Nagrada Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju

Žiri Varaždinskih baroknih večeri dodjeljuje nagradu Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju

TOMISLAV FAČINI
dirigent
Zbor Hrvatske radiotelevizije
Ana Vasić, violina

za koncert
Giovanni Pierluigi da Palestrina
Missa Papae Marcelli
održan u Franjevačkoj crkvi 18. rujna 2021. u 20 sati

 

OBRAZLOŽENJE

Vrlo bogati životopis šefa-dirigenta Zbora Hrvatske radiotelevizije Tomislava Fačinija, rođenog u Zagrebu 1975. godine, potvrda je ne samo velike nadarenosti glazbenika koji je dirigiranje diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine, već i izuzetne marljivosti dirigenta koji je od 1994. do 2008. godine vodio Oratorijski zbor Crkve sv. Marka, od 2003. do 2009. godine bio šef-dirigent Orkestra Hrvatske vojske, od 2006. do 2009. umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru, od 2014. glavni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a od 2017. preuzeo je i vodstvo Zbora HRT-a kao i popularnih ciklusa „Sfumato i Kanconijer”. Uz navedene važne dirigentske funkcije uz ime Tomislava Fačinija povezuje se i da je skladatelj i glazbeni aranžer te profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Riječju, svakome tko duže prati i poznaje sve različite djelatnosti kojima se Tomislav Fačini bavi, a napose tko poznaje nadasve zahtjevne programe i koncertne projekte koje ostvaruje sa Zborom HRT-a, nije začuđen odlukom izvođenja tako složene partiture kao što je to Palestrinina Missa Papae Marcelli, jedno od najpoznatijih i nedvojbeno najzakučastijih renesansnih ostvarenja duhovne vokalne glazbe.

Zbog posebnih epidemioloških uvjeta u kojima se odvija glazbeni život šef-dirigent i njegov Zbor HRT-a izveli su 25. svibnja 2021. u zagrebačkoj Crkvi sv. Blaža Missu Papae Marcelli i ta je izvedba bila izravno prenošena na Trećem programu HTV-a i Trećem programu Hrvatskoga radija. U izvedbi su sudjelovali samo odabrani glasovi kako bi zbor bio zbog istih epidemioloških razloga smanjen i pjevači stajali u razmacima. Tako smanjen zbor nastupio je i u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi 18. rujna u okviru 51. Varaždinskih baroknih večeri.
Riječ je o misi koja se pjevala na proglašenjima papa sve do 1963. godine, budući da, kada je 1565. godine kardinal Carlo Borromeo prvi put čuo Palestrininu misu, bio je toliko očaran ljepotom glazbe i jasnoćom riječi da je čestitao skladatelju i savjetovao mu da nastavi skladati u istom stilu budući da je za velike crkvene svečanosti bilo potrebno djelo koje će biti skladano na tekst misnog ordinarija, a opet s jasno razumljivim tekstom. Misssa Papae Marcelli djelo je koje je genijalni renesansni skladatelj Giovanni Pierluigi da Palestrina skladao 1555. godine u čast pape Marcella I.

Misni stavci Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus i Agnus Dei, kod Palestrine čak su dva završna Agnus Dei, skladani su za mješoviti zbor a cappella u stilu vrlo složene renesansne polifonije, dakle kompliciranom i kompleksnom ispreplitanju glasova, ali upravo je skladateljeva genijalnost bila u tome da je znao tako voditi glasove da je razumljivost teksta osigurana. U tom nadasve složenom protjecanju imitativne polifonije, koja zahtijeva izuzetnu intonacijsku sigurnost i disciplinu pjevača, Zbor HRT-a pod Fačinijevim vodstvom ostvaruje doista dojmljivu, svake pohvale vrijednu interpretaciju.
Uključivanjem violinistice Ane Vasić koja donosi diminucije na melodije madrigala talijanskih skladatelja (Giovanni Battista Bovicelli, Riccardo Rognoni, Giovanni Bassana) dodana je praksa instrumentalnog ponavljanja motiva, tema ili figura u manjim notnim vrijednostima, praksa koja ističe virtuoznost violinistice i ostvaruje neophodnu cezuru između misnih dijelova koji su u glazbenom pogledu krajnje složene vokalne bravure zbora.

Mlada slovenska violinistica Ana Vasić, školovana u Amsterdamu, tehnički je i stilski odlično upućena u povijesno osviještenu izvedbenu praksu i njezino je sudjelovanje u izvedbi uz orguljašku podršku Tomislava Fačinija bilo dodatna vrijednost stilskoj vjerodostojnosti koncerta.

Žiri je radio u sastavu: dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica, dr. sc. Davor Brđanović, Nataša Maričić, Dada Ruža, Predrag Šantek, članovi

Nagradu se dodjeljuje ex aequo s nagradom Stefanu Temminghu, blok flauta.

 

Predsjednica žirija: Dr. sc. Zdenka Weber

Ravnatelj festivala: Davor Bobić

U Varaždinu, 29. rujna 2021. godine