Nakon solističkih koncerata u ponedjeljak, utorak donosi Turski dan na Varaždinskim baroknim večerima

U programu 44. Varaždinskih baroknih večeri sinoć su nastupila dvojica solista. U Katedrali solistički koncert pod nazivom “Orguljski reformatori Buxterhude i Bach” održao je orguljaš Krešimir Has, koji je proteklih dana nastupao u programu Festivala kao čembalist na koncertima ansambla Camerata Garestin i uz Varaždinski komorni orkestar. “Bach I Buxterhude kao skladatelji uvelike su zaslužni za to što mi danas imamo toliko literature za orgulje i za to što su orgulje toliko afirmirani instrument. Uveli su velik broj inovacija u sviranje orgulja, što je potaknulo promjene u gradnji i konstrukciji orgulja, ali i dovelo do povećanja broja orguljaša u vrijeme baroka”, okrio je Has, svestrani glazbenik koji osobitu pozornost posvećuje izvedbama rijetko izvođenih djela za orgulje i čembalo.

Nakon koncerta u Katedrali, u kapelici obitelji Erdody u varaždinskom Starom gradu nastupio je na “Koncertu pod svijećama” japanski glazbenik Yasunori Imamura na vihueli, šesterožičnom instrumentu, preteči gitare koja se najviše koristila u Španjolskoj u 15. i 16. stoljeću u vrijeme Zlatnog doba. Upravo za svoje premijerno predstavljanje na Varaždinskim baroknim večerima Imamura je odabrao djela iz tri najstarije zbirke djela pisanih za vihuelu, a tijekom večeri svojim je programom upoznao okupljene i s razvojem glazbenih oblika karakterističnih za španjolsku glazbu 16. stoljeća.

Program 44. Varaždinskih baroknih večeri bit će nastavljen Turskim danom. U 18 sati u galeriji Zlati ajngel bit će otvorena izložba “Barokni Istanbul” svestranog turskog umjetnika Sultana Selima Kira, na kojoj će se autor predstaviti s 20 fotografija fascinantnih arhitektonskih detalja Istanbula koji svojom raskoši i razigranošću reflektiraju barok kao kulturno – povijesni period. Izložba je organizirana uz podršku veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, a nakon nje uslijedit će koncert istanbulskih glazbenika okupljenih u Pera ensemble uz vrsnu sopranisticu Francescu Lombardi Mazzulli. Koncert pod nazivom “Žena-apsolutna ljubav, apsolutna moć” počinje u 20 sati u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta.