20. rujna 2014. Camerata Garestin

Camerata_Garestin

Subota, 20. rujna 2014.
Viteška dvorana, Dvorac Trakošćan, 11 sati

Koncert uz baroknu kavu

 

CAMERATA GARESTIN

Ivana Garaj Korpar, sopran
Helena Lucić Šego, mezzosopran
Igor Paro, teorba
Krešimir Lazar, barokno violončelo
Krešimir Has, čembalo


 

Program:

 

“Cvijetanje baroka” – Frescobaldi & Monteverdi

 

Claudio Monteverdi                  Ohime dov’e il mio ben (Romanesca a 2)
(1567. – 1643.)

 

Girolamo Frescobaldi               Canzon dopo l’Epistola (Fiori Musicali, 1635.)
(1583. – 1643.)

Girolamo Frescobaldi               Maddallena alla croce

Girolamo Frescobaldi               Cosi mi disprezzate
Girolamo Frescobaldi               Canzona prima a basso solo

Claudio Monteverdi                  Ohime ch’io cado
Claudio Monteverdi                  Si dolce e il tormento

Claudio Monteverdi                  O come sei gentile

Girolamo Frescobaldi               Recercar (Fiori Musicali, 1635.)

Claudio Monteverdi                  Pulchra es amica mea

Claudio Monteverdi                  Pur ti miro

O izvođačima:

Camerata Garestin ansambl je koji okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače Ivanu Lazar (sopran), Danija Bošnjaka (uzdužne i poprečne flaute) te Krešimira Hasa (čembalo i orgulje). Svirajući na replikama autentičnih instrumenata te promišljajući interpretaciju glazbe po estetskim i interpretativnim značajkama vremena u kojem su skladbe nastale, ansambl postaje značajan čimbenik hrvatske glazbene reproduktive. Camerata Garestin održala je niz koncerata u Varaždinu, Osijeku, Rovinju, Šibeniku, Sisku i Slavonskom Brodu, a ansambl je gostovao u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Slovačkoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Svojim imenom ansambl je vezan za grad Varaždin, budući da je Garestin povijesni naziv za Varaždin, kao i za najveći hrvatski festival barokne glazbe Varaždinske barokne večeri, u okviru kojega redovito nastupa od svojeg osnutka.

Ivana Garaj Korpar (Zagreb, 1980) diplomirala je klavir u razredu Veljka Glodića 2002. i solo pjevanje u razredu Snježane Bujanović Stanislav 2003. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija djelovala je u brojnim akademskim i drugim produkcijama, a najznačajnije ističe solističke nastupe u Mozartovoj Misi Credo, KV. 257, Pergolesijevoj Stabat mater, Fauréovom Rekvijemu, op.48, te u Messa per il Santissimo Natale (Božićna misa) G.A.Ristorija u izvedbi sa Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a. Od opernih naslova izdvaja Puccinijevu Sestru Angelicu, Mozartovu Čarobnu frulu i operu Kamenik Jakova Gotovca. Nastupila je na dobrotvornom koncertu u korist Dječjeg doma u Zagrebu u Operi pod zvijezdama. Dobitnica je 1. nagrade na županijskom natjecanju te 2. nagrade na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku 2001. godine. Za praizvedbu pjesama Ivana pl. Zajca na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu 14. travnja 2003. nagrađena je Rektorovom nagradom te je dobitnica nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora na 43. tribini Darko Lukić. Bila je stipendistica Grada Zagreba. U Zboru HRT-a djeluje od 2002. a dvije godine kasnije dobiva status solistice i stalno zaposlenje. Početkom 2011. godine započinje suradnju s Hrvatskim baroknim ansamblom, te ansamblom Cantus.

Mezzosopranistica Helena Lucić Šego studirala je germanistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2005. godine diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Lidije Horvat-Dunjko. Pohađala je razne majstorske tečajeve kod poznatih glazbenika, a trenutačno se usavršava kod bivše članice Bečke državne opere, KS Olivere Miljaković te radi sa priznatim talijanskim pedagogom Paolom de Napolijem. Sudjelovala je nekoliko godina na ljetnoj školi za baroknu glazbu i ples Aestas Musica pod vodstvom eminentnih engleskih umjetnika Catherine Mackintosh i Laurencea Cummingsa u Varaždinu. Godine 2001. debitirala je u HNK-u u Zagrebu u Puccinijevim jednočinkama Suor Angelica i Gianni Schicchi, a 2002. pjevala je na svjetskoj praizvedbi suvremene verzije Cavallijeve opere Pompeo Magno na otvaranju Varaždinskih baroknih večeri pod vodstvom Paula Esswooda. Zapažen nastup imala je na Muzičkom biennalu Zagreb (2003.) u operi Životinjska farma Igora Kuljerića kao Mollie. Pjevala je u svim hrvatskim opernim kućama, a u zagrebačkom HNK redovito nastupa kao gost solistica i ostvaruje brojne uloge. Kao solistica surađuje sa zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, Durbovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Riječkom filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, baroknim ansamblom Camerata Garestin, ansamblom za suvremenu glazbu Cantus te sudjeluje na festivalima Orgulje Heferer i Organum Histriae i redovito nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom.