SHIZUKO NOIRI, lutnja

KONCERT UZ BAROKNU KAVU
Dvorac Trakošćan
Subota, 29. rujna 11.00

                                                                 

 Shizuko Noiri, lutnja/lute

  

Program:       

aure nove
Toccate e danze per liuto in stile moderno

 

Giovanni Girolamo Kapsperger 
Toccata I

Alessandro Piccinini 
Toccata XX

Pietro Paulo Melii
Dimi Amore passegiato dall’Auttore
Corrente detta la Bruna*  

 Anonimo ( Libro di Leuto, Doni)
Toccata

Andrea Falconieri ( Libro di Leuto, Doni)
La Suave Melodia
Corrente del Falconieri

A. Piccinini 
Ricercare I*
Passacaglia*

G.G. Kapsperger 
Toccata Arpeggiata

G.G. Kapsperger
Toccata  V
Gagliarda  VIII
Corrente XII
Corrente II

G.G. Kapsperger  
Toccata II
Gagliarda III
Toccata VI

Giovanni Girolamo Kapsperger ( ca.1580-1651 )
Libro primo D’Intavolatura di Lauto , Roma 1611

Alessandro Piccinini (1566-1638)
Intavolatura di Liuto et di Chitarrone libro primo, Bologna 1623
& Intavolatura di Liuto libro secondo, Bologna 1639*

Libro di Leuto di Gioseppe Antonio Doni (sec.XVII)
Ms. VII.H.2, Archivio di Stato, Perugia

Pietro Paulo Melii (1579~ca.1623)
Intavolatura di Liuto Attiorbato libro secondo & libro quinto , Venezia 1614 & 1620

 

O izvođaču:

Shizuko Noiri je rođena u Kyotu, gdje je diplomirala muzikologiju na ženskom collegeu Doshisha. Studij lutnje započela je s Ichirom Okamotom, a nastavila u Švicarskoj na Scholi Cantorum Basiliensis s Eugenom Domboisom i Hopkinsonom Smithom specijalizirajući se za izvedbene prakse renesanse i baroka. Diplomu solistice stekla je 1991. godine. U proteklih je dvadeset godina nastupila u brojnim opernim produkcijama, najčešće pod dirigentskom palicom Renéa Jacobsa, među kojima se ističu one na Innsbrucker Festwochen der Alten Musik, Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence, te u Théatre des Champs-Elysées, Théatre Royal de La Monnaie (Brisel), Staatsoper (Berlin), Lincoln Center (New York), Barbican Centre (London), Theater an der Wien, Cité de la musique (Pariz), Palais des Beaux-Arts (Bruxelles), Salzburger Festspiele, te u Teatro Avenida (Buenos Aires) pod ravnanjem J.M. Quintane, na Festival La Folle Journée (Tokio) pod ravnanjem Michela Corboza i u Tokyo Opera Cityju pod dirigentskom palicom Masaaki Suzukija.

Jedna je od osnivačica sastava Les Plasirs du Parnasse. Kao solistica redovito nastupa diljem svijeta s najboljim baroknim ansamblima i glazbenicima kao što su Anner Bylsma, Concerto Vocale, I Musici, Freiburger Baroque Orchestra, Akademie für Alte Musik Berlin, Ensemble 415, Concerto Köln i Bach Collegium Japan. Nastupala je u dvoranama kao što su  Concertgebouw  (Amsterdam), Philharmonie &Konzerthaus (Berlin), The Royal Chapel (Versailles), Freunde alter Musik Basel (Švicarska), Gewandhaus (Leipzig), Sydney Opera House (Australija), Rubin Academy (Izrael), Palau de la Musica (Barcelona), Palacio Real (Madrid), Boljšoj teatar (Moskva) i na brojnim festivalima poput Beaune and Ambronay (Francuska), Urbino (Italija), Bruges (Belgija) i Praško proljeće. Majstorske tečajeve držala je u Aix-en Provenceu, u Češkoj i na Umjetničkoj akademiji u Tokiju.

Njezina diskografija uključuje solističke snimke Aure Nove, Toccate e danze per liuto in stile moderno u izdanju kuće Acoustic revive, G. A. Cateliono, Intabolatura de Leuto i Giovanni Zamboni, Sonate d’ intavolatura di Leuto u izdanju kuće Regulus i druge snimke s orkestrom I Musici (u izdanju Philipsa), s Renéom Jacobsom (u izdanju kuće Harmonia Mundi France). Snimala je i za kuće WDR, Symphonia i Zig-Zag.

 

 


29.09. Shizuko Noiri