Varaždinski komorni orkestar i četvorica gitarista napunili crkvu sv. Nikole i oduševili publiku

Stolica više tražila se na sinoćnjem koncertu Varaždinskog komornog orkestra i četvorice vrsnih gitarista u varaždinskoj crkvi svetog Nikole. Festivalskoj publici omiljeni domaći Komorni orkestar na koncertu u potpunosti posvećenom Vivaldijevim djelima ugostio je četvoricu gitarista. Petrit Ceku, Tvrtko Sarić, Maroje Brčić i Zoran Dukić oduševili su publiku koja je i danima ranije požurila nabaviti ulaznice, jer ovaj je koncert bio u potpunosti rasprodan. „Na prijedlog naših gostiju pristali smo ući u taj projekt, pomalo neobičan s obzirom da se radi o modernim gitarama, ali s vrhunskim glazbenicima i izazovnim programom koji je zapravo prava poslastica za svirati, ali i čuti.  Kako bi i mogli zaobići takav program u gradu u kojem je rođen Ivan Padovec, naš najznačajniji i najutjecajniji gitarist u hrvatskoj glazbenoj povijesti? Na ovaj način mu se zapravo možemo odužiti i održati jedan kontinuitet“,  naglasio je Krešimir Lazar, šef Varaždinskog komornog orkestara, dodajući kako je spoj barokne glazbe i umjetnika na ovakvom zajedničkom koncertu bio izazov i pravi „gušt“ u interakciji orkestra koji je naučeni pratiti gitare i gitarista koji na ovakvom festivalu i u ambijentu daju sve od sebe da pokažu da je opravdano i na modernim instrumentima svirati staru glazbu. Umjetničko vodstvo na koncertu preuzeo je Petrit Ceku, gitarist svjetskog glasa, kojemu je bilo ovo prvo predstavljanje publici baroknog festivala i zbog toga nije krio zadovoljstvo. „Glazba je emocionalno dirljiva, a ovakav koncert s Varaždinskim komornim orkestrom i kolegama velika je stvar. Vivaldi je skladatelj koji je toliko raznolik unutar svog opusa da je zapravo neizbježno oduševljenje glazbom kod sviranja, a kamoli slušanja. Djela koja smo izabrali za ovaj koncert pokazuju kontraste i različitosti u skladateljevom opusu što je sjajno“, istaknuo je Ceku.

Neposredno prije koncerta, u galeriji varaždinskog HDLU-a otvorena je izložba djela varaždinskog slikara Branka Bobića, inspiriranih upravo Varaždinskim baroknim večerima, glazbom i Varaždinom. Iza Bobića više je od 60 skupnih izložbi i brojne samostalne izložbe, a za svoj je umjetnički rad i cjelokupan doprinos varaždinskoj kulturi 2009. godine primio Nagradu grada Varaždina. „Branko Bobić je slikar kojega su dugo vremena mjerili i povezivali sa Stančićevim vedutama, tom patinom zlata koje se ljušti, međutim ovdje se pokazuje da on ima jedno postmodernističku crtu, a uz to treba reći da ima i ciklus svojih, varaždinskih vlakova. Malo koji varaždinski slikar je obuhvatio tri raznovrsne tematike kao što je napravio Bobić i možemo reći da on obuhvaća Varaždin u mnogim detaljima. Posebice kada vidite ove detalje glazbe na zidovima, što je i prigodno za jednu obitelj u kojoj kad ih posjetite nikad ne znate hoćete li prevagnuti slikarske ili glazbene teme. Riječ je stvarno jednom pravom daru gradu Varaždinu za Barokne večeri“, istaknuo je na otvorenju varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok.  Zanimljiva je činjenica kako su na istom trgu u Varaždinu u dva izložbena prostora postavljene izložbe djela varaždinskih slikara. U Galeriji starih i novih majstora na Stančićevom trgu još je u tijeku izložba radova Miljenka Stančića, dok se u Kuli stražarnici Starog grada na istom trgu do 15. listopada mogu razgledati Bobićeva djela.

Današnja festivalska srijeda donosi brojna događanja. U 12 sati u klubu Europa Media varaždinskog HNK bit će održana književna tribina pod nazivom „Nakladnička djelatnost Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj“, u  17 sati u bivšoj varaždinskoj Sinagogi bit će otvorena izložba „Miranda-Holokaust Roma“, a 18 sati u atriju Starog grada bit će održana Gala mađarsko-hrvatska večera.  Na koncert Baroknog orkestra Savaria iz Szombathelya večeras stižu u Varaždin i visoki državni gosti.  Upravo na baroknom festivalu susrest će se ministrice u hrvatskoj Vladi-ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak s ministrom ljudskih resursa Republike Mađarske Zoltanu Balogom. Koncert započinje u 20 sati u crkvi svetog Nikole.