Vokalni nonet Donum Lopatinec

Nedjelja, 25. rujna, 19 sati
Crkva sv. Jurja na Bregu, Lopatinec

Vokalni nonet Donum
Višeslav Jaklin, orgulje
Tomislav Ratković, truba

Program:

J.S. Bach, T.L. de Victoria, A. Corelli, G.F. Händel

Johann Sebastian Bach 
(1685.-1750.) 
Concerto in D major BWV 972 for Trumpet and Organ
(after Antonio Vivaldi Violin Concerto RV 230)
Allegro
Larghetto
Allegro

 

Tomás Luis de Victoria
(1548.-1611.)
Kyrie, Gloria
iz “Missa O Magnum Mysterium”

 

Archangelo Corelli
(1653.-1713.)
Sonata VIII
Prelude
Allemande
Sarabande
Gigue

 

Tomás Luis de Victoria
(1548.-1611.)
O Magnum Mysterium

 

Tomás Luis de Victoria
(1548.-1611.)
Sanctus, Benedictus
iz “Missa O Magnum Mysterium”

 

Georg Friedrich Händel 
(1685.-1879.)
Orgelkonzert Nr.13, F-Dur, HWV 295
Allegro

 

Tomás Luis de Victoria 
(1548 – 1611)
Agnus Deiiz
“Missa O Magnum Mysterium”

 

Georg Friedrich Händel
(1685.-1879.)
Suite in D major
Ouverture
Gigue
Aire (Minuet)
March
Bourrée

 

Vokalni nonet Donum je osnovan 2010. Godine kao oktet u Varaždinu na poticaj altistice Sofije Cingule koja je okupila mlade, školovane glazbenike iz župne crkve sv. Nikole. Sofija Cingula bila je prvi voditelj sastava, a 2013. godine voditelj postaje katedralni orguljaš mo.Višeslav Jaklin. Sastav je do sada imao više zapaženih nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, a najznačajniji je onaj iz 2014. kada su u proširenom sastavu od 14 ljudi i pod imenom Komorni zbor Donum izveli čuveni Bachov Božićni oratorij. U originalnom sastavu oktet, od ove godine nonet Donum okuplja najbolje varaždinske pjevače.

 
Varaždinski orguljaš Višeslav Jaklin magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i u Parizu. Usavršavao se pod vodstvom mnogih renomiranih stručnjaka u okviru mnogobrojnih međunarodnih majstorskih tečajeva posvećenih glazbi za orgulje. Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji. Od 2001. do 2008. bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008. postaje orguljaš varaždinske katedrale. Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama, te u Izraelu, a surađuje i s brojnim ansamblima i orkestrima. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, Slovenskog orgelskog društva. 2015. imenovan je Povjerenikom za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije.
Tomislav Ratković rođen je 9. travnja 1981. godine u Varaždinu gdje je završio srednju glazbenu školu u klasi prof. Darka Navoja. U Zagrebu je završio Muzičku akademiju – studij trube u klasi prof. Stanka Selaka. Za vrijeme studija sudjeluje na koncertima Muzičke akademije sa akademskim simfonijskim orkestrom. Na istoj akademiji 2008. godine završava magisterij trube u klasi prof. Marina Zokića. Na prvom natjecanju mladih trubača Hrvatske osvojio je I. nagradu u 3. kategoriji. Od 2003. godine je profesor trube u glazbenoj školi Požega, gdje osim nastave trube jedno vrijeme vodi školski puhački orkestar i Brass Quintet. Od 2016. godine zaposlen je kao profesor trube u Umjetničkoj školi “Fortunat Pintarić” u Koprivnici. Uz solističke recitale i koncerte redovito surađuje sa ansamblom Cantus i Varaždinskim komornim orkestrom, a ostvario je i nekoliko koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom.