19. rujna 2014. Accademia Bizantina

19. rujna 2014. Accademia Bizantina

Accademia Bizantina-3.jpg

Petak, 19. rujna 2014.
Katedrala, 20 sati
Svečano otvorenje

ACCADEMIA BIZANTINA

CHORUS ANGELICUS

 

Ottavio Dantone, čembalo, dirigent
Anđelko Igrec, zborovođa


 

Program:

 

 

Arcangelo Corelli                           Concerto grosso u D-duru, br. 4, op. 6
(1653.-1713.)                                               Adagio-Allegro
Adagio
Vivace
Allegro-Giga: Presto

Georg Friedrich Händel                 Concerto grosso u G-duru, op. 6, br.
(1685.-1759.)                                               A tempo giusto
Allegro
Adagio
Allegro
Allegro

Antonio Vivaldi                                Koncert za dvije violine u A-duru, br. 5, RV 519
(1678.-1741.)                                               Allegro
Largo
Allegro

Francesco Geminiani                      Concerto grosso u d-molu, br 12, op.1
(1687.-1762.)                                  „La Follia“
Adagio
Allegro
Adagio
Vivace-Allegro
Andante
Allegro
Adagio
Allegro
Adagio
Allegro

Antonio Vivaldi                                Gloria u D-duru, RV 589
Gloria in excelsis Deo (zbor)
Et in terra pax (zbor)
Laudamus te (sopran 1 i 2)
Gratias agimus tibi (zbor)
Propter magnam gloriam (zbor)
Domine Deus (sopran)
Domine, Fili unigenite (zbor)
Domine Deus, Agnus Dei (kontraalt i zbor)
Qui tollis peccata mundi (zbor)
Qui sedes ad dexteram Patris (kontraalt)
Quoniam tu solus sanctus (zbor)
Cum Sancto Spiritu (zbor)

 

O izvođaču:

 

Accademia Bizantina ansambl je s instrumentima razdoblja sa sjedištem u Ravenni, a vodi ga Ottavio Dantone. Virtuozno izvođenje ansambla uvijek ima dramatski naboj, ali to nije nikada na uštrb sjajno ujednačenog tona. Ansambl je nastupio na brojnim festivalima i u mnogim europskim gradovima, a gosti su mu ugledni solisti.

Talijanski čembalist i dirigent Ottavio Dantone diplomirao je orgulje i čembalo na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu. Vrlo rano je započeo nastupati posvećujući se ranoj glazbi i surađujući s različitim orkestrima te je tako stekao veliko iskustvo u izvođenju bassa continua. Godine 1985. dobio je Nagradu Basso continuona Međunarodnom festivalu u Parizu a 1986. na Međunarodnom festivalu u Brugesu, kao prvi Talijan koji je na čembalu osvojio ta međunarodna priznanja. Nastupa kao čembalist i kao pijanist te kao dirigent. Od 1996. godine umjetnički je voditelj Accademie Bizantine u Ravenni, ansambla s kojim je surađivao još od 1989. godine. Gostovao je u mnogim europskim gradovima te u SAD-u, Izraelu i Meksiku. Bio je gost mnogih uglednih glazbenih asocijacija, tako Concertgebouw u Amsterdamu, Cité de la musique u Parizu, Međunarodnog glazbenog festivala u Istanbulu, Metropolitan muzeja u New Yorku, Holstein festivala, Lingotto Auditoriuma u Torinu, Teatro Lirico u Cagliariju, festivala u Ravenni, Bologni i dr. Ottavio Dantone snimao je za radio i televiziju u Italiji i drugdje, a snimao je jednako kao solist, dirigent i interpret bassa continua. Po izboru Riccarda Mutija ravnao je operama u Teatro alla Scala u Milanu. Vodi mnoge specijalističke seminare za čembalo, komornu glazbu, basso continuo i improvizaciju.

Zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus djeluje od 1999. godine isprva kao Zbor mladih varaždinske katedrale. S vremenom prerasta u izvođački korpus koji, vezano uz svoju osnovnu zadaću, predvođenje liturgijskog pjevanja na svim važnijim slavljima u varaždinskoj prvostolnici, poseban naglasak stavlja na izvedbu novih liturgijskih skladbi. U svome djelovanju uživa podršku varaždinskih solo pjevača te instrumentalista, većinom članova Varaždinskog komornog orkestra. Na repertoaru zbora nalaze se koncertne i liturgijske skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja, primjerice Faureov i Durufleov Requiem, Vivaldijeva Gloria, mise iz razdoblja renesanse, bečke klasike i rane romantike, skladbe Charpentiera, Dupréa, Bernsteina, prve izvedbe hrvatskih prepjeva Muke po Mateju Heinricha Schütza, Mendelssohnovih moteta i dr. Zbor bilježi nekoliko nastupa na Varaždinskim baroknim večerima, a od gostovanja treba istaknuti ono u Izraelu. Zbor je snimio nekoliko nosača zvuka. S Varaždinskim komornim orkestrom Zbor je do sada izveo Mozartov Requiem, K. 626 na koncertima u povodu 800. obljetnice proglašenja Varaždina slobodnim kraljevskim gradom u Varaždinu i Čakovcu 2009.

Anđelko Igrec studirao je kompoziciju, crkvenu glazbu i dirigiranje na Sveučilištu za glazbu u Beču. Od 1999. u Varaždinu djeluje kao orguljaš i zborovođa u katedrali te kao povjerenik za glazbu u Varaždinskoj biskupiji. Predavač je na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu te u Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku. Skladatelj je duhovne glazbe najraznovrsnijih oblika koji se protežu od psalama, misnih skladbi, misa i oratorija preko
komornih djela pa sve do mjuzikala. Među nagradama za njegov rad posebno se izdvajaju Nagrada Jurica Murai za najbolju interpretaciju na Varaždinskim baroknim večerima 2002.godine, Vjesnikova nagrada J. Š. Slavenski za oratorij Pashalne slike 2008. godine, nekoliko nagrada Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Porin za najbolji album klasične glazbe 2010. godine. Anđelko Igrec je s Varaždinskim komornim orkestrom surađivao kao orguljaš, dirigent i skladatelj. Kao dirigent vodio je premijeru i deset izvedbi Božićne priče Rudolfa Matza u HNK u Varaždinu, Čakovcu i Vinkovcima 2007. godine i koncertima organiziranima u povodu 800. obljetnice proglašenja Varaždina slobodnim kraljevskim gradom, 28. ožujka 2009. godine u Varaždinu i 29. ožujka 2009.godine u Čakovcu. Na narudžbu VKO skladao je 2009. godine Capriccio Garestinensis za gudače.