Nedjelja, 23. rujna, 20.30 sati
Crkva Sv. Nikole

 

 VARAŽDINSKI KOMORNI ORKESTAR

LATICA HONDA ROSENBERG, violina solo i umjetničko vodstvo

 

Program:

GODINA NAKON I GODINA UOČI OBLJETNICE

Pietro Antonio Locatelli
Introduzione teatrale op.4 no.5
Allegro
Andante
Presto

Pietro Antonio Locatelli
Koncert za violinu u D-duru Il laberinto armonico op.3 no.12
Allegro
Largo-Presto-Adagio
Allegro

Georg Philipp Telemann
Uvertira u fis-molu, TWV 55:fis1, Tafelmusik 10
Ouverture
Les Plaisirs
Angloise
La Badinerie italienne
Loure
Menuet I/II
Courante
Le Batelage

Georg Philipp Telemann
Uvertira-suita, TWV 55:G10
Ouverture
Le reveille de Quixotte
Son attaque des Moulens a Vent
Les soupirs amoureux apres la Princesse Dulcinèe
Sanche Panche Berné
Le Galop de Rosinante
La Couché de Quixotte

 

 O izvođaču:

Varaždinski komorni orkestar utemeljen je 1994. godine nastavljajući tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Osnovna djelatnost orkestra je ciklus od pet koncerata u sezoni u dvorani HNK-a u Varaždinu. Uz to orkestar redovno sudjeluje na Varaždinskim baroknim večerima te nastupa diljem Hrvatske: Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Opatija, Osijek, Karlovac, Čakovec, a gostovao je i u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini. Orkestar je snimio i tri CD-a.

Iako vrlo često nastupa bez dirigenta, orkestar povremeno surađuje s uglednim dirigentima kao što su Pavle Dešpalj, Milan Horvat, Kazushi Ono, Marko Letonja, Vjekoslav Šutej, Uroš Lajovic, Vladimir Kranjčević, Mladen Tarbuk, Ivo Lipanović, Zoran Juranić, Ivan Repušić i drugi. Uz orkestar su kao solisti nastupali eminentni instrumentalisti i pjevači: Ruža Pospiš-Baldani, Dubravka Tomšič-Srebotnjak, Dunja Vejzović, Višnja Mažuran, Monika Leskovar, Karmen Pečar, Renata Pokupić, Radovan Vlatković, David Geringas, Valter Dešpalj, Dora Schwarzberg, Branimir Slokar, Peter Soave, Stanko Arnold, Ištvan Römer, Lovro Pogorelić, Božo Paradžik, Inva Mula…

Uz dva stalnog koncertmajstora (Dunja Bontek i Ivana Penić Defar) orkestar često angažira i goste-koncert majstore: Leon Spierer, Catherine Mackintosh, Taras Pečeny, Tamara Smirnova, Aleksandar Ivić, Boro Martinić, Mario Korunić, Latica Honda-Rosenberg, Stefan Milenkovich.

Orkestar je dobitnik nagrade Varaždinskih baroknih večeri Ivan Lukačić, nagrade HDGU-a Milka Trnina kao i Plakete grada Varaždina. Za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine dobili su nagradu Judita. Za nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu 2007. godine orkestar je nagrađen nagradom Orlando, a za nastup na Varaždinskim baroknim večerima nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju solista, dirigenta ili komornog ansambla.

 

Latica Honda-Rosenberg je jedna od najistaknutijih predstavnica mlade generacije violinista današnjice. Nakon što je osvojila srebrnu medalju na natjecanju Čajkovski u Moskvi 1998. godine, osigurala si je međunarodnu karijeru. Glazbeni časopis „The Strad“ tada je o njoj pisao ovako: „Njezina sigurnost i snaga volje jako podsjećaju na Heifetza. Njezin glazbeni izričaj, kao i način sviranja, je elokventan, izražajan, nježan i raznovrstan, ukratko prekrasan i podižući“.

Latica Honda-Rosenberg je kći hrvatske violončelistice i japanskog pjevača, odrasla u Njemačkoj i počela je svirati violinu s četiri godine. Već s devet godina je postala učenica Tibora Varge u glazbenoj školi Detmold. Nastavila je vježbati sa Zakharom Bronom u Madridu (u Escuela Superior de Música Reina Sofia) i u Musikhochschule Lübeck.

Kao solistica je debitirala u sklopu programa „Debut on Deutschland-Radio” u pratnji njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina na Philharmonie Berlin 1989. godine. Od tada se pojavljivala kao solistica na koncertima brojnih orkestara (Orchestra of the Beethovenhalle Bonn, NDR Radio Philharmonic Orchestra Hanover, MDR Symphony Orchestra Leipzig, Stuttgart Chamber Orchestra, Lausanne Chamber Orchestra, Lucerne Symphony Orchestra, Zurich Chamber Orchestra, Orchestra National de Belgique, Russian State Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, Prague Chamber Orchestra and Czech Philharmonic Orchestra).

Osim što izvodi barokne solističke koncerte, Latica Honda-Rosenberg rado svira djela Mozarta, Beethovena, Brahmsa, Čajkovskog, ali i Bartoka, Šostakoviča i Prokofjeva. Ništa manje drago nije joj izvoditi manje poznate koncerte kao one Roberta Schumanna, Wolfganga Korngolda i Jacquesa Loussiera.

Od 2000. godine, Latica Honda-Rosenberg snima ekskluzivna izdanja za kuću Oehms Classics. Tri CD-a s djelima Blocha, Prokofjeva (komorna glazba), Šostakoviča i Čajkovskog (solo koncerti) su već dostupna. „The Strad“ je proglasio CD-om mjeseca njezino izdanje s komornom glazbom Ernesta Blocha.

Osim koncertnih aktivnosti diljem svijeta, Latica Honda-Rosenberg od 2003. godine predaje violinu. Prvo je bila profesorica na Musikhochschule u Freiburgu. Održava master classove u Njemačkoj, Italiji (na Gustav Mahler Academy), Francuskoj, Hrvatskoj, Portugalu i Izraelu (na Keshet Eilon Summer Course). Od travnja 2009. godine, predaje na berlinskom sveučilištu (Berlin University of the Arts).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


23.09. VKO & Latica Honda Rosenberg