Partnerstvo Varaždinskih baroknih večeri i Republike Austrije pred finaliziranjem

Nakon Izraela, Slovačke, Njemačke, Češke i Poljske ove će se godine među zemlje partnere Varaždinskih baroknih večeri upisati i Republika Austrija. O planovima 42. varaždinskog baroknog festivala govorilo se i na susretu varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša i njegova zamjenika Vjerana Radelića, te ravnatelja VBV-a Davora Bobića i ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin Raymonda Rojnika sa veleposlanicom Republike Austrije u RH Andreom Ikić Bohm te direktorom Austrijskog instituta u Zagrebu Christianom Lackom u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Treba naglasiti da je posjeta Varaždinu prva posjeta veleposlanice Ikić Bohm nakon stupanja na dužnost izvan Zagreba.
Interes za varaždinski festival u Austriji već je sada velik, dogovaraju se nastupi vrhunskih austrijskih glazbenika u Varaždinu, a samo otvorenje trebalo bi proteći uz nastup svjetski poznatih «Bečkih dječaka» u varaždinskoj Katedrali. Veleposlanica Ikić Bohm istaknula je svoje zadovoljstvo odabirom Austrije za zemlju partnera VBV-a, dajući  tome svoju punu podršku, naročito stoga što je već prije punog desetljeća imala prigodu nazočiti koncertima Varaždinskih baroknih večeri koji su je oduševili. Partnerstvo VBV-a i Republike Austrije bit će još jedna prigoda da se potvrde dobre veze između Hrvatske i Austrije iz povijesti, ali i budućnosti, naglasio je gradonačelnik Habuš, a osim glazbenih gostovanja u vrijeme Festivala bit će upriličene i zanimljive izložbe austrijskih umjetnika te prezentacije austrijske gastronomije.
«Pregovori s Austrijom kreću iznimno dobro i izvjesno je kako će partnerstvo biti definirano u skorije vrijeme. Dogovori s glazbenicima također se odvijaju prema planu, a mada se nalazimo u vremenu krize i smanjenih financijskih mogućnosti, ljubitelji barokne glazbe u Varaždinu imat će prigodu i ove godine uživati u nastupima svjetski poznatih glazbenih imena. Osim već uobičajnih izvora financiranja – iz proračuna Grada Varaždina, Varaždinske županije i Ministarstva kulture te sponzora, sredstva za programe festivala tražimo i izvan Hrvatske. Unatrag nekoliko godina sufinanciramo Festival sredstvima stranih institucija, fondova i instituta, a neke od ovogodišnjih koncerata kandidirali smo i za sredstva iz fondova Europske unije tj. na Fond Culture EU, pa se nadamo kako će i naši projekti koji su usmjereni kulturološkoj razmjeni naići na zeleno svjetlo u Bruxellesu», naglasio je nakon susreta u vijećnici Raymond Rojnik ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, izvršnog organizatora Varaždinskih baroknih večeri
Predprogram ovogodišnjih 42. Varaždinskih baroknih večeri potvrdili su na svojoj posljednjoj sjednici članovi Festivalskog vijeća VBV-a krajem studenoga, a u baroknoj glazbi, baroknoj operi, koncertima pod svijećama i po prvi puta baroknoj berbi grožđa, kao i čitavom nizu atraktivnih  popratnih programa, publika će u Varaždinu i drugim partnerskim gradovima i mjestima Hrvatske i inozemstva, imati prigodu uživati od 21. rujna do 1. listopada ove godine.