25. rujna 2014. Instrumenta Musica

Instrumenta_Musica
Četvrtak, 25. rujna 2014.
Crkva Sv.Florijana, 20 sati

ANSAMBL INSTRUMENTA MUSICA, Dresden

Hermann Oswald, tenor

Ercole Nisini, barokni trombon i umjetničko vodstvo

Amrai Große, violina
Jiri Sycha, violina i viola
Friederike Otto, kornet
Matthias Sprinz, trombon
Kentaro Wada, trombon
Johanna Seitz, barokna harfa
Zita Mikijanska, pozitiv orgulje


 

 

Program:

Rana barokna glazba Venecije

O VOS AMICI MEI CARISSIMI
Moteti, canzone i sonate Venecijanskih majstora Monteverdija doba

 

Giovanni Battista Buonamente        Sonata à 6
(oko 1595. – 1642. )

Carlo Filago                                      O vos amici mei carissimi
(1589. – 1644. )                                Laudate coeli 

Claudio Monteverdi                          Si dolce è’l tormento
(1567. – 1643.)

Andrea Falconieri                             Passacalle
(1585. – 1656.)                                 Ciaccona

Claudio Monteverdi                          Zefiro torna – Ciaccona del Signor Monteverdi
(Ercole Nisini)

Giovanni Battista Riccio                   Sonata à 4
(oko 1570. – oko 1630.)

Giovanni Gabrieli                              Beata es Virgo Maria
(1554. – 1612.)
Giovanni Battista Riccio                   Canzon La Grileta A doi Violini In Ecco

Dario Castello                                   Sonata Decimaquarta a 4. Due
(prije 1600. – oko 1658.)                   Soprani e due Tromboni overo Violete

Carlo Filago                                     Quam pulchra es
Diligam te Domine

Ercole Nisini                                     Passacaglia Napoletana

Claudio Monteverdi/                         O Quam pulchra/Cantabo Domino

Alessandro Grandi 
(1586. – 1630.)

Giovanni Gabrieli                              Sancta Maria succurre miseris à 7
Giovanni Picchi                                 Canzona Decimaquinta
(oko 1571. – 1643.)

O izvođaču:

Ansambl Instrumenta Musica izvodi glazbu kasne renesanse i baroka (plesove i instrumentalnu polifoniju) kao i bogati repertoar duhovne i svjetovne glazbe. Povijesni instrumentarij na kojemu se izvodi osniva se na vrstama glazbala kako ih je opisao Michael Praetorius u svojem djelu Syntagma Musicum II (Wolfenbüttel 1619.). Ansambl je 2004. godine utemeljio Ercole Nisini prema svojem studiju Rane glazbe na Institutu Sveučilišta u Trossingenu. Od tada Instrumenta Musica nastupa sa prijašnjim članovima i u različitim sastavima pod ravnanjem Ercola Nisinija i u suradnji s vokalnim ansamblima kao što su to Ensemble Officium, Dresdner Kammerchor, Kammerchor der Frauenkirche Dresden i to na festivalima i u prostorima poput Dresdner Frauenkirche, Niedersächsischen Musiktagen, Schwarzwald-Musikfestival, Rheingau-Festival, Skálholt Summer Concerts (Island), Heinrich Schütz Musikfest, Brandenburgische Sommerkonzerte, WDR Funkhauskonzerte, Klosterstiftung Michaelstein, Tage Alter Musik Regensburg i dr. Zajedno su snimili 9 CD-ova za Labels Ramée, Querstand, Christophorus, Carus, Rondeau i SONY, a u živo su snimljeni za njemački WDR i Deutschland Radio, te švicarski SFR i talijanski Radio 3.

Ercole Nisini diplomirao je trombon na Konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu te nastavio studij klasičnog trombona 2001. godine u razredu Abbie Conant u Trossingenu. 2006. godine na istoj je Visokoj glazbenoj školi nastavio studij povijesnog izvođenja u razredu Wim Becu. Studirao je i u Engleskoj i u Italiji s Denisom Wickom iz Londonskog simfonijskog orkestra. 2001. godine dobio je mjesto drugog trombona u Orchestra Sinfonica u Milanu pod ravnanjem Riccarda Chaillya. Radio je u Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai (Torino), Orchestra del Teatro Regio (Torino), Orchestra del Teatro Comunale di Bologna, Süddeutsche Philharmonie u Konstanzi. Nastupao je kao solist i voditelj sa svojim Ansamblom Instrumenta Musica na festivalima i u dvoranama poput Dresden’s Frauenkirche, Lower Saxony Musiktage, Black Forest Music Festival, Rheingau Festival, Sklholt Island Summer concert, Heinrich Schütz Musikfest, Brandenburg Summer Concerts, WDR Radio Concerts u Kölnu, Regensburg Tage Alter Musik, German Trombone symposium i dr. Sudjelovao je na koncertima i snimanjima diljem Europe s grupama kao što su to La Petite Bande, Orchestre des Champs Èlysees, Musica Fiata. Središte zanimanja Ercola Nisinija je solistički i komorni repertoar od renesanse do modernog vremena na povijesnim instrumentima i s tehnikama koji taj repertoar traži. Njegova je diskografija bogata, a u tijeku je snimanje za Querstand label niza od 4 CD-a na kojima predstavlja trombon u različitim povijesnim razdobljima. Svaki CD prati Nisinijevo izdanje glazbe za trombon a izdavač je Verlagsgruppe Kamprad.

Tenor Hermann Oswald počeo je pjevati kao dječak u Tölzer Knabenchor pa ipak je prvo počeo studirati Poljoprivredu i diplomirao je 1990. godine. Ali, ponovno je otkrio svoje pjevačke sposobnosti i uz rad u poljoprivredi u blizini Münchena počeo se baviti pjevanjem kao hobijem. Zdrava prirodna nadarenost, privatna poduka iz pjevanja i više manje autodidaktički rad s vlastitim glasom omogućili su mu 1992. godine ulazak u uspješnu pjevačku karijeru. Prednost je davao baroknoj glazbi i to ga je usmjerilo na koncertno i operno područje. Suradnja s dirigentima Howardom Armannom, Ivorom Boltonom i Thomasom Hengelbrockom učvrstili su njegovu poziciju na sceni barokne glazbe. Slijedili su nosači zvuka i razgranata djelatnost s ansamblima kao što su to Balthasar Neumann Chor, Musica Viata, Hassler Consort, Orlando di Lasso Ensemble i mnogi drugi. U europskim opernim kućama Hermann Oswald rado je viđeni gost (Državna opera Berlin, München, Beč, Strassburg), a često nastupa i na festivalima (među ostalima u Bremenu, Schwetzingenu, Innsbrucku, Potsdammu i Drezdenu). 2002. godine bio je Monostatos u Mozartovoj Čarobnoj fruli u Schwetzingenu i Strassburgu u režiji Achima Freyera. Slijedile du druge uloge i projekti s Collegium Vocale Gent i s Freiburger Barockorchester pod ravnanjem Suzukija Massaakija. Objavio je tri CD-a sa srednjevjekovnim ljubavnim pjesmama (Minnelieder), strast koju dijeli zajedno s poznatim bečkim ansamblom Unicorn.