Koncert «Phantasticus», promocija CD-a i barokna kava za početak trećeg festivalskog dana

fotografija_L.Vadjon1

Prva hrvatska umjetnica na baroknoj violini, umjetnička voditeljica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla, dobitnica brojnih domaćih i inozemnih priznanja Laura Vadjon i mađarski lutnjist Igor Davidovics, ugledni glazbenici i specijalisti za izvođenje barokne glazbe festivalsku su publiku 44. Varaždinskih baroknih večeri razveselili svojim koncertom pod nazivom «Phantasticus» u Renesansnoj dvorani varaždinskog Starog grada. «S obzirom da je Italija zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri mi smo pripremili «ludi» talijanski program nazvavši ga Stylus fantasticus s najljepšim djelima pisanim za violinu. Ovaj je program puno izazovniji za interpretaciju  recimo u odnosu na Paganinijeva djela, jer pružaju mogućnosti za improvizaciju s obzirom na brojne ukrase, pa to omogućuje svaki puta i drugačije izvođenje i takav program mene jako veseli», otkrila je Laura Vadjon, dodajući kako su izveli djela nastala u razdoblju baroka kojeg ona najviše voli izvoditi i nastalih iz pera baroknih skladatelja-Bibera, Kapsbergera, Mealija, Piccininija, Uccellinija, Galileija, Vivaldija i Corellija.

Koncert je bio i prigoda za promociju CD-a Laure Vadjon i čembalista Laurencea Cummingsa. «Drago mi je da smo se Laurence i ja našli na istom CD-u, jer se radi o velikom prijateljstvu i o čovjeku koji je ugradio dio sebe u Varaždin i u Međunarodnu školu barokne glazbe i plesa Aestas Musica. Ovaj CD je kruna naše suradnje», rekla je Vadjon pojasnivši kako se na CD-u nalaze djela pisana za violinu i čembalo, njihove najdraže kompozicije iz opusa Handela, Corellija, Frescobaldija, Schmelzera i Castella. Inače, CD je nastao kao «živa» snimka koncerta umjetnika održanog u Varaždinu u veljači 2013. godine, a njegovi su izdavači Koncertni ured Varaždin i Aulos, a Varaždinske su barokne večeri bile su prilika za njegovu promociju i upotpunjavanje bogate diskografske zbirke Festivala.

Duo Vadjon-Davidovics nastupio je sinoć u programu 44. VBV-a u Križevcima, a nakon Starog grada očekuje ih večeras nastup u Belecu u crkvi s Rangerovim freskama čemu se glazbenici posebno raduju, te sutra u Ludbregu. Hrvatski barokni ansambl na čijem je čelu Laura Vadjon svoju će slavljeničku sezonu započeti upravo na Varaždinskim baroknim večerima koncertom uz akademski zbor Ivan Goran Kovačić iduće subote, 27. rujna  u varaždinskoj Katedrali. «Svirat ćemo Mesiju, oratorij G. F. Handela, što je uvijek impresivno i velebno i veselimo se tom nastupu. Nakon toga započinje naša sezona u Zagrebu u HGZ-u sa sedam koncerata. Slavimo 15 godina orkestra i na našem velikom slavljeničkom koncertu u dvorani Vatroslav Lisinski pridružit će nam se naša najbolja sopranistica Ivana Lazar i posebno smo zbog toga sretni», otkrila je Vadjon u Starom gradu uz baroknu kavu koja je uslijedila nakon koncerta.