23.09.2011. SVEČANO OTVORENJE

23.09.2011. SVEČANO OTVORENJE

Katedrala, 20 sati

Vroclavski barokni orkestar
Jarosław Thiel
, umjetničko vodstvo

Vroclavski filharmonijski zbor
Agnieszka Franków-Żelazny
, umjetničko vodstvo
Iwona Leśnikova-Lubowicz, sopran
Markéta Cukrová, alt
Max Ciolek, tenor
Tomáš Král, bas

Andrzej Kosendiak, dirigent

                                                                Program:

                     Johann Sebastian Bach: Kantate poljskoga dvora

Johann Sebastian Bach    Laß Fürstin, laß noch einen Strahl, BWV 198, žalobna oda
(1685.-1750.)                        (Trauer-Ode das Ableben der Gemahlin Augustus des Starken
Christiane Eberhardine, Köninin von Polen und Kurfűrstin von
Sachsen, Leipzig 17. Oktober 1727)

Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten, BWV 214, kantata
(Dramma per musica zum Geburtstag der Königin von Polen
und Kurfürstin zu Sachsen am 8. Dezember 1733)

O izvođaču:

Vroslavski barokni orkestar, jedini poljski orkestar koji koristi povijesne instrumente, djeluje od 2006. godine. Repertoar orkestra uključuje glazbu od ranog baroka do ranog romantizma, od komorne glazbe do velikih vokalno-instrumentalnih djela. Orkestar ima vlastiti ciklus koncerata u krasnom Oratoriumu Marianumu – Vroclavskoj sveučilišnoj koncertnoj dvorani. Visoki umjetnički standardi orkestra bili su vrlo brzo prepoznati od stručne kritike i glazbenih institucija, što je rezultiralo pozivima za nastupe na uglednim poljskim festivalima, kao i u inozemstvu, te za snimanja za radio, za objavljivanje nosača zvuka i za nastupe s vodećim poljskim zborovima. Vroclavski barokni orkestar nastupao je do sada s istaknutim solistima i dirigentima kao što su to Jaap ter Linden, Paul McCreesh, Peter Van Heyghen, Andreas Spering, Christian Curnyn, Simone Kermes, s metropolitanskom opernom zvijezdom Aleksandrom Kurzak i mnogim drugima.

 

Violončelist Jarosław Thiel, od početka djelovanja Vroclavskog baroknog orkestra, njegov je umjetnički voditelj. Debut orkestra bio je album sa simfonijama čeških klasika Kořelucha, Rejche i Voríšeka i taj je nosač zvuka bio dva puta nominiran za Nagradu Fryderyk poljske industrije nosača zvuka u 2010. godini. Jarosław Thiel je završio Školu za talente u Poznańu, a violončelo je studirao na Glazbenim akademijama u Poznańu i Łódźu. Od 1997. godine specijalizirao se za povijesnu izvodilačku praksu i sudjelovao je na majstorskim tečajevima koje je organizirala Drezdenska akademija za staru glazbu (Christine Kyprianides). Studij baroknog čela završio je u razredima Phoebe Carrai i Markusa Möllenbecka na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu. Od 2000. godine je prvi čelist Drezdenskog baroknog orkestra i član Festivalskog orkestra Göttingen koji vodi Nicholau McGegan. Nastupa s poljskim i njemačkim ansamblima na specijaliziranim festivalima, a poučava barokno čelo na Glazbenoj akademiji u Wrocławu te na Ljetnoj akademiji za Ranu glazbu u Lidzbark Warmínskom.

 

Vroclavski filharmonijski zbor je mješoviti zbor koji od osnutka 2006. godine djeluje pod ravnanjem Agnieszke Franków-Żelazny. Vrlo brzo se afirmirao kao vodeća snaga na poljskog zborskoj sceni – jednako kao uspješan a cappella sastav s bogatim repertoarom, kao i oratorijski i simfonijski zbor širokoga raspona, koji najčešće surađuje s Vroclavskim filharmonijskim orkestrom i Vroclavskim baroknim orkestrom. Zbor je surađivao s Gabrieli Consortom i s NDR orkestrom, s kojima je nastupio u Salle Pleyel u Parizu i u Barbican Centre u Londonu, te na festivalima Schleswig-Holstein i Flanders, a bio je prvi poljski zbor pozvan da nastupi na legendarnim BBC Proms u Albert Hallu u Londonu. Zbor surađuje s umjetnicima i dirigentima kao što su P. McCreesh, J. Kaspszyk, K. Penderecki, J. MacMillan, L. Borowicz, M. Brewer i B. Chilcott. Zbor često nastupa za poljski radio i televiziju, a objavio je nosač zvuka s poljskom zborskom glazbom.

 

Agnieszka Franków-Żelazny je doktorirala na Sveučilištu u Wrocławu, a već više od deset godina djeluje kao aktivni zborovođa i nastupa s poljskim i inozemnim zborovima i solistima. Osnovala je zbor Con Amore, kao i Komorni zbor vroclavskog Medicinskog sveučilišta, s kojima je osvojila brojne nagrade. Kao dirigentica dobitnica je nagrada Poznań 2004., Legnica Cantat 2004., 2006, 2008. i 2010. i Gaude Cantem 2008. Asistentica je na Glazbenoj akademiji u Wrocławu, a često nastupa kao gost-dirigent s brojnim ansamblima u Poljskoj i inozemstvu, te gost-profesor na zborskim i dirigentskim tečajevima i radionicama.

Dirigent Andrzej Kosendiak generalni je direktor Vroclavskog filharmonijskog orkestra i Međunarodnog festivala Bratislawia Cantans. On je uz to i pedagog i organizator kulturnog života u Poljskoj, te inicijator brojnih umjetničkih projekata. Diplomirao je na Fakultetu kompozicije, dirigiranja i teorije glazbe na Glazbenoj akademiji u Wrocławu. Posebno je uspješan u izvođenju rane glazbe, te je 1985. godine utemeljio Collegio di Musica Sacra, čiji je i danas umjetnički direktor. Nastupao je diljem Europe i u SAD-u, a česti je gost uglednih festivala i najprestižnijih koncertnih dvorana. Snimio je na nosače zvuka veliki broj nepoznatih djela pronađenih u Sveučilišnoj knjižnici u Wrocławu i u Knjižnici u Strasbourgu. Otkako je od 2005. godine direktor Vroclavskog filharmonijskog orkestra Andrzej Kosendiak je utemeljio i Vroclavski barokni orkestar, Vroclavski filharmonijski zbor i Vroclavski filharmonijski dječački zbor. Začetnik je niza festivala (Forum Musicum, Leo Festival) i umjetničkih projekata, među kojima „1000 godina glazbe u Wrocławu“, Singing Poland, Wrocław Oratorio Recordings i niza drugih. Kao predstavnik gradonačelnika Wrocława koordinira projekt National Forum of Music in Wrocław, čiji je i inicijator.