Nedjelja, 02. listopadavarazdinski komorni orkestar11a_24102010_photo&copyright by d_gorenak_godar
Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu, 19 sati
VARAŽDINSKI KOMORNI ORKESTAR
Pavao Mašić, čembalo, klavirkord, pozitiv i umjetničko vodstvo
Marko Žepić, violina


U suradnji s Klubom mecena Varaždinskih baroknih večeri
mecene

 

 

Program: logo-hnk-copy


Njemački koncert

 

Johann Sebastian Bach (1685.-1750.)

Koncert u d-molu, BWV 1052
Allegro
Adagio
Allegro

 

Carl Philipp Emanuel Bach (1714.-1788.)

Koncert za orgulje u G-duru, Wq 34
Allegro Di Molto
Largo
Presto

 

* * * * * * * *

 

Wilhelm Friedemann Bach (1710.-1784.)

Koncert za čembalo u D-duru, Fk41
Allegro
Andante
Presto

 

Joseph Haydn (1732.-1809.)

Koncert za instrumente s tipkama s violinom igudačima u F-duru, br. 6 (dupli koncert), Hob. XVIII/6
Allegro moderato
Largo
Presto

 

O izvođaču:

VARAŽDINSKI KOMORNI ORKESTAR
Varaždinski komorni orkestar svojom dvadesettrećom sezonom ove godine nastavlja višestoljetnu tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu. Središnja djelatnost orkestra je ciklus od pet premijernih koncerata u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu, kao i redovito sudjelovanje na Varaždinskim baroknim večerima. Orkestar ujedno nastupa i diljem Hrvatske, te gostuje u nizu europskih država. Orkestar je snimio tri CD-a s maestrom Pavlom Dešpaljem. U povodu desete obljetnice 2004. godine izdana je monografija “Varaždinski komorni orkestar (1994.-2004.)” s prigodnim CD-om. Iako vrlo često nastupa bez dirigenta, težeći prvenstveno kvaliteti, orkestar povremeno surađuje s dirigentima – uglednim umjetnicima kao što su to P. Dešpalj, M. Horvat, K. Ono, V. Šutej, U. Lajovic, V. Kranjčević, I. Lipanović, Z. Juranić, I. Repušić i dr.. Uz orkestar su kao solisti nastupali eminentni instrumentalisti i pjevači, poput R. Pospiš-Baldani, D. Tomšič-Srebotnjak, D. Vejzović, V. Mažuran, M. Leskovar, R. Pokupić, R. Vlatkovića, D. Geringasa, V. Dešpalja, D. Schwarzberg, B. Slokara, P. Soavea, S. Arnolda, I. Römera, L. Pogorelića i dr. Uz stalnog koncert majstora (Jože Haluza) orkestar često angažira i goste-koncert majstore, pa su to bili L. Spierer, C. Mackintosh, T. Smirnova, A. Ivić, B. Martinić, M. Korunić, L. Honda-Rosenberg i dr. Orkestar je dobitnik nagrada Varaždinskih baroknih večeri Ivan Lukačić i Jurica Murai, nagrade Milka Trnina, nagrade Dubrovačkog ljetnog festivala Orlando, nagrade „Judita“ Splitskog ljeta, kao i Plakete grada Varaždina.

 

Pavao Mašić, čembalo, klavikord, pozitiv i umjetničko vodstvo

Pavao Mašić (Šibenik, 1980.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu čembalo kod Višnje Mažuran, orgulje kod Marija Penzara i studij glazbeno teorijskih disciplina, a poslijediplomski studij orgulja s najvišim ocjenama kod Kei Koito u Lausanni te čembala kod Roberta Hilla i Michaela Behringera na Visokoj školi za glazbu u Freiburgu. Od 2008.godine konstantno se usavršava kod najviših autoriteta za čembalo i orgulje. Dobio je prve nagrade kao što su: Grand Prix de Laussane (Švicarska, 2006.), Andrea Antico da Montona (Hrvatska, 2006.), nagradu HGM Ivo Vuljević 2006. godine te Concurso International CAI de Jovenes Interpretes de organo u Zaragozi (Španjolska). Godine 2010. Na festivalu 40. Varaždinske barokne večeri dobio je čak tri nagrade – I. Lukačić za recital na čembalu, J. Murai za orguljaški recital i Kantor za najbolju interpretaciju skladbi J.S.Bacha. Njegov solistički CD 1685. s djelima za čembalo Bacha, Handela i Scarlattija dobio je 2012.godin edvije diskografske nagrade Porin i proglašen je najboljim albumom klasične glazbe te godine. Od 1999.godine glavni je orguljaš crkve Sv. Marka u Zagrebu. Kao solist nastupa s baroknim ansamblom La Risonanza, Orkestrom Visoke škole za glazbu u Laussani, Hrvatskim baroknim ansamblom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i drugima. Od 2008. godine predaje čembalo i basso continuo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za integralnu izvedbu orguljaškog opusa J.S.Bacha s orguljašem Antom Knešaurekom u 17 recitala 2010./12. dobio je nagradu Milka Trnina i Nagradu Grada Zagreba.
Marko Žepić, violina
Violinist Marko Žepić (Zagreb, 1966.) diplomirao je 1988. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi V. Fabrisa. Usavršavao se na međunarodnim violinskim seminarima u Grožnjanu kod G. Žislina i V. Balžalorskog. Po završetku studija na Visokoj glazbenoj školi u Beču kod J. Sivoa i O. Ottmaiera stječe naslov magistra glazbene umjetnosti. Od 1993. bavi se pedagoškim radom na glazbenim školama Donje Austrije. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima valja istaknuti Nagradu Vaclav Huml za najboljeg studenta violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1988.) i Nagradu Darko Lukić (1991.). Pored brojnih nastupa s komornim ansamblima, redovito surađuje kao solist s renomiranim orkestrima kao što su Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT, Operni orkestar HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, I cameristi di Venezia, Amstettner Symphonieorchester i Kammerorchester Münzbach. Ostvario je brojne snimke za hrvatski, slovenski i slovački radio. Marko Žepić svira na violini Antona Iaisa (Mittenwald, 1799.), a od 2012. i na violini majstora iz Kufsteina, Hansa Ulricha Rotha, izrađenoj po vlastitoj narudžbi.