Sutra znanstveni skup o 45. godina VBV-a i podjela festivalskih nagrada

Sutra znanstveni skup o 45. godina VBV-a i podjela festivalskih nagrada

Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Varaždin i Koncertni ured Varaždin zajednički i ove godine u sklopu VBV-a organiziraju međunarodni znanstveni dvodnevni skup ovoga puta pod nazivom “Varaždinske barokne večeri – 45 festivalskih godišta”.Započet će sutra, u srijedu, u 10 sati u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu pozdravnim govorima varaždinskog župana Predraga Štromara, gradonačelnika Gorana Habuša, ravnatelja Zavoda HAZU-u akademika Stjepana Damjanovića u Varaždinu, te ravnatelja VBV-a Davora Bobića i izvršnog organizatora Koncertnog ureda Varaždin Raymonda Rojnika, nakon čega će uslijediti izlaganja o povijesti i sadašnjosti najdugovječnijeg festivala barokne glazbe u Hrvatskoj. Obrađivat će se teme o hrvatskoj glazbenoj baštini na VBV-u, međunarodnoj dimenziji Festivala, idejama, odrednicama i sadržajima festivala, te utjecaju festivala na osnivanje baroknih ansambala i orkestara u Hrvatskoj i značaju popratnih programa, kao i drugim temama koje su označile razvoj Festivala kroz četiri i pol desetljeća. Sutra, nakon prijepodnevnog dijela izaganja, sudionici skupa obići će dokumentarnu izložbu Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer o Festivalu, koja je otvorena prošloga tjedna i koja kroz izložene predmete, fotografije i glazbu, slikovito prikazuje povijest Varaždinskih baroknih večeri. Za sutra u podne planirani koncert orguljaša Andreasa Liebega na orguljama iz tehničkih je razloga otkazan. Skup će biti nastavljen i u četvrtak u prijepodnevnim satima, a svi radovi sa skupa bit će objavljeni iduće godine u Zborniku Akademijinog Zavoda u Varaždinu.

Kao i svake godine na kraju festivala, na prigodnoj svečanosti sutra u 18 sati bit će dodijeljene festivalske nagrade Ivan Lukačić i Jurica Murai u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, a nakon toga će u 19 sati u Katedrali započeti također tradicionalni koncert nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu uz Varaždinski komorni orkestar.

Posljednjeg dana ovog jubilarnog Festivala,u četvrtak, bit će održana svečana misa zahvalnica u 18 sati u Katedrali koju će predvoditi biskup Josip Mrzljak, a u 20.30 također u Katedrali bit će održan svečani koncert Zagrebačke filharmonije, akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i zbora varaždinske katedrale Chorus Angelicus sa solistima: Lidijom Horvat-Dunjko, Martinom Zadro, Martinom Gojčeta-Silić, Lucijanom Batinićem i Domagojem Dorotićem. Mozartovom „Krunidbenom misom“ i Brucknerovim „Te Deumom“ ravnat će maestro Vladimir Kranjčević, dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.