Varaždinska barokna čarolija srca Europe

Festival baroka u slobodnom kraljevskom gradu Hrvatske

 

Gotovo pet desetljeća na pragu jeseni, hrvatskom baroknom prijestolnicom, nekadašnjim glavnim gradom odzvanjaju palačama i crkvama zvuci barokne glazbe. Varaždinske barokne večeri festival je od nacionalnog značaja te je odavno prešao granice grada Varaždina. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe.

Iz godine u godinu publika Varaždinskih baroknih večeri ima prigodu upoznati vrhunske svjetske ansamble i soliste, koji rado svjedoče o odličnom prijemu i srdačnoj dobrodošlici u gradu. Iz prošlih festivalskih godina za pamćenje ostaju nastupi primjerice Jordi Savalla, doajena izvođenja barokne glazbe, Bečkih dječaka koji su oduševili na otvorenju 42. Varaždinskih baroknih večeri, francuskom orkestru Le Concert Spirituel s dirigentom Herce Niquetom kojima je publika dugo oduševljeno klicala, a ansambl Le tendre amour već unatrag nekoliko godina svojim maestralnim nastupima pokazuje kako izvođenje barokne glazbe može biti i zabavno.

Unatrag desetljeća zahvaljujući partnerstvu sa zemljama iz svijeta, Varaždinske barokne večeri otvaraju nove glazbene vidike i omogućavaju stručnoj publici, glazbenim znalcima i zaljubljenicima u baroknu glazbu da u Varaždinu upoznaju djela baroknih majstora od Rusije, Austrije, Italije, Njemačke, Mađarske, Izraela do Japana, zemlje partner 48. Varaždinskih baroknih večeri. U svom ovogodišnjem izdanju Festival donosi od 21. rujna do 3. listopada birani program u kojem će nastupiti hrvatski i japanski glazbenici, pokazujući koliko su dvije udaljene zemlje zapravo bliske kada je riječ o glazbi koja ne poznaje granice ni vremenska razdoblja.

Iz Tokija će u Varaždin već na otvorenje stići Hidemi Suzuki i članovi orkestra Libera Classica,  njihovi glazbeni kolege vokalnog ansambla La Fonteverde, kao i Bach Collegium Japan. No, Varaždinske barokne večeri nisu samo glazbeni festival. One svojim posjetiteljima nude niz popratnih sadržaja, od izložbe cvijeća u povijesnom zdanju simbola Varaždina – utvrde Stari grad, promocije knjiga, notnih izdanja, brojnih izložbi i birane gastronomije, jela pripremljenih po recepturama iz doba baroka. Cijela povijesna jezgra grada koji se spominje u 12. stoljeću odiše atmosferom nekih prošlih vremena s dozom sadašnjosti, koja u spoju barokne arhitekture i glazbenog ozračja izgleda poput scena iz povijesnih filmova.

Ponosan na svoju prošlost, Varaždin gradi svoju budućnost i kao grad festivala. Dok Varaždinske barokne večeri obilježavaju početak jeseni, kraj ljeta protiče uz Špancirfest, ulični festival koji ujedinjuje zabavu, tradiciju i odličnu atmosferu na gradskim trgovima i ulicama, a kraj godine donosi Advent, manifestaciju koja povijesnu jezgru pretvara čarobnu ledenu bajku.

Iako nije više glavni grad Hrvatske kao što je to bio u 18. stoljeću, Varaždin svoj šarm nikada nije izgubio, a iz godine u godinu prema anketama najpoželjnija je destinacija za život u Hrvatskoj. Potvrđuju to i brojne domaće i inozemne nagrade za uređenost, a koje nisu izostale ni za varaždinski barokni festival.  Ovogodišnjim partnerstvom s Japanom, gosti i domaćini u Varaždinu povezat će se glazbom sa zemljom izlazećeg sunca i pokazati kako glazba ruši sve mostove, granice i ne poznaje kilometre ni milje udaljenosti, ni različite kulture, ni stoljeća, već ona uvijek živi i spaja.