Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpetaciju

Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpetaciju

dodjeljuje se Jordiju Savallu, viola da gamba, za koncert održan 24. rujna 2016. godine u Uršulinskoj crkvi u okviru 46. Varaždinskih baroknih večeri

 

O B R A Z L O Ž E NJ E

 

            Španjolski glazbenik Jordi Savall, jedan od najvećih autoriteta na području istraživanja, izvođenja, afirmiranja, proučavanja i poučavanja Rane glazbe u svjetskim okvirima u proteklih sada već gotovo pola stoljeća, koncertom u okviru 46. Varaždinskih baroknih večeri održanim u Uršulinskoj crkvi 24. rujna 2016. godine podigao je svojim sudjelovanjem legitimitet, ugled i važnost varaždinskih svečanosti barokne glazbe u cjelini. Naime, zahvaljujući dolasku Jordija Savalla u Varaždin u godini u kojoj je Kraljevina Španjolska država-partner našeg najuglednijeg sjevernohrvatskog festivala, koji kao nacionalni festival zastupa najvišu razinu kulturnih, posebno glazbenih manifestacija koje se tijekom godine održavaju u Republici Hrvatskoj, te zahvaljujući pruženoj mogućnosti da ga i varaždinska publika čuje „u živo“,  događaj je koji će velikim slovima ostati upisan u analima VBV-a. Doista, ugostili smo već brojne vrhunske soliste i ansamble u prelijepim varaždinskim sakralnim i svjetovnim zdanjima, ali doživljaj koji je imala publika u Uršulinskoj crkvi slušajući interpretacije i komentare umjetnika Jordija Savalla zacijelo potvrđuju najviše domete na području oživljavanja majstorskih zapisa barokne glazbe skladane za eminentno barokno glazbalo violu da gambu.

 

Životopis Jordija Savalla koji je izdao i javnosti predstavio više od 230 albuma srednjovjekovne, renesansne, barokne i klasične glazbe s posebnim fokusom na španjolsko i mediteransko glazbeno nasljeđe,  kao i svi ostali podaci koji govore o izuzetnoj glazbeničkoj karijeri danas već „žive legende“ kada je riječ o vrhunskim interpretacijama, bilo u ulozi dirigenta, bilo gambiste ili predavača diljem svijeta, potvrđuju da je na 46. Varaždinskim baroknim večerima gostovao umjetnik najviše razine, nagrađivan najvišim nagradama i nositelj najviših španjolskih i međunarodnih priznanja, uključujući i počasne doktorate Sveučilišta u Portugalu, Kataloniji. Belgiji i Švicarskoj.

 

Jordi Savall nositelj je titule Viteza iz reda Legije časti u Francuskoj, Nagrade Praetorius Ministarsta kulture i znanosti Donje Saske, Zlatne medalje Generaliteta Katalonije i prestižne Nagrade Léonie Soning, koja u svijetu glazbe predstavlja priznanje jednakovrijedno Nobelovoj nagradi, kao i brojnih drugih  priznanja i nagrada koje je dobivao tijekom izuzetno bogate umjetničke djelatnosti, pa će se u toj plejadi najviših odličja  naći i Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju na 46. Varaždinskim baroknim večerima.  Za nas, koji smo zahvaljujući pomoći Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj i angažmanu španjolskog veleposlanika Nj. E. Eduarda Aznara imali privilegij uživati u njegovom izvođenju,  to je znak trajne pažnje  i zahvalnosti koju mu želimo iskazati.

 

Jordi Savall u Varaždinu se predstavio programom nazvanim Les Voix Humaines (Ljudski glasovi), prema traktatu Marina Mersenna iz 1637. godine Harmonie Universelle (Opći sklad), u kojemu je opisana važna veza  između viole da gambe i ljudskog glasa.  Izvodeći skladbe C. F. Abela, J. S. Bacha, J. Schencka, oca i sina Sainte-Coomba, T. Huma, A. Ferrabosca, Th. Forda i J. Playforda te na kraju tog odličnog niza bravuroznih i glazbeno zanimljivih invokacija, glazbenog humora i lekcija, izvodeći još i primjere iz poznate rukopisne zbirke skladbi za gambu iz Manchestera (Manchester Gamba, 17. stoljeće),  pružio nam je Jordi Savall izuzetne užitke slušanja savršeno profinjenih melodija i harmonija u svojim vrhunskim interpretacijama na violi da gambi sa sedam žica, na posebno vrijednom i autentičnom glazbalu iz radionice Baraka Normana iz 1697. godine, s kojim on kao sasvim izuzetni virtuoz i poznavatelj stila putuje svijetom i oduševljava sve zainteresirane. Jer, sve ono što je Jordi Savall ostvario afirmirajući glazbu prošlih razdoblja, istražujući i dešifrirajući rukopise starih majstora i oživljavajući zvukove davnih vremena, postalo je svojinom generacija mladih izvođača posvećenih izvođenju repertoara koji u današnjem vremenu tehnološkog napretka, novih medija i globalne zainteresiranosti za Ranu glazbu doživljava obnovu i suvremenim slušateljima pruža užitke delikatnog zvučanja viole da gambe i drugih autentičnih starih glazbala. Oplemenjeni i obogaćeni iskustvom i susretom s Jordijem Savallom u našoj sredini osjećamo se doista privilegiranima, te se možemo samo nadati da će i njemu naša nagrada pružiti radost sjećanja na kratki boravak u Varaždinu.

 

 

Dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija

prof. Nataša Maričić i prof. Predrag Šantek, članovi