Nagrada Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju

Žiri Varaždinskih baroknih večeri dodjeljuje

NAGRADU
Jurica Murai
za najbolju umjetničku interpretaciju

STEFAN TEMMINGH
blok flauta
za koncert sa Zagrebačkim solistima održan u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u ponedjeljak 27. rujna 2021.

 

OBRAZLOŽENJE

Uvijek je ugodno doživjeti pohvale i zahvalnost. Kada pak riječi pohvale i zahvalnosti dolaze iz inozemstva i od međunarodno afirmiranih umjetnika osjećaj ugode može biti i veći. Naime, često je moguće čuti riječi pohvale i zahvalnosti upućene organizatorima Varaždinskih baroknih večeri ali te su riječi uglavnom izgovorene u osobnim razgovorima, stoga kada su izrečene javno moguće je osjetiti još veće zadovoljstvo.

Povod za ovaj uvod bila je zahvala koju je svjetski afirmirani glazbenik Stefan Temmingh javno uputio slušateljima koncerta održanog u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u ponedjeljak 27. rujna 2021. nakon svojeg nastupa sa Zagrebačkim solistima. Jer, dobro se sjećamo njegova nastupa na 40. Varaždinskim baroknim večerima kada je na svečanom otvorenju 24. rujna 2010. godine u Katedrali muzicirao uz Hofkapelle München, a potom još 26. rujna 2010. u Dvorcu Batthyany u Ludbregu uz pratnju čembalistice Olge Watts. Blok flauta u rukama tog izuzetno nadarenog glazbenika, rođenog 1978. godine u Cape Townu u Južnoj Africi, a koji živi u Münchenu i profesor je u Freiburgu, dobiva značaj instrumenta sposobnog za vrtoglave bravure i virtuoznost koju možda i ne očekujemo od tog glazbala.
Dakle, Stefan Temmingh rekao je da mu je prvi važan nastup na međunarodnom planu bio upravo u okviru Varaždinskih baroknih večeri i na tome je trajno zahvalan. U međuvremenu, a prošlo je već 11 godina, razvio je taj izuzetan umjetnik na blok flautama vrlo zapaženu karijeru, osvojio niz važnih nagrada i snimio desetak nosača zvuka, trajno razvijajući svoju briljantnu virtuoznost i nastupajući diljem svijeta kao jedan od vodećih solista na tako delikatnim instrumentima kao što su to blok-flaute.

Na 51. Varaždinskim baroknim večerima bio je Stefan Temmingh solist u dva koncerta i to u Koncertu za alt blok-flautu, gudače i basso continuo, Fa WV L:F6 Johanna Friedricha Fascha i u Koncertu za sopran blok-flautu, gudače i basso continuo u F-duru Giuseppea Sammartinija. Iako je riječ o autorima brojnih djela sa skladbama iz ostavštine Fascha i Sammartinija rijeđe se u živo susrećemo, pogotovo kada su to koncerti za blok flaute. Dva naslova koja je odabrao Stefan Temmingh pripadaju tipičnim baroknim solističkim koncertima pisanima u tri stavka s rasporedom brzo-polagano-brzo i sa skladateljskim postupcima karakterističnima za barokno razdoblje.
Ako dakle znamo da je u Njemačkoj stacionirani Južnoafrikanac nizozemskog podrijetla Stefan Temmingh 2016. godine bio dobitnik Nagrade ECHO kao „glazbenik godine“ , te ako citiramo samo neke od pohvala koje je na svjetskom planu dobio kao „briljantan, spontani svirač na blokflauti iz koje bez imalo muke izvlači tonove koji su diferencirani u rasponu boje i dinamike kakve se ne čuje“, te da je „njegovo muziciranje fascinantno, fulminantno, jednom riječju puno dragocjenosti“, što još dodati? Doista, nevjerojatna lakoća sviranja, živost i energičnost koje oduševljavaju, bilo na nešto većoj alt blok-flauti ili na sitnijoj sopran blok-flauti, koja možda i djeluje poput igračke, osiguravaju Stefanu Temminghu mjesto na najvišoj stepenici uspjeha. Svijet mu to priznaje, bilo bi stoga zacijelo čudno da mu izuzetnost ne priznamo i za njegov nastup na 51. Varaždinskim baroknim večerima. Simpatični virtuoz u svojoj je zahvali istakao da mu je nastup u Varaždinu prvi nakon duljeg vremena nemogućnosti javnog nastupanja uzrokovanog pandemijom.

U protekloj je godini prisilnog mirovanja ipak snimio još jedan CD na kojemu uz ansambl Capricornus Consort Bassel izvodi solističke koncerte J. S. Bacha, Christophera Graupnera, Georga Philippa Telemanna i Johanna Friedricha Fascha, majstorije iz 1723. godine, od kojih je upravo Faschov koncert varaždinska publika imala privilegij prvi put čuti u živo. A kao poklon odsvirao je solistički na renesansnoj blok flauti skladbu čija je autorica južnoafrička pjevačica, glumica i borac za ljudska prava Miriam Makeba čija je majka bila iz etničke skupine Swazi, a otac iz etničke skupine Xhosa, poznata još i kao „Mama Afrika“. Zahvalni za poklon poklanjamo s naše strane Nagradu Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju!

Žiri je radio u sastavu: dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica, dr. sc. Davor Brđanović, Nataša Maričić, Dada Ruža, Predrag Šantek, članovi

 

Nagradu se dodjeljuje ex aequo s nagradom dirigentu Tomislavu Fačiniju, Zboru HRT-a i violinistici Ani Vasić.

Predsjednica žirija: Dr. sc. Zdenka Weber

Ravnatelj festivala: Davor Bobić

U Varaždinu, 29. rujna 2021. godine