VBV u Austriji i Italiji

_DSC6792-CORF_Schumann

U sklopu aktivnosti i priprema za 44. Varaždinske barokne večere kojima je ove godine zemlja partner Italija, izaslanstvo Koncertnog ureda posjetilo je Klagenfurt, gdje je sudjelovalo na svečanoj premijeri filma Im Herzen Europas, produkcije Österreich-Bild austrijske kuće ORF. Kako je ekipa ORF-a lani snimila dva priloga u Varaždinu i o VBV-u koji su privukli iznimnu pozornost austrijske javnosti, s upravom i uredništvom razgovaralo se o proširenju suradnje i mogućem medijskom pokroviteljstvu ORF nad Varaždinskim baroknim večerima.

Nakon Klagenfurta, zahvaljujući partnerskoj agenciji Maloberti, upriličen je posjet znamenitom dvorcu Caste Duino u vlasništvu SAS princeze Thurn und Taxis. Princeza ove ugledne plemičke europske obitelji bila je oduševljena idejom da se u dvorcu održi jedan od koncerata ovogodišnjih Baroknih večeri te zahvalila na pozivu da posjeti Varaždin. Caste Duino, iznimno lijep i povijesno važan spomenik kulture koji je danas i muzej, lociran je na pitoresknoj obali Jadranskog mora, u blizini drevnog zamka Duino gdje je, prema pričanjima, stvarao i sam Dante.

 

Trenutno se pregovara s tri TV kuće iz Italije, Austrije i Slovenije o eventualnom TV prijenosu tog događaja. Sve aktivnosti Koncertnog ureda u Italiji i Austriji bile su dijelom priprema Varaždina za kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture i doprinos širenja varaždinske kulturne ponude na zemlje u okruženju.