Turski dan na VBV-u oduševio i iznenadio

Peti dan 44. Varaždinskih baroknih večeri donio je na varaždinski festival Turski dan, koji je objednio izložbu I koncert turskih umjetnika. U galeriji Zlati ajngel svestrani turski umjetnik Sultan Semir Kir predstavio je svoje fotografije arhitektonskih detalja u Istanbulu koji svojom raskoši I razigranošću reflektiraju i danas barok kao kulturno-povijesni period koji je utjecao na tursku kulturu. “U Turskoj barok možemo najviše vidjeti na građevinama poput džamija, mauzoleja česmi. Strani umjetnici koji su dolazili u Tursku uvelike su u vrijeme baroka utjecali na turske umjetnike i stoga postoji puno građevina koji su građene u tom stilu. Nemoguće je da barok ne utječe na nas umjetnike I danas, dajući nam inspiraciju”, istaknuo je Sultan Semir Kir. Na otvorenju izložbe bio je i veleposlanik Turske u Republici Hrvatskoj Burak Özügergin, koji je naglasio: “Četiri sam godine na mandatu u Hrvatskoj i kroz to smo vrijeme pokušavali kroz razna događanja upoznati Hrvate s Turskom. Oni znaju već dosta o našoj zemlji iz TV serija koje su ovdje popularne, ali mi smo željeli pokazati drugu, nepoznatu stranu Turske. Na tom je tragu i ova izložba jer želimo pokazati kako je barok vidljiv u Turskoj i kako je to umjetničko razdoblje ostavilo traga. Mi želimo biti dijelom kulturih događanja u Hrvatskoj I željeli bismo postati partner Varaždinskim baroknim večerima idućih godina, pa stoga intenzivno razgovaramo s organizatorima, a sve s ciljem da Hrvati dobiju što širu sliku o turskoj kulturi I Turcima o kojim ili nisu dovoljno znali ili nisu imali možda prave spoznaje. Želimo pokazati Tursku I njene kulturne posebnosti i tradiciju.” Među okupljenima na otvorenju izložbe u Zlatom ajngelu koju možete razgledati do 5. idućeg mjeseca bio je I potpredsjednik hrvatskog Sabora Nenad Stazić, kao i brojni gosti.

Odlično je bio posjećen koncert u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a na kojem su nastupili glazbenici Pera Ensemble, ansambla koji nosi ime prema dijelu Istanbula koji unazad dva stoljeća predstavlja spoj različktih kultura i vjera. Ansambl okuplja najbolje stručnjake za povijesno osviješteno izvođenje glazbe iz Europe i Turske, koji su na koncertu u Varaždinu nastupili uz vrsnu talijansku sopranisticu Francescu Lomabardi Mazzulli s programom nazvanim “Žena-apsolutna ljubav, apsolutna moć”. “Počeli smo surađivati prije tri godine i meni osobno bio je to nevjerojatan spoj kulture Orijenta i Zapada Europe, s mnogo različitosti, ali i jedinstvenosti u glazbi. Bilo nam je zabavno već na početku naše suradnje, a onda smo odlučili  publiku na svojim koncertima iznenađivati s programom koji bi imao različite teme poput ove za Varaždinske barokne večer I programom posvećenim ženi. Turska barokna glazba u potpunosti je drugačija od europske, ali ima određenu toplinu, što je još jedna od posebnosti”, otkrila je Lombardi Mazzulli kojoj je bio ovo prvi nastup u Varaždinu, ali ne i u programu Varaždinskih baroknih večeri, obzirom da je ostvarila zapažene nastupe na koncertima VBV-a u inozemstvu.

Glazbenici su u Koncertnoj dvorani zasvirali na baroknoj violini i gitari, teorbi, viola da gambi, udaraljkama, udu i tipičnom turskom žičanom instrumentu-kanunu, provevši okupljene kroz prva desetljeća ranog baroka I glazbena ostvarenja kako europskih, tako i turskih baroknih skladatelja. “Povijest nam govori o povezanosti Turske i Europe, pa je recimo i Monteverdija koji se borio protiv Turaka nadahnula je turska glazba, ali naravno i obrnuto, europska glazba nadahnjivala je I turske skladatelje. Ovaj program smo odabrali jer smatramo da su žene vrlo važne, a i u vrijeme baroka stvarale su svoja djela skladateljice poput Barbare Strozzi, čija dvije arije izvodimo. Danas možemo imati i drugačiji pogled na 17. stoljeće I na činjenicu da su žene trebale imati bolji položaj u zajednici i stoga posvećujemo glazbu svim ženama”, istaknuo je Mehmet C. Yesilcay, umjetnički voditelj i utemeljitelj Pera Ensemble. Zanimljiv spoj talijanske I turske barokne glazbe oduševio je publiku u kazalištu, ali i otvorio za mnoge nepoznatu stranicu u baroknoj glazbenoj turskoj ostavštini, koja će se nastaviti otkrivati kroz partnerstvo Varaždinskih baroknih večeri I Turske u godinama koje slijede.