Nedjelja, 25. rujnaLA GALANÍA
Crkva Sv. Nikole, 20.30 sati

RAQUEL ANDUEZA, sopran & Ansambl LA GALANIA

Raquel Andueza, sopran
Pablo Prieto, violina
Daniel Garay, udaraljke
Pierre Pitzl, barokna gitara
Jesús Fernández Baena, teorba

Program:
inaem-colabora-positivo

Yo soy la locura

Henry du Bailly (?-1637.)
Yo soy la locura

 

Anonimus (17. stoljeće)
La Ausençia

 

Anonimus (17. stoljeće)
Tres niňas me dan enojos

 

Álvaro Torrente (1963.)
(rekonstrukcija)
Seguidillas de la vente (tekst anonimus)

 

Santiago de Murcia (1673.-1739.)
Impossibles (impro.)

 

Anonimus (17. stoljeće)
De mis tormentos y enojos

 

Juan Hidalgo (1614.-1685.)
Créditos es de mi decoro

 

Luis de Briceño (oko 1610.-1630.)
Si queréis que os enrame
Álvaro Torrente
(rekonstrukcija)
Zarabanda del catálogo (tekst anonimus)

 

Gaspar Sanz (1640.-1710.)
Folias

 

Jean- Baptiste Lully (1632.-1687.)
Sé que me muero de amor

 

Anonimus (17. stoljeće)
Vuestros ojos

 

Anonimus (17. stoljeće)
Pasacalle

 

Álvaro Torrente
(rekonstrukcija)
Jácara de la trena
(tekst Francisco de Quevedo, 1580.-1645.)

 

O izvođaču:

LA-GALANIA

La-Galania je trenutno jedan od najvažnijih specijaliziranih sastava na španjolskoj glazbenoj sceni. Ansambl su 2010. godine osnovali Raquel Andueza i Jesús Fernández Baena. Izvode baroknu glazbu 17. i 18. stoljeća, baziranu na povijesnim osnovama i uvijek su otvoreni za suradnju s najboljim španjolskim i stranim glazbenicima koji su specijalisti za taj repertoar.

Članovi ansambla su umjetnici koji nastupaju s globalno poznatim orkestrima i glazbenim sastavima, od kojih su neki: L’Arpeggiata, Hespèrion XXI, Al Ayre Español, Orquesta Barroca de Sevilla, Private Musicke, and the Orchestra of the Age of the Enlightenment. Jezgru ansambla čini sopranistica Raquel Andueza, koja često nastupa na najistaknutijim festivalima i u najpoznatijim dvoranama diljem svijeta.

La-Galania je s velikim uspjehom debitirala u katedrali u Pamploni s Pergolesijevim djelom „Stabat Mater“. Od tada se ansambl pojavljuje na najprestižnijim mjestima – u Madridu, Bernu, Berlinu, Kölnu, Parizu, Brugesu, Palmi de Mallorca, Moskvi, Helsinkiju, New Yorku, San Sebastiánu, Innsbrucku, Sevilli, Chicagu, Briselu, Gironi, Lyonu, Panami, Aranjuezu, Santiagu de Compostela, Bogoti, itd.

U siječnju 2011. godine izdali su prvi album „Yo soy la locura”, za izdavačku Anima e Corpo. Od izdavanja do danas, album je doživio velik uspjeh na tržištu i u očima kritičara. Španjolsko udruženje festivala klasične glazbe jednoglasnom mu je dodijelilo nagradu Festclásica. Njihovi sljedeći albumi „Alma Mia” (2013.), „Pegaso” i „Yo soy la locura” (2015.) također primaju odlične komentare i priznanja novinara i kritičara.

 

RAQUEL ANDUEZA, sopranmg_6937-medium-1-15x20cm-portada-mini

Raquel je rođena u Pamploni i dosad je radila s brojnim ansamblima: Gli Incogniti, B’Rock, L’Arpeggiata, La Tempestad, Al Ayre Español, Orquesta Barroca de Sevilla, El Concierto Español, Private Musicke, La Real Cámara, Hippocampus, Orphénica Lyra, La Colombina, itd. 2010. godine je, s teorbistom Jesúsom Fernández Baenom, osnovala ansambl La-Galania.

Trenutno nastupa kao solistica na festivalima i u dvoranama diljem svijeta (u Parizu, Madridu, Barceloni, Briselu, Utrechtu, New Yorku, Pragu, Frankfurtu, Bukureštu, Tokiju, Beču, Meksiku, Napulju, Granadi, Minneapolisu, Bernu, Panami, Chicagu, Londonu, Hong Kongu, Moskvi, Bogoti, itd). Debitirala 2012. godine u Carnegie Hallu u New Yorku i na londonskim promenadnim koncertima (Proms).

Raquel Andueza nastupala je pod dirigentskom palicom Pabla Heras-Casada, Williama Christia, Fabia Biondia, Emilia Morena, Jacquesa Ogga, Monice Huggett, Eduarda López Banza, Christine Pluhar, Richarda Egarra, Ottavia Dantonea, Christiana Curnyna, gospodina Colina Davisa, Joséa Ramón Encinara, itd.

Raquel je povremena profesorica pjevanja na madridskom Kraljevskom kazalištu, na Sveučilištu u Burgosu i Sveučilištu u Alcali, kao i na AMUZu u Antwerpenu.

Njezin se glas pojavljuje u nekoliko dugometražnih i kratkometražnih filmova i televizijskih serija: „Egzodus: Bogovi i Kraljevi ” (Ridley Scott, 2014.), „Isabel” (TVE1, Javier Olivares, 2012.), „Atraco” (Eduard Cortés, 2012.), “Kad ljubav šuti” (Philippe Claudel, 2011.) i “Disección de una tormenta” (Julio Soto Gúrpide, 2010). Raqeul je, u pratnji ansambla La-Galania, posudila glas i u reklami za Loewe.

Raquel je snimala albume za izdavačke kuće Warner Classics, Virgin Classics, Glossa, K617, NB Musika, Accentus and Zig-Zag Territoires. 2010. godine je osnovala vlastitu izdavačku kuću Anima e Corpo, čijih je pet izdanih CD-a primilo pohvale i nagrade raznih glazbenih magazina.