Nagrada Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju

52. VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI
Žiri Varaždinskih baroknih večeri dodjeljuje

NAGRADU
Jurica Murai
za najbolju umjetničku interpretaciju

Camerati Kilkenny

za koncert
održan 1. listopada 2022. godine u Dvorcu Trakošćan

Nagradu se dodjeljuje ex aequo s nagradom dirigentu Anđelku Igrecu

Žiri je radio u sastavu: dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica, dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, zamjenica predsjednice, dr. sc. Davor Brđanović, mr. sc. Davor Matačić, prof. Nataša Maričić, prof. Dada Ruža, prof. Predrag Šantek, članovi

OBRAZLOŽENJE
Irski ansambl Camerata Kilkenny, u sastavu Claire Duff i Marja Gaynor, barokne violine, Aoife Nic Athlaoich, barokno violončelo i Malcolm Proud, čembalo nastupio je na matineji, tradicionalnom Koncertu uz baroknu kavu u Dvorcu Trakošćan 1. listopada, bez posebne programske oznake ali s biranim repertoarom baroknih komorno-glazbenih djela. Arcangelo Corelli, Georg Philipp Telemann, Francesco Geminiani i Georg Friedrich Händel dobro su poznata skladateljska imena iz, recimo to tako, mainstream barokne glazbene literature. Odazvavši se želji organizatora Varaždinskih baroknih večeri irski su glazbenici u program uključili i Sonatu br. 8 za dvije violine i continuo Tomasa Cecchinija kao primjere iz hrvatske glazbene baštine, a dodana minijatura za čembalo Pavan & Galiaard Master Taylora iz Dublin Virginal Book bio je „irski potpis“ ukupnosti odabranih skladbi. Sve u svemu, barokna komorna glazba par excellence, izvođena na glazbalima razdoblja i u intimnom ambijentu trakošćanskog dvorca, za zainteresirane slušatelje prava festivalska poslastica.
Kada se čita životopise glazbenika koji su se okupili u Camerati Kilkenny saznaje se da su svi vrlo ugledni članovi Irskog baroknog orkestra, da su školovani u domovini Irskoj i drugim državama, te da surađuju s uglednim međunarodnim ansamblima i dirigentima. Prema biografskim podacima, ali i prema iskustvu koje smo imali u susretu s izvedbama u Dvorcu Trakošćan, osobito visoku razinu umjetničke spreme ima koncertna majstorica Irskog baroknog orkestra i prva violina Camerate Kilkenny virtuozna violinistica Claire Duff. Njezin su način muziciranja, tehnička bravura i način vođenja svake od interpretacija doista uzorni. Uopće, četvoro glazbenika plijeni pozornost preciznim, sigurnim i bravuroznim muziciranjem koje je popraćeno simpatičnim obraćanjem publici i očitom radošću bavljenja glazbom kao jednim od osobito poticajnih načina ljudskog komuniciranja. Od takvog pristupa nastupu pred publikom svakako bi mogli učiti i hrvatski glazbenici.
U odabranom je repertoaru posebno zanimljiva bila Gulliverova suita za dvije violine u D-duru, TWV 40:108 Georga Philippa Telemanna. Bila je to glazbena reakcija njemačkog skladatelja kojom je samo dvije godine nakon izlaska romana Gulliverova putovanja irskog književnika Jonathana Swifta zvučno evocirao neke od Gulliverovih doživljaja. U svakom slučaju duhovita deskripcija sitnim notnim vrijednostima opisanih Liliputanaca ili pak dugim cijelim notama opisane zemlje divova Brobdingang.
Iako tek minijaturom iz Dublin Virginal Book jedini muški član Camerate Kilkenny Malcolm Proud pokazao je sjajne strane vrsne čembalističke prakse a očito veliko iskustvo u izvođenju continua dolazilo je do izražaja u svim odabranim skladbama.
Kao predstavnici države-partnera Republike Irske na 52. Varaždinskim baroknim večerima članovi Camerate Kilkenny osvojili su simpatije publike i pozornost žirija doista odličnim sviranjem, muziciranjem kao životnim odabirom ali i radošću, pa je odluka za dodjelu Nagrade Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju bila jednoglasna.

Predsjednica žirija Varaždinskih baroknih večeri:

Dr. sc. Zdenka Weber

Nagrada vbv 3