ODRŽANA 9. SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održana je deveta,ujedno zadnja sjednica Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri u dosadašnjem  petogodišnjem sazivu, budući da od 1. prosinca stupa na snagu novi Pravilnik o Varaždinskim baroknim večerima. Nazočili su joj Srećko Šestan-ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture RH, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić, zamjenica župana Blanka Glavica Ječmenica, članice Festivalskog vijeća muzikologinja Jagoda Martinčević i Višnja Mažuran, ravnatelj VBV-a Davor Bobić i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda – izvršnog organizatora festivala. Na sjednici se raspravljalo o programskom i financijskom izvješću 41. Varaždinskih baroknih večeri, te o programu i financijskom planu 42.VBV, a sve na podlozi pisanih materijala, press-clippinga i power-point prezentacije. Članovi Festivalskog vijeća, naročito gospodin Šestan, pozdravili su pripremljenost organizatora s pretprogramom festivala i pohvalili  za cjelokupno izvršenje  planova, kao i dobro planiranje i racionalno trošenje proračunskih sredstava te vrlo uredno financijsko poslovanje festivala.
Isaknuto je da su Varaždinske barokne večeri postale festivalom  regionalnog  značaja, s programskim akcentom na autentičnim baroknim ansamblima kao što su  ove godine bili:The King’s Consort iz Velike Britanije i Venecijanski barokni orkestar, a zahvaljujući  sjajnoj zemlji partneru Poljskoj, publika je mogla čuti u Hrvatskoj malo poznate, ali europski vrhunske ansamble poput Vroclavskog baroknog orkestra i filharmonijskog zbora, te sjajne vokalne soliste među kojima Paula Esswooda i Jolantu Kovalsku. Jednako zadovoljstvo izaziva i činjenica da su zapažene nastupe ostvarili i hrvatski glazbenici te ansambli.
“Vidljivo je da VBV postaju aktivno mjesto glazbenog istraživanja, novih spoznaja, razmjene umjetnika i glazbenih djela, utvrđivanja visokih kriterija intepretacije na području autentičnog baroka, te prvih gostovanja uglednih inozemnih ansambala u nas”- naglasio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić. Članovi Festivalskog vijeća složili su se da organizatori imaju razloga za zadovoljstvo i medijskim praćenjem VBV-a, obzirom da su ne samo hrvatski – već i mediji zemalja u okruženju – pokazali interes za praćenjem koncerata i popratnih događanja festivala. Financijska konstrukcija Festivala je zaokružena, povećani su vlastiti prihodi, koncerti izvan Varaždina  su financijski pokriveni.
Najavljeno je da se sredstva za dva koncerta- iznimna glazbena događanja u sklopu 42. Varaždinskih baroknih večeri – organizatori  nadaju  osigurati iz sredstava Europske unije za što su aplicirali na Fond Culture EU i očekuju pozitivan odgovor iz Bruxellesa. Na sjednici Festivalskog vijeća prihvaćen je program idućih VBV,  a Festival će početi 21. rujna i potrajati do 1. listopada. Svečano otvorenje planirano je  koncertom Bach consorta iz Beča i Zborom Bečkih dječaka, a zemlja partner 42. Varaždinskih baroknih večeri bit će Republika Austrija. Nakon ovogodišnjih nastupa poljskih glazbenika, festivalska publika imat će prilike  iduće godine poslušati i austrijske glazbenike,ali  i  sve vrsnije domaće glazbene umjetnike.
U planu su i dva programska noviteta – koncert uz svijeće u Dvorcu Trakošćan i Barokni koncert uz berbu grožđa i nastupom Hrvatskog baroknog ansambla. Novitet je postavljanje opere Henrya Purcella “Didona i Enej” pod dirigenskom palicom Paula Esswooda koja bi ostala na repertoaru HNK u Varaždinu, kao i čitav niz popratih sadržaja – od simpozija i radionica do novih izdanja na nosačima zvuka, Budući da su u tijeku promjene u načinu financiranju nacionalno važnih manifestacija kakve su i Barokne večeri, organizatori Festivala moći  će dovoljno unaprijed znati s koliko sredstava raspolažu, a koje osiguravaju Ministarstvo kulture, Grad Varaždin i Varaždinska županija. Varaždinski gradonačelnik Habuš,koji je po prvi puta sudjelovao u radu Festivalskog vijeća, naglasio je kako treba više raditi na turističkoj promociji VBV-a i njihovom kapitaliziranju, i da će se  na tom području više raditi idućih godina.