Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpetaciju

Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpetaciju

Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpetaciju

dodjeljuje se Jordiju Savallu, viola da gamba, za koncert održan 24. rujna 2016. godine u Uršulinskoj crkvi u okviru 46. Varaždinskih baroknih večeri

 

O B R A Z L O Ž E NJ E

 

            Španjolski glazbenik Jordi Savall, jedan od najvećih autoriteta na području istraživanja, izvođenja, afirmiranja, proučavanja i poučavanja Rane glazbe u svjetskim okvirima u proteklih sada već gotovo pola stoljeća, koncertom u okviru 46. Varaždinskih baroknih večeri održanim u Uršulinskoj crkvi 24. rujna 2016. godine podigao je svojim sudjelovanjem legitimitet, ugled i važnost varaždinskih svečanosti barokne glazbe u cjelini. Naime, zahvaljujući dolasku Jordija Savalla u Varaždin u godini u kojoj je Kraljevina Španjolska država-partner našeg najuglednijeg sjevernohrvatskog festivala, koji kao nacionalni festival zastupa najvišu razinu kulturnih, posebno glazbenih manifestacija koje se tijekom godine održavaju u Republici Hrvatskoj, te zahvaljujući pruženoj mogućnosti da ga i varaždinska publika čuje „u živo“,  događaj je koji će velikim slovima ostati upisan u analima VBV-a. Doista, ugostili smo već brojne vrhunske soliste i ansamble u prelijepim varaždinskim sakralnim i svjetovnim zdanjima, ali doživljaj koji je imala publika u Uršulinskoj crkvi slušajući interpretacije i komentare umjetnika Jordija Savalla zacijelo potvrđuju najviše domete na području oživljavanja majstorskih zapisa barokne glazbe skladane za eminentno barokno glazbalo violu da gambu.

 

Životopis Jordija Savalla koji je izdao i javnosti predstavio više od 230 albuma srednjovjekovne, renesansne, barokne i klasične glazbe s posebnim fokusom na španjolsko i mediteransko glazbeno nasljeđe,  kao i svi ostali podaci koji govore o izuzetnoj glazbeničkoj karijeri danas već „žive legende“ kada je riječ o vrhunskim interpretacijama, bilo u ulozi dirigenta, bilo gambiste ili predavača diljem svijeta, potvrđuju da je na 46. Varaždinskim baroknim večerima gostovao umjetnik najviše razine, nagrađivan najvišim nagradama i nositelj najviših španjolskih i međunarodnih priznanja, uključujući i počasne doktorate Sveučilišta u Portugalu, Kataloniji. Belgiji i Švicarskoj.

 

Jordi Savall nositelj je titule Viteza iz reda Legije časti u Francuskoj, Nagrade Praetorius Ministarsta kulture i znanosti Donje Saske, Zlatne medalje Generaliteta Katalonije i prestižne Nagrade Léonie Soning, koja u svijetu glazbe predstavlja priznanje jednakovrijedno Nobelovoj nagradi, kao i brojnih drugih  priznanja i nagrada koje je dobivao tijekom izuzetno bogate umjetničke djelatnosti, pa će se u toj plejadi najviših odličja  naći i Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju na 46. Varaždinskim baroknim večerima.  Za nas, koji smo zahvaljujući pomoći Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj i angažmanu španjolskog veleposlanika Nj. E. Eduarda Aznara imali privilegij uživati u njegovom izvođenju,  to je znak trajne pažnje  i zahvalnosti koju mu želimo iskazati.

 

Jordi Savall u Varaždinu se predstavio programom nazvanim Les Voix Humaines (Ljudski glasovi), prema traktatu Marina Mersenna iz 1637. godine Harmonie Universelle (Opći sklad), u kojemu je opisana važna veza  između viole da gambe i ljudskog glasa.  Izvodeći skladbe C. F. Abela, J. S. Bacha, J. Schencka, oca i sina Sainte-Coomba, T. Huma, A. Ferrabosca, Th. Forda i J. Playforda te na kraju tog odličnog niza bravuroznih i glazbeno zanimljivih invokacija, glazbenog humora i lekcija, izvodeći još i primjere iz poznate rukopisne zbirke skladbi za gambu iz Manchestera (Manchester Gamba, 17. stoljeće),  pružio nam je Jordi Savall izuzetne užitke slušanja savršeno profinjenih melodija i harmonija u svojim vrhunskim interpretacijama na violi da gambi sa sedam žica, na posebno vrijednom i autentičnom glazbalu iz radionice Baraka Normana iz 1697. godine, s kojim on kao sasvim izuzetni virtuoz i poznavatelj stila putuje svijetom i oduševljava sve zainteresirane. Jer, sve ono što je Jordi Savall ostvario afirmirajući glazbu prošlih razdoblja, istražujući i dešifrirajući rukopise starih majstora i oživljavajući zvukove davnih vremena, postalo je svojinom generacija mladih izvođača posvećenih izvođenju repertoara koji u današnjem vremenu tehnološkog napretka, novih medija i globalne zainteresiranosti za Ranu glazbu doživljava obnovu i suvremenim slušateljima pruža užitke delikatnog zvučanja viole da gambe i drugih autentičnih starih glazbala. Oplemenjeni i obogaćeni iskustvom i susretom s Jordijem Savallom u našoj sredini osjećamo se doista privilegiranima, te se možemo samo nadati da će i njemu naša nagrada pružiti radost sjećanja na kratki boravak u Varaždinu.

 

 

Dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija

prof. Nataša Maričić i prof. Predrag Šantek, članovi