Varaždin spreman za 46. Varaždinske barokne večeri

Po 46. puta ove jeseni od 23. rujna do 4. listopada Varaždin se ponovno vraća u razdoblje baroka, a barokna će glazba ispunjavati povijesna zdanja u Varaždinu, dvorcu Trakošćan i u još nekoliko hrvatskih gradova. Zemlja partner ove je godine Kraljevina Španjolska iz koje stižu poznati i priznati glazbenici koji promiču autentičnu izvedbu barokne i renesansne glazbe, a kroz 12 festivalskih dana publika će imati prigodu poslušati španjolske i hrvatske glazbenike na ukupno 15 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, dok će se na kraju Festivala i podjele festivalskih nagrada posljednjeg dana Festivala održati već tradicionalni koncert nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu uz Varaždinski komorni orkestar.

Program ovogodišnjeg Festivala predstavljen je na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. “U dva će tjedna Festivala publika imati prigodu poslušati ono najbolje što Španjolska daje od barokne glazbe. Pripremljen je, rekao bih, egzotičan program kojeg nismo do sada imali priliku čuti na Festivalu i bit će nezaboravan za publiku”, najavio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš podsjetio je da su Barokne večeri najstariji i kulturno najveći brand grada Varaždina. “Tih festivalskih dana Varaždin se može vidjeti kroz barokne fasade, osjetiti kroz prekrasnu glazbu, možete ga omirisati na izložbi cvijeća i možete ga okusiti kroz gastronomske delicije koje su pripremljene”, naglasio je gradonačelnik Habuš pozvavši goste da posjete Varaždin na početku jeseni. Na dan svečanog otvorenja 46. Varaždinskih baroknih večeri, u petak u 18 sati u predvorju Velike koncertne dvorane varaždinskog HNK-a bit će otvorena izložba „Sakralno-procesijska skulptura španjolskog baroka“ u organizaciji Španjolskog veleposlanstva u RH, koja će biti postavljena do 4. listopada, a posebnost je izložbe što će se moći pogledati dijelom i na pročelju palače Sermage.

Španjolska je dala velik doprinos ovogodišnjem Festivalu, a na partnerstvo je posebno ponosan bio i veleposlanik u RH Eduardo Aznar. “Organizatori Varaždinskih baroknih večeri odlično rade svoje posao i to je bila moja prva impresija kad sam posjetio vaš Festival. On je za mene poseban jer predstavlja baroknu glazbu na autentičan način i impresioniran sam Varaždinskim baroknim večerima. Zbog svega toga ne čudi me što Festival traje već više od 40 godina i nadam se da će potrajati još najmanje toliko”, istaknuo je veleposlanik Aznar. Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik zahvalio je svima koji su pomogli u održavanju Festivala. “Pripremili smo 16 koncerata u Varaždinu i 9 izvan Varaždina, nastupit će 18 ansambla. 13 je institucija povezano u organizaciji Festivala, 22 sponzorske tvrtke, 40 mecena. Sa Španjolskim veleposlanstvom radimo godinu dana na pripremi Festivala, a ponosni smo na međunarodnu dimenziju Festivala, jer već znamo da će iduće godine zemlja partner biti Mađarska”, najavio je Rojnik. Koncerti će idućih tjedana biti održani i u Križevcima, Ludbregu, Krapini, Belcu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Prelogu i Vinici odnosno u ukupno četiri županije. “Zahvaljujući činjenici da je zemlja partner 46. Varaždinskih baroknih večeri Španjolska imat ćemo priliku poslušati djela iz njezinog zlatnog doba. Glazba je to sa španjolskog kraljevskog dvora, dvorova aristokracije, ali i glazba iz katedrala i crkava. Imamo s jedne strane svjetovni, a s druge strane duhovni repertoar, iznimno zanimljive španjolske glazbene goste, visokovrijedne glazbenike, a imamo i nešto novo, a to je koncert s improvizacijama što je danas jedna nova praksa u autentičnom izvođenju barokne glazbe. Pokušaj je to da se oživi ono što je u barokno vrijeme bila praksa, a to je da su glazbenici istovremeno bili i skladatelji i kao takvi improvizirali svoju vlastitu glazbu i možda ne baš sve zapisali, a upravo se to danas želi obnoviti”, naglasila je dr. sc. Zdenka Weber, hrvatska muzikologinja i predsjednica festivalskog žirija. Uvertira u ovogodišnje izdanje Varaždinskih baroknih večeri bit će Međunarodna izložba cvijeća koja se u svom 21. izdanju otvara u četvrtak, 22. rujna s već poznatom temom „Barok-glazba-cvijeće“, te podtemom „Cvjetni flamenco“. Varaždinske barokne večeri kroz desetljeća održavanja postale su ne samo kulturni, već i turistički brand, a jedini su kontinentalni festival od nacionalnog značaja. Pokroviteljica Festivala i ove je godine predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.
vbv_presica-1