Sveta misa zahvalnica i svečani koncert za kraj 45. Varaždinskih baroknih večeri

Sveta misa zahvalnica i svečani koncert za kraj 45. Varaždinskih baroknih večeri

Podjelom Festivalskih nagrada i koncertom nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole nije večeras završen ovogodišnji Festival. Dan nakon dodjele nagrada i koncerta, u četvrtak, u 18 sati u varaždinskoj Katedrali bit će održana svečana misa zahvalnica koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a liturgijsko pjevanje predvodit će katedralni zbor Chorus angelicus pod ravnanjem Anđelka Igreca. U 20. 30 u Katedrali će započeti svečani koncert jubilarnog festivala na kojem će nastupiti Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i zbor Chorus angelicus, te solisti Lidija Horvat-Dunjko, Martina Zadro, Martina Gojčeta-Silić, Domagoj Dorotić i Luciano Batinić pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića, dugogodišnjeg ravnatelja varaždinskog baroknog festivala.

Ako je jedna manifestacija došla do 45. izdanja, onda čovjek mora biti zadovoljan, jer 45 godina je impozantna brojka. Sjećam se kad smo slavili pete Barokne večeri mislili smo da je to veliki jubilej, a kad se sad sjetim da smo došli do 45-tog izdanja to mi je naprosto impresivno. Festival je prošao interesantan razvojni put i sad je došao u jednu dirigiranu koncepciju, da tako kažem, s obzirom da je koncentriran na autentično izvođenje baroka. Mi smo bili puno šire ruke, dozvoljavali smo sve oblike izražavanja u baroknoj glazbi i mislim da je to u svim slojevima publike naizlazilo na odobravanje i razumijevanje. Stvar je svakog vodstva da izabere svoj put i koncepciju koja je ovog puta pokazala da ima svoje veliko opravdanje i ja želim Baroknim večerima da nastave i budu 50-te i još puno iza toga“, ističe maestro Vladimir Kranjčević koji je punih 36. godina vodio Varaždinske barokne večeri i bio njihov suutemeljitelj.

Pod dirigentskom palicom maestra Kranjčevića pripreman je, na inicijativu sadašnjeg ravnatelja Davora Bobića, i program slavljeničkog koncerta na kojem će biti izvedena Mozartova Krunidbena misa u C- duru i Brucknerov Te Deum. “Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić ostavili su duboki trag u povijesnim izdvebama na Festivalu, poput prve izvedbe Muke po Mateju s maestrom Horvatom. Oni su od početka bili “zadani”, a onda je došao i zbor Chrous angelicus, zbor varaždinske Katedrale i kombinacija solista koji su danas “prva liga” solista za takve izvedbe u Hrvatskoj. Program nije barokni, ali je svečani s glazbenicima koji su dali veliki obol Festivalu. Željeli smo zatvoriti koncepcijski profilirani program ovogodišnjeg Festivala, a onda svečanim koncertom zaključiti Barokne večeri s biserima oratorijske literature“, ističe maestro Kranjčević. Inače, posljednji koncert 45. Varaždinskih baroknih večeri bit će održan u nedjelju, 4. listopada u Lopatincu, u crkvi Sv. Jurja.