Večeras počinju 44. Varaždinske barokne večeri

Koncertom ansambla Accademia Bizantina iz Ravenne i domaćeg, varaždinskog katedralnog zbora Chorus Angelicus, te nastupima solistica Rodice Vice, Ane Lice i Delphine Galou pod dirigentskom palicom talijanskog čembalista i dirigenta Ottavia Dantonea večeras u Katedrali počinju 44. Varaždinske barokne večeri. Na programu svečanog otvorenja najdugovječnijeg hrvatskog baroknog festivala naći će se djela baroknih majstora A. Corellija, A. Vivaldija, G. F. Handla i F. Geminianija, a gostima okupljenima u Katedrali prigodnim će se govorima obratiti gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, veleposlanica Italije-ovogodišnje zemlje partner VBV-a Emanuela D’Alessandro i Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture, koji će i otvoriti Festival.

Nakon svečanosti barokne glazbe u Katedrali, uslijedit će vanjski dio otvorenja, koji će oko 21. 30 na glavnom gradskom trgu, Trgu kralja Tomislava ponuditi Varaždincima i njihovim gostima svjetlosni performance. Nakon što je prošle godine tvrtka «Urbana galerija» igrom svjetla i tehnologije varaždinsku Gradsku vijećnicu vratila u doba baroka, organizatori VBV-a za ovu godinu najavljuju novu atrakciju-3 D mapping «pojačan» hologramom. «Bit će to multimedijalni spektakl, spoj modernog s tradicijom baroka kroz umjetnički izričaj. Vjerujemo da će to biti iznenađenje za sve», ističe Raymond Rojnik, izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri, pozivajući Varaždince i sve zainteresirane da nakon šetnje gradom zastanu na Korzu i pridruže se uzvanicima otvorenja, među kojima će i ove godine biti velik broj veleposlanika, ne samo akreditiranih u Hrvatskoj već i u zemljama u okruženju. Svečani koncert otvorenja moći će se, osim u izravnom prijenosu na HRT1 pratiti i na video vodenom zidu na varaždinskom Korzu, pa će tako od večeras varaždinsko povijesno središte živjeti uz baroknu glazbu.

Prije otvorenja na rasporedu je i prvi popratni program 44. Varaždinskih baroknih večeri. Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon u svojoj je Galeriji K 10 u Kukuljevićevoj ulici 10 pripremilo izložbu radova jednog od najboljih hrvatskih keramičara mlađe generacije Mladena Ivančića pod nazivom “Paralelni univerzumi”. Otvorenje izložbe zakazano je za 18 sati, dok svečani koncert u Katedrali počinje u 20 sati. Tijekom 12 festivalskih dana u Varaždinu i Trakošćanu bit će održano 17 koncerata koji će se naći u konkurenciji za festivalske nagrade, dok će posljednjeg dana Festivala biti tradicionalno održan koncert nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole.