Utorak, 26. rujna 

Crkva Sv. Nikole, 20 sati

VARAŽDINSKI KOMORNI ORKESTAR 

 

Zoran Dukić, gitara

Maroje Brčić, gitara

Tvrtko Sarić, gitara

Petrit Çeku, gitara i umjetničko vodstvo

 

PROGRAM:

Antonio Vivaldi

 

Koncert za gudače u B-duru, RV 163 “Conca”   (1678. – 1741.)

(Bez oznake tempa) – Allegro molto

Andante

Allegro

Koncert za gudače u g-molu, RV 157

Allegro

Largo

Allegro

Koncert za gitaru i gudače u C-duru, RV 425

Allegro

Largo

(Bez oznake tempa)

Koncert za 2 gitare i gudače u G-duru, RV 532

Allegro

Andante

Allegro

****

Koncert za gudače u D-duru, RV 121

Allegro molto

Adagio

Allegro

Koncert za gudače u d-molu, RV 127

Allegro

Largo

Allegro

Koncert za gitaru i gudače u D-duru, RV 93

(Bez oznake tempa)

Largo

Allegro

Koncert za 4 gitare i gudače u h-molu, RV 580

Allegro

Largo-Larghetto

Adagio-Largo-Allegro

 

O IZVOĐAČU:

Gitarist Zoran Dukić (Zagreb, 1969.) počeo je učiti gitaru sa šest godina. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Darka Petrinjaka, a usavršavao se kod Huberta Käppela na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu. Pobjednik je niza najvažnijih svjetskih natjecanja gitare kao što su Fernando Sor, Manuel Ponce, Manuel de Falla i Francisco Tárrega, a do danas je jedini koji je pobijedio na oba natjecanja Andrés Segovia (u Granadi i u Palmi de Mallorci). Na najvećemu je španjolskome gitarskom natjecanju u Madridu, održavanome pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji, osvojio prvu kao i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe. Nastupao je (solistički i uz orkestralnu pratnju) na svim kontinentima; osobitu pozornost posvećuje suvremenoj glazbi pa se na njegovim koncertima često nalaze skladbe Takemitsua, Henzea, Reilyja, Cartera i Gubajduline, a mnogi su mu skladatelji i posvetili svoja djela. Kao vrstan pedagog odgojio je naraštaje klasičnih gitarista na Kraljevskome konzervatoriju u Haagu i  na Hochschule für Musik u Aachenu te na Visokoj glazbenoj školi u Barceloni.

Petrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje je i započeo glazbeno obrazovanje u suradnji s Luanom Sapunxijem. Preseljenjem u Zagreb (Hrvatska) 2002. godine nastavio je obrazovanje u razredu Xhevdeta Sahatxhije, a potom u razredu Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2008. godine. Slijedeći dječački san, od 2009. do 2013. godine se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Çekuov je izvanredni senzibilitet i ekspresivnost privukao publiku i kritičare diljem svijeta. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, te najznačajnijim orkestrima u Hrvatskoj poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačkih solista. Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na internacionalnim gitarskim natjecanjima među kojima se izdvajaju natjecanje Christopher Parkening u Malibuu (2012., SAD), Schadt u Allentownu (2011., SAD), Maurizio Biasini u Bologni (2011., Italija te natjecanje MichelePittaluga u Alessandriji (2007., Italija). 2005. godine dobiva nagradu Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež, te Ferdo Livadić festivala Samoborska glazbena jesen. Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.

Maroje Brčić rođen je u Dubrovniku gdje i danas živi. Gitaru je počeo učiti sa sedam godina, a prvi učitelj mu je bio otac, Stefanin Brčić. Srednju glazbenu školu završio je u razredu Istvána Römera, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Darka Petrinjaka. Predaje gitaru na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, redoviti je član ocjenjivačkih vijeća na natjecanjima u Hrvatskoj te često drži stručna predavanja i seminare. Na koncertnim podijima prisutan je više od dvadeset pet godina i to kao solist, solist uz orkestar i kao član raznih komornih tijela. Osim u domovini, nastupio je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Potaknuo je brojne autore da pišu za gitaru, pa su tako svoja djela za jednu ili više gitara, za gitaru i flautu te tri gitare i glas napisali ugledni skladatelji Željko Brkanović, Nikša Njirić, Ivo Josipović, Berislav Šipuš, Philip Bracanin, Anđelko Klobučar i Zoran Juranić. Dobitnik je Diplome Milka Trnina (s Dubrovačkim gitarskim trijom), a za koncert sa Zoranom Dukićem na Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađen je uglednom nagradom Orlando. U izdanju Matice hrvatske – Ogranak Dubrovnik objavio je knjigu u kojoj obrađuje teme iz područja interpretacije i tehnike sviranja, a za diskografske kuće u Hrvatskoj i Austriji snimio je šest kompaktnih ploča.

Tvrtko Sarić rođen je Gospiću. Glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci gdje se tri godine školovao u razredu Nikole Jedrlinića da bi potom maturirao u Zagrebu u razredu Ištvana Römera. Diplomirao je u razredu Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađao je jednogodišnju specijalizaciju u razredu Gorana Listeša. Tijekom studija i kasnije usavršavao se na domaćim i međunarodnim majstorskim tečajevima. (V. Dešpalj, M. L. Saomarcos, A. Carlevaro). Koncertirao je u Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, BiH, Meksiku i SAD-u. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Celjskim godalnim orkestrom, gotovo svim gudačkim kvartetima u Hrvatskoj, te kao član ansambla za suvremenu glazbu Cantus. Od 2010. do 2015.godine bio je član je renesansnog ansambla Minstrel, gdje je svirao lutnju. Diskografske kuće u Hrvatskoj i Sloveniji izdale su mu pet nosača zvuka. Osnivač je i umjetnički ravnatelj nekoliko glazbenih ciklusa na području grada Gospića i Ličko-senjske županije. U zvanju višeg predavača zaposlen je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru gdje 2012. godine osnovao je pjevački zbor „Degenija“ te ove godine nagrađen je Rektorovom nagradom za „izvrsna postignuća u umjetničkom radu i vođenju Zbora“.

Prvi, zajednički koncert Zoran Dukić, Petrit Ceku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić održali su u Gospiću 2016. godine. Nakon toga su se na dvije koncertne turneje kao Kvartet gitara predstavili publici u Zagrebu, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i Osoru. Za koncert na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađeni su nagradom Orlando.

Varaždinski komorni orkestar svojom dvadesetčetvrtom sezonom ove godine nastavlja višestoljetnu tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu. Središnja djelatnost orkestra je ciklus od pet premijernih koncerata u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu, kao i redovito sudjelovanje na Varaždinskim baroknim večerima. Orkestar ujedno nastupa i diljem Hrvatske, te gostuje u nizu europskih država. Orkestar je snimio  tri CD-a s maestrom Pavlom Dešpaljem. Iako vrlo često nastupa bez dirigenta, težeći prvenstveno kvaliteti, orkestar povremeno surađuje s dirigentima – uglednim umjetnicima kao što su to P. Dešpalj, M. Horvat, K. Ono, V. Šutej, U. Lajovic, V. Kranjčević, I. Lipanović, Z. Juranić, I. Repušić i dr.. Uz orkestar su kao solisti nastupali eminentni instrumentalisti i pjevači, poput R. Pospiš-Baldani, D. Tomšič-Srebotnjak, D. Vejzović, V. Mažuran, M. Leskovar, R. Pokupić, R. Vlatkovića, D. Geringasa. Uz stalne  koncert majstore (Ivanu Penić-Defar i Dunju Bontek) orkestar često angažira i goste-koncert majstore: L. Spierer, C. Mackintosh, T. Smirnova, A. Ivić, B. Martinić, M. Korunić i dr. Orkestar je dobitnik nagrada Varaždinskih baroknih večeri Ivan Lukačić i Jurica Murai, nagrade Milka Trnina, nagrade Dubrovačkog ljetnog festivala Orlando, nagrade „Judita“ Splitskog ljeta, kao i Plakete grada Varaždina.

Sastav VKO:  Violine: Dunja Bontek, Ivana Penić-Defar, Anđelko Ilčić, Petar Haluza, Marko Jerbić, Ivana Šambar, Tomislav Vitković, Slavko Vinceković, Ladislav Ilčić, Melita Šafran; Viole: Milan Čunko, Aleksandar Jakopanec, Miroslav Mrazović; Violončela: Krešimir Lazar, Tanja Andrejić, Davor Gluhak; Kontrabas: Saša Špoljar; Čembalo: Krešimir Has.

 


26.09. VARAŽDINSKI KOMORNI ORKESTAR