Petak, 30. rujnaMUO biblioteka1
Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu, 19 sati

Ansambl ANTIPHONUS
Tomislav Fačini, umjetnički voditelj

 

 

 

Program:logo-hnk-copy

C.Monteverdi, J.S.Bach, A.Sorkočević

 

Claudio Monteverdi (1567.-1643.)
Gloria a 7
Chi vol che m’innamori
iz Selva morale e spirituale

 

Johann Sebastian Bach (1685.-1750.)
Der Herr denket an uns, kantata, BWV 196

 

Claudio Monteverdi
Tri madrigala iz 5. knjige
Troppo ben puo
Amor, se giusto sei
T’amo, mia vita

 

Antun Sorkočević (1775.-1841.)
Dixit Dominus

 

O izvođaču:

Ansambl ANTIPHONUS

Članovi Antiphonusa iskristalizirali su se tijekom dugog procesa zajedničkog muziciranja u raznim sastavima. Glazbenici različitih profila grade delikatan repertoar, njegujući djela sa samih početaka europske glazbe, ali i najsuvremenije opuse domaćih i inozemnih skladatelja.

Od osnutka 2008. godine, ansambl je nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima, a osim niza samostalnih koncerata, snimio je tri programa za HRT. Ansambl redovito nastupa na koncertima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u sezonama od 2010. godine održava koncerte uz potporu Grada Zagreba. Antiphonus je nastupio na svečanoj priredbi povodom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i predstavio Hrvatsku na festivalu u Parizu „Croatie, le voici“ 2012. godine, a ove godine je ostvario iznimno zapažen nastup na zagrebačkom Biennalu. Nakon ovogodišnje ljetne turneje uslijedilo je snimanje CD-a s programom hrvatske rane glazbe, u koprodukciji sa švedskom izdavačkom kućom Opus 3, a u suradnji sa sjajnom ekipom solista i instrumentalista. Antiphonus je 2014. godine u Zagrebu pokrenuo svoju koncertnu sezonu, Triade, fokusiranu na Monteverdijeve madrigale i praizvedbe novih djela.

 

Tomislav Fačini, umjetnički voditelj

Tomislav Fačini (Zagreb, 1975) studirao je dirigiranje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Igora Gjadrova. Diplomirao je, ovjenčan Rektorovom nagradom, 1996. Iste je godine osvojio drugu i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju dirigenata Antonio Pedrotti u Trentu (Italija). Nastavio je studij u Italiji (Accademmia Hans Swarowsky u Milanu) i Njemačkoj (Hochschule für Musik u Karlsruheu), a nakon čega počeo je predavati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ovaj dirigent, veoma zainteresiran za vokalnu glazbu,  vodi i pjeva bas u ansamblu Antiphonus, vokalnoj skupini širokog repertoara.