Zbogom, maestro Britvić

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri s velikom su tugom primili vijest kako je u Zagrebu tragično preminuo istaknuti hrvatski dirigent Saša Britvić, koji je bio i ravnatelj, te utemeljitelj Baroknog festivala na Korčuli. S Varaždinskim baroknim večerima maestro Britvić surađivao je duži niz godina, a 2011. godine pod njegovom dirigentskom palicom u povodu 150. godišnjice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je koncert Hrvatskog baroknog ansambla, Zbora Ivan Filipović i solista u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi na kojem su bila izvedena djela hrvatske barokne glazbene baštine.

Prošle godine, na 44. Varaždinskim baroknim večerima, maestro Britvić ravnao je u Katedrali izvedbom Mesije G. F. Handela u kojoj su sudjelovali glazbenici Hrvatskog baroknog ansambla i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, te solisti. Ove godine u sklopu 45. Varaždinskih baroknih večeri održana je u varaždinskom HNK-u festivalska premijera operno/dramske predstave “Mislibolesnik iliti hipohondrijakuš” koja je bila i posljednji dirigentski projekt Saše Britvića.

Hrvatska kultura ostala je bez istaknutog umjetnika, a Varaždinske barokne večeri bez velikog prijatelja i uvijek nam dragog gosta. Upućujemo izraze sućuti njegovoj obitelji, kao i glazbenicima Hrvatskog baroknog ansambla, čiji je Saša Britvić bio suutemeljitelj i ravnatelj. Nedostajat će nam i kao stručnjak glazbenik i prijatelj”, istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj VBV-a.

britvic