrusi iz Bolonje pa do ansambla Le musiche nove i njihove gošće Francesce Lombardi Mazzulli, talijanske sopranistice koja je već oduševila prethodnih godina inozemnu festivalsku publiku svojim nastupima u sklopu Varaždinskih baroknih večeri u Osiachseeu i Beču.

Djelić je to programa s kojim organizatori varaždinskog festivala privlače ne samo domaće ljubitelje barokne glazbe već i kao prošlih godina goste iz inozemstva. “Svaki dan su koncerti na iznimnoj visini, u prekrasnom ambijentu našeg grada, tako da će posjetitelja voditi iz jednog ugođaj u drugi. Drago mi je da se ove godine, nakon devet godina vraćamo u crkvu Svetog Florijana, koja je gotovo obnovljena, a simbol je varaždinskog kraja. Jako puno događanja očekuje posjetitelje od spektakularnog otvaranja s Accademiom Bizantinom do ansambla Le musiche nove koji su upravo dobili Classical awards Sony nagradu, jednu od najprestižnijih nagrada klasične glazbe u svijetu”, naglasio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić, koji je najavio i brojna popratna događanja u sklopu Festivala.

Bit će tako po prvi puta održan barokni sajam u suradnji s varaždinskom Gradskom tržnicom i Cehom kuhara, kao i Gastro dan Italije, pa i Turski dan, a i će ove godine biti održana tradicionalna izložba cvijeća ovoga puta posvećena Veneciji. Da je varaždinski festival postao i turistički prepoznatljiv svjedoči i informacija da su dubrovačke turističke agencije prvi puta radile promociju za Varaždinu, a zahvaljući povezivanju juga i sjevera države ulaznice za dva festivalska vikenda već su zakupljene, a i kompanija za kulturna turistička putovanja varaždinski je festival stavila na svoju listu. Partnerstvo s varaždinskim festivalom pohvalila je veleposlanica Italije u Hrvatskoj NJ.E. Emanuela D’Alessandro. “Svakako da je danas značajan dan i time što je Italija počela predsjedavati Europskom komisijom, a danas je i godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Velik je to značaj u razvoju političkih, gospodarskih i odnosa, ali i kulturnih odnosa. Hrvatska i Italija dobro surađuju, a kultura sve to idealno zaokružuje”, naglasila je veleposlanica D’Alessandro.

 

Okupljenima na Trakošćanu obratili su se i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić, dok je izvršni organizator Festivala Raymond Rojnik zahvalio sponzorima i svima koji podržavaju varaždinski festival. “Grad Varaždin grad je s nekoliko poznatih epiteta, odnosno kao grad kulture, baroka i kulture, a sve su to i više Varaždinske barokne večeri”, naglasio je gradonačelnik Habuš, dok je zamjenik župana Kišić istaknuo kako su “Varaždinske barokne večeri daju identitet grada baroka, glazbe i umjetnosti i to je nešto što moramo čuvati, a partnerstva sa stranim zemljama dokaz su kako smo itekako prepoznati na inozemnom planu”. Ove će se godine na programu Festivala naći i više djela iz talijanske barokne glazbene riznice, no neće se zapostaviti ni hrvatska barokna baština kojoj će između ostalog biti posvećen i koncert ansambla „Lado“ pod nazivom „Gospin plač kroz stoljeća“ ,pretposljednjeg dana Festivala.

 

Domaći i strani ugledni interpreti barokne glazbe na 44. Varaždinskim baroknim večerima održat će ukupno 16 koncerta u večernjim satima u Varaždinu, te na koncertima uz baroknu kavu na Trakošćanu i u varaždinskom Starom gradu. Uz to, točno u podne 26. rujna u sklopu simpozija posvećenog životu i djelu akademika Jurice Muraia, jednog od osnivača VBV-a koncert će na fortepianu održati Hrvoje Jugović, a ni ove godine neće izostati koncert nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar koji će biti posvećen 15.obljetnici smrti akademika Muraia i 40. obljetnici ženskog zbora Glazbene škole. Taj je koncert na rasporedu posljednjeg dana festivala, 30. rujna, nakon podjele festivalskih nagrada. Neposredno prije predstavljanja programa održana je na Trakošćanu sjednica Festivalskog vijeća, čiji su članovi podržali i ovogodišnje izdanje festivala, kao i njegovu financijsku konstrukciju.