Proglašeni laureati 44. Varaždinskih baroknih večeri

dobitnici

Dodjelom Festivalskih nagrada Ivan Lukačić i Jurica Murai i promocijom dva CD-a  u varaždinskoj Gradskoj vijećnici završile su 44. Varaždinske barokne večeri. Festivalski žiri predvođen muzikologinjom dr. sc. Zdenkom Weber odučio je nagradom Ivan Lukačić za etnomuzikološki rad i očuvanje hrvatske glazbene baštine nagraditi Ansambl narodnih pjesama i plesova Lado, a istoimenom nagradom, ali za najviši izvodilački domet ansambla talijanski ansambl La Magnifica Comunita.

 

Nagrada Jurica Murai za najbolju interpretaciju pripala je sopranistici Francesci Lombardi Mazzuli. Lado je nagradu dobio za svoj program nazvan Gospin plač kroz stoljeća izveden posljednjeg koncertnog dana 44. Varaždinskih baroknih večeri. «Izuzetno dirljivi primjeri oplakivanja Kristove muke u sjajnom, vokalno specifičnom, tehnički sigurnom i predanom izvođenju pjevačica i pjevača LADA, nizanje bisera hrvatskih varijanti Gospinog plača, predstavili su nam doista svetu duhovnu baštinu koju ne smijemo zanemariti, a zahvaljujući upravo Ansamblu LADO taj se zaborav neće dogoditi», stoji u obrazloženju odluke Festivalskog žirija. Talijanska sopranistica Francesca Lombardi Mazzulli nastupila je na dva koncerta u sklopu Festivala i to s Pera ansamblom iz Istanbula i talijanskim ansamblom Le Musiche Nove, a žiri je ocijenio da «FrancescaLombardiMazzullipjevaslakoćom, pogađa sve tonove intonacijskom pouzdanošću bilo o kakvim se visinama ili skokovima radilo, ona glasom opisuje najljepše stranice baroknog stvaralaštva bez da u bilo kojem trenutku upadne u operne manire kasnijih razdoblja.

 

 

Stilski vjerodostojna, glasovno nadasve sigurna i izražajno izuzetno dojmljiva Francesca Lombardi Mazzulli umjetnica je koja kao solistica s punim pravom zavrjeđuje Nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju na ovogodišnjim 44. Varaždinskim baroknim večerima». U Italiju odlazi i nagrada za ansambl La Magnifica Comunità, koji je u Crkvi svetog Nikole izveo program «La Venezia». Festivalski žiri pohvalio je glazbenike i njihovog umjetničkog voditelja Enrica Casazzu , koji je, kako se ističe u obrazloženju Žirija, «istaknuosvojeposebnesposobnostinaglašavanjavrijednostiglazbenogsadržajapodatniminabujalomosjećajnošćuvirtuoznoprezentiranimsviranjem. UpravosuteznačajkeestetskogiemocionalnogspojamuziciranjauosnoviodlukedaLaMagnificaComunitàbudeovjenčana  ovogodišnjomNagradomIvanLukačić zanajvišidometansambla“.

 

Nagradu u Gradskoj vijećnici Francesca Lombardi Mazzulli nije mogla  preuzeti, jer u isto vrijeme nastupala u Krapini, dok su glazbenici ansambla Magnifica Comunita već otputovali iz Varaždina, pa je nagrade u njihovo ime preuzeo Francesco Rufoli, iz grupacije Calzedonia, zlatnog  sponzora Festivala. Dražen Kurilovčan, dirigent Lada nakon dodjele nagrade naglasio je: «Ova nagrada znači puno za Lado zato što Varaždinske barokne večeri nisu bilo koji festival, već jedan od najznačajnijih festivala u Hrvatskoj i šire i kad dođe Lado koji je folklorni ansambl među profesionalne glazbenike koji su dobri poznavatelji baroka i dobije nagradu, mi možemo biti samo presretni i dobiti još jedan veći poticaj da više radimo i više istražujemo našu tradicijsku baštinu i da prezentiramo ono što radimo». A da Žiri nije imao lak zadatak izabrati one najbolje među vrhunskim glazbenicima koji su se predstavili na Varaždinskim baroknim večerima potvrdila je i njegova predsjednica dr. sc. Zdenka Weber. «Bilo je stvarno teško. Odlučili smo se za La Magnifica Comunita upravo zbog Enrica Casazze, violinista i soliste u Vivaldijevim koncertima jer je to bio taj spoj osjećajnosti i virtuoznosti, jednog načina interpetiranja koji Vivaldijevu glazbu čini živom i nama danas pristupačnom, a istovremeno udovoljava svim zahtjevima tehnike i svega ostaloga što gudački instrumenti znače. Francesca Lombardi Mazzulli se nametnula s dva različita repertoara i s velikim umijećem interpretiranja i mislim da smo dali nagradu umjetnici koja će znati proslaviti Varaždinske večeri činjenicom da je dobila tu nagradu i možemo pratiti jednu sasvim sigurno uspješnu karijeru. Lado- to su plesači koji pjevaju, mješoviti zbor plesača koji odlično pjevaju. Gospin plač, ta stoljećima njegovana melodija, različita u različitim hrvatskim krajevima je dobila ovim programom jedno dopunjenje, umjetničku crtu koju su dali etnomuzikolozi i onda smo tu nagradu dodijelili i za muzikološki rad i za prikupljanje, obrađivanje i doistu sjajnu izvedbu», naglasila je Weber.

 

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić naglasio je iza nas najbolje festivalsko godište. «Razlog za to zasigurno je Italija, koljevka barokne umjetnosti. Ono što smo čuli u ovih 12 dana festivala je nešto posebno i nešto što ćemo dugo pamtiti. Doživjeli smo jedan prekrasan glazbi san i nešto što smo planirali dvije-tri godine», rekao je Bobić, koje otkrio i kako je već pripremljen program 45. Varaždinskih baroknih večeri u dogovoru s Francuskom i kako Varaždinske barokne večeri ulaze u finale Dana francuske kulture u Hrvatskoj. «Velika je čast kad selektorica francuskog Ministarstva kulture dođe u Varaždin i naš program ocijeni s čistom «desetkom». Na nama organizatorima je ustrajemo  na daljnjem podizanju festivala i ja vjerujem da ćemo iduće godine imati najspektakularnije otvorenje festivala. Napravit ćemo otvorenje kod Starog grada i bit će dostupno svakom građaninu», zaključio je Bobić. Uz predsjednicu žirija dr. sc. Weber dobitnicima nagrada čestitao je i gradonačelnik Goran Habuš koji je naglasio kako su: «Očekivanja od ovih Varaždinskih baroknih večeri bila velika i ono što me posebno veseli da su ta očekivanja u potpunosti ispunjena. Imao sam priliku biti na tri koncerta i zaista je to nešto vrijedno gledanja i slušanja, zapravo potpuni doživljaj. Moram reći da organizatorima neće biti lako nadmašiti samog sebe, kao što to uspjevaju iz godine u godinu i nadam se da će to uspjeti i iduće godine. Ove 44. Varaždinske barokne večeri ostat će upamćene i kao jedne od najboljih». Uz dodjelu nagrada u vijećnici su predstavljena i dva CD-a. «Dva glasa» nosač je zvuka posvećen dvijema rođenim Topličankama-svjetski poznatoj mezzospranistici Ruži Pospiš Baldani i njenoj mlađoj kolegici sopranistici Jeleni Štefanić, koja uspješno gradi svoju karijeru, a dok je drugi promovirani dvostruki CD iz ciklusa Veliki hrvatski interpreti izdan u čast Varaždinki, uglednoj čembalistici Višnji Mažuran.  Nakon podjele nagrada i promocije CD-a okupljeni u vijećnici nastavili su druženje uz likere «Zvečeva», jednog od sponzora VBV-a, nakon čega su nazočili koncertu nagrađenih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar. Istovremeno u Krapini je održan posljednji gostujući koncert 44. VBV-a na kojem je nastupila nagrađena Francesca Lombardi Mazzulli uz ansambl Xarabande, dok je 15. listopada na programu i posljednji koncert u sklopu ovogodišnjeg Festivala, kada će u Bratislavi nastupiti Hrvoje Jugović na fortepianu.