Sutra izložba cvijeća, u petak izložba o 45. VBV-a, u nedjelju velika gastro izložba

Sutra izložba cvijeća, u petak izložba o 45. VBV-a, u nedjelju velika gastro izložba

45. Varaždinske barokne večeri i ove godine nude čitav niz raznovrsnih popratnih programa. Prvi je na rasporedu sutra, kada će u 18 sati biti otvorena 20. Međunarodna izložba cvijeća koju organizira Udruga vrtlara Varaždina i Varaždinske županije na temu “Glazba-barok-cvijeće”. S obzirom da je ove godine zemlja partner VBV-a Francuska i cvjećari će dati svoj doprinos i u svoje cvjetne izloške dodati elemente prepoznatljive francuske kulture i tradicije. U sklopu Izložbe cvijeća bit će održano i natjecanje učenika budućih florista, kao i radionica za strukovne nastavnike, a cvjetna će rapsodija u varaždinskom Starom gradu potrajati do nedjelje. Petak donosi izložbu o 45. festivalskih godina, kroz pregled arhiva VBV-a i izloške iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer u 18 sati. Svojim se izložbama u program 45. Varaždinskih baroknih večeri uključuju i Keramičarsko udruženje Kerameikon u čijoj galeriji u Kukuljevićevoj ulici izlaže Ida Blažičko, kao i Likovno udruženje Varaždin sa svojom godišnjom izložbom. U petak  u 21 sat bit će otvorena i izložba Viktora Popovića u Galerijskom centru Varaždin, kao također jedan od popratnih programa VBV-a. Sve će to biti uvertira u posljednji festivalski vikend u kojem nas očekuju u subotu i modna revija Alenke Mikulan u HNK-u nakon barokne opere Hipohondrijakuš u varaždinskom HNK-u, te velika gastro izložba na Trakošćanu u nedjelju u organizaciji Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin. 5. Međunarodna gastro izložba jedina je gastro izložba međunarodnog karaktera u Hrvatskoj te ujedno i najveća gastro izložba u Hrvatskoj po broju izlagača. Bit će zastupljeni svi restorani i hoteli s područja grada Varaždina, kao i izlagači iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Francuske, a uz velik broj posjetitelja očekuje se dolazak i 15 touroperatora iz inozemstva. Cilj je gastro izložbe predstavljanje autohtone kuhinje krajeva iz kojeg dolaze izlagači, prezentacija gastronomske ponude domaćih ugostitelja – izlagača, podizanje kvalitete gastronomske i enološke ponude varaždinskog kraja, razmjena iskustava, edukacija ugostitelja te povezivanje ugostitelja s proizvođačima domaćih namjernica, širenje turističke, gastro-enološke ponude Varaždinske županije te međunarodno povezivanje ugostitelja iz Hrvatske s ugostiteljima zemalja sudionica, razvoj kontinentalnog turizma i obogaćivanje gastro-enološke turističke ponude Varaždina i Varaždinske županije.