Koncert u Šmarju pri Jelšah, promocija monografije o Mirjani Bohanec Vidović i Gala večera pretposljednjeg dana 51. Varaždinskih baroknih večeri

Koncert u Šmarju pri Jelšah, promocija monografije o Mirjani Bohanec Vidović i Gala večera pretposljednjeg dana 51. Varaždinskih baroknih večeri

Podjelom festivalskih nagrada „Jurica Murai“ i „Ivan Lukačić“, te koncertom učenika varaždinske Glazbene škole u Katedrali danas će završiti 51. Varaždinske barokne večeri. Pretposljednjeg dana festivala održan je koncert u zemlji partner Sloveniji, u Muzeju baroka u Šmarju pri Jelšah gdje su nastupili članovi ansambla Early Delight. „Sa Šmarjem pri Jelšah sudjelovali smo prije nekoliko godina u europskom projektu, a upravo zbog Muzeja baroka koji je otvoren prije šest godina odlučili smo jedan od koncerata upriličiti upravo ovdje i tako pred kraj Varaždinskih baroknih večeri zaokružiti koncerte upravo u zemlji partner. Publika, glazbenici, a i mi kao organizatori možemo biti itekako zadovoljni, jer idealno su se u ovom prostoru spojili barokna glazba i barokna ostavština. Zahvaljujem Muzeju baroka na gostoprimstvu i siguran sam da ćemo nastaviti suradnju“, istaknuo je Raymond Rojnik, organizator Varaždinskih baroknih večeri. Kada se u Šmarju pri Jelšah pripremalo za sinoćnji koncert, u varaždinskom HNK-u promovirana je monografija „Mirjana Bohanec Vidović-hrvatska operna prvakinja, diplomatkinja i filmska glumica“, nakladnika Tonimir d. o. o. i sunakladnika Ogranka Matice hrvatske Varaždin i HNK-u Varaždinu. Potporu su izdavanju monografiji dali Ministarstvo kulture i medija, te Grad Zagreb. Primadona Mirjana Bohanec Vidović ostvarila je zapaženu opernu karijeru u Hrvatskoj i Europi, kao i diplomatsku, glumila je u nekoliko filmova, sudjelovala u produkcijama Varaždinskih baroknih večeri, a i osnivačica je Zaklade za mlade operne pjevače. Monografiju su u kazalištu predstavili jedna od autorica tekstova Hrvojka Mihanović Salopek i urednik izdanja Ernest Fišer, dok je osvrte na monografiju još dvoje autora Ive Hraste Sočo i Nenada Polimca pročitao glumac varaždinskog HNK Zdenko Brlek. Učenica Glazbene škole iz Varaždina Klara Blažunaj uz klavirsku pratnju Vesne Leljak Petković izvela je ariju iz opere „Juda Makabejac“ G. H. Handela zahvalivši tako u ime mladih glazbenika Mirjani Bohanec Vidović na potpori koju pruža mladima. „Oduševljena sam koliko je kvalitetno i sjajno napravljena ova monografija. Moj je život bio dosta kompliciran i sastavljen od tri dijela, ali mislim da sam napravila dosta. Htjela bih i mladima poručiti kako se iz gotovo iz ničega, i iz skromne, siromašne obitelji može napraviti puno uspjeha u životu, ako čovjek puno radi i ako voli to što radi i ako je pozitivan. Osnovala sam Zakladu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koju financiram svojim sredstvima upravo da mladima pomognem na onom prvom koraku u životu, kad završe akademiju i da krenu u svijet“, istaknula je primadona Bohanec Vidović, koja je uz pratnju Borisa Hercega na klaviru izvela i ariju po kojoj je mnoge generacije pamte „Ja ljubim“ iz kultnog filma „Tko pjeva zlo ne misli“. Nastavljena je sinoć i već tradicija da jedna večer Varaždinskih baroknih večeri bude posvećena gastronomiji, a za što su se u ovoj godini pobrinuli varaždinski chef Anđelko Levanić iz restorana Bedem i njegov kolega iz Brežica Jure Tomič, vlasnik oštarije Debeluh. „Slično razmišljamo, susjedi smo, a i kuhinje nam sliče jedna na drugu. Držali smo se naših autohtonih namirnica, gastro baštine našeg kraja i pripremili smo zajedno hladna predjela, glavna jela i deserte. Neizostavna je naravno naša zagorska purica, ima i divljači, a bučino ulje zapravo obojica itekako koristimo“, istaknuo je chef Levanić, a chef Tomič je dodao: „U ovoj gastro priči najvažnije je prijateljstvo i čast mi je da mogu biti ovdje u Varaždinu. Donio sam, rekao bih jedan „touch“, namirnice iz moje okoline koje su pripremljene na netipičan način. Svi sastojci koji su upotrijebljeni na ovim autorskim tanjurima su lokalni. Neka su to od jela kojih se sjećam iz djetinjstva, a pripremio sam i paštu s kojom sam postao svjetski prvak 2016. godine u kojoj je naš lokalni kozji sir, bučino ulje koje nam je zajedničko, bučin cvijet i jedan poseban sastojak koji smo pripremili u našoj kuhinji. Ova Gala večera donosi zapravo spoj tradicije i moderne gastronomije“. Pripremili su chefovi 20-tak jela, kako su zajednički istaknuli, kojima su nastojali i pokazati posebne detalje i tako počastili nepca okupljenih u atriju varaždinskog Starog grada, koji su imali prigodu kušati i birana vina, kao i jedinstveno Barokno pivo.