29. rujna 2014. LADO

29. rujna 2014.   LADO

LADO-Varaždin
Ponedjeljak, 29. rujna 2014.
Franjevačka crkva, 20 sati
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO

 

Dražen Kurilovčan, dirigent


Program:

”Hrvatska glazbena baština”
”Gospin plač kroz stoljeća” (14. – 18. stoljeće)

 

Gospin plač je lirsko-epski pasionski spjev u kojem se opisuju Kristova muka i smrt, te kako je proživljava njegova Majka Marija. U ovom programu želimo prikazati različite napjeve Gospina plača iz raznih krajeva Hrvatske, spjevane u više varijanti tekstova koje možemo susresti na području Hrvatske. Upravo ta različitost i bogatstvo napjeva, omogućila nam je obuhvaćanje cijele dramatike Gospina plača.

1. Gospin plač                                   – Vodice
2. Gospin plač                                   – Rokovci-Andrijaševci
3. Gorko plače Majka draga              – Velika Kopanica
4. Gorko plače Gospa draga             – Slivno Ravno (Vlaka)
5. Vrime došlo jur budući                  – Jezera
6. Majka Božja je zaspala                 – Dekanovec
7. Tužno plače                                  – Gotalovo
8. Muka gorka Gospodina                 – Gabela (Hercegovina)
9. Muka gorka Gospodina                 – Zagvozd
10. Muka gorka Gospodina               – Imotski
11. O moj mili Jezuš                          – Draškovec
12. Poslušajte braći mila                   – Zaton kod Šibenika
13. Gospin plač                                 – Martinska Ves
14. Gospin plač                                 – Tugare
15. Gospin plač                                 – Bošnjaci
16. Gospin plač                                 – Lipovac
17. Tuge Marijine                              – Prugovac
18. Štrofa                                          – Gospin plač iz Vrbanja na Hvaru
19. Gospin plač                                 – Kali
20. O žalosna Majko sveta Divice     – Baranja

Obrađivači:
Joško Ćaleta ( 4. 8. 9. 10. 12. 18. )
Dražen Kurilovčan – Krunoslav Šokac ( 2. 15. 16. 20. )
Dražen Kurilovčan –Vid Balog ( 6. 7. )
Dražen Kurilovčan (1. 3. 5. 13. 14. 19.)
Ivica Ivanković (11. 17)

O izvođaču:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s preko stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (preko 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha.

Sve to, uz čudesno bogatstvo i raznolikost folklornog izraza na tako malom prostoru kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu, što je prepoznala i publika u brojnim svjetskim koncertnim dvoranama u kojima je LADO nastupao od Royal Albert Halla u Londonu, City Centra u New Yorku, preko Mann Auditoriuma u Tel Avivu i Sydney Town Halla pa sve do dvadesetak vrhunskih koncertnih dvorana u Japanu, gdje je Ladovih 27 koncerata, tijekom petotjedne turneje u 2006. godini, oduševljeno gledalo više od 50 tisuća ljudi.

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja i to Godišnju nagradu INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu, ukupno osamnaest Porina, među kojima i Porina za životno djelo (2002), četiri Nagrade grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009.), nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003. godine, nagradu Ivan Lukačić na 34. Varaždinskim baroknim večerima 2004. godine. LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na 6. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu, u Sjedinjenim Američkim Državama.