Subota, 30. rujna

Crkva sv. Florijana, 21 sat

NONET DONUM

 

Antonia Dunjko, Ana Mikac, soprani

Sofija Cingula, alt 

Ivan Topić, bas

Mislav Lucić, tenor (psalmodija)

 

Višeslav Jaklin, umjetničko vodstvo

 

IN MEMORIAM MONS. IVANU GODINI 

 

PROGRAM:

William Byrd

(1543. – 1623.)

Misa za pet glasova

 

Jacobus  Gallus

(1550. – 1591.)

Ecce quomodo moritur justus

 

Antonio Lotti

(1667. – 1740.)

Crucifixus a 8 voci (dupli Nonet)

 

William  Byrd

(1543. – 1623.)

Ave verum corpus

 

Tomás Luis de Victoria

(1548. – 1611.)

Ave Maria

 

Gregorio  Allegri

(1582. – 1652.)

Miserere mei, Deus (dupli Nonet)

 

O IZVOĐAČU:

Nonet Donum vokalni je ansambl kojeg čini devetero mladih varaždinskih pjevača pod umjetničkim vodstvom katedralnog orguljaša Višeslava Jaklina. Osnovan je u ljeto 2011. godine kao “Oktet Donum” na poticaj renomirane varaždinske mezzosopranistice Sofije Cingule koja je okupila mlade nadarene glazbenike u župi sv. Nikole u Varaždinu. Ansambl je od tad promijenio nekoliko postava, a zadnja postava, ujedno i prva u kojoj se ansambl formirao kao “nonet” publici se predstavila na Varaždinskim baroknim večerima 2016. godine.

Nonet je u svom djelovanju od samih početaka bio primarno fokusiran na sakralnu glazbu, posebice na ranija razdoblja – renesansu i (rani) barok, iako izvode i djela kasnijih autora te hrvatsku tradicijsku sakralnu glazbu. Na repertoaru Noneta tako se nalaze djela Palestrine, de Victorije, Allegrija, Lottija, Bacha, Händela, Haydna, Mozarta, Kodalyja, Barbera, Klobučara i mnogih drugih značajnih skladatelja.
Od svog osnutka do danas, Nonet je održao mnogo zapaženih nastupa, od kojih se ističu tradicionalni korizmeni koncerti u varaždinskoj katedrali koji se svake godine realiziraju u suradnji s poznatim Varaždinskim kvartetom, a u sklopu kojih je izveden čuveni “Miserere” G. Allegrija. Nonet je u dva navrata nastupio i na Varaždinskim baroknim večerima. Prvi puta 2013. godine na svečanoj misi zahvalnici na kojoj je izvedena “Missa Rorate Coeli desuper” J. Haydna, a drugi puta 2016. na čak tri koncerta (crkva sv. Florijana u Varaždinu, Sveti Juraj na Bregu, crkva sv. Marije Snježne u Belcu) na kojima je izvedena “Missa O magnum Mysterium” i istoimeni motet T. L. de Victorije. Nonet je također u dva navrata nastupao u sklopu ciklusa “Heferer” u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb – prvi puta u prosincu 2015. na božićnom koncertu u Novoj Vesi u Zagrebu, a drugi puta u siječnju 2017., kada je nastupio sa eminentnim solistima, sopranisticom Evelin Novak i bas-baritonom Krešimirom Stražancem u velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski. Od nastupa još valja izdvojiti veliki projekt Bachovog “Božićnog oratorija” 2014. (prvi dio) i 2015. (drugi dio), koji je bio varaždinska premijera toga velebnog djela za čiju je realizaciju Nonet bio proširen u komorni zbor. Za sve svoje nastupe Nonet je dobio izrazito pozitivne kritike.
Ljubav prema glazbi, radost zajedničkog druženja i muziciranja te upoznavanja glazbe svih epoha, a sve “ad maiorem Dei gloriam” je ono što ovaj komorni ansambl potiče na konstantan napredak i otkrivanje novih tajni koje sa sobom nosi svaka nova kompozicija na repertoaru.


30.09. NONET DONUM - dnevni program