Crkva Sv. Florijana
Četvrtak, 27. rujna, 21.00

 

U suradnji s Umjetničkom radionicom Heferer
Nonet Donum

Marta Topić Mlakar, Iva Mavrek, Tia Pikija – soprani
Karla Kelemen, Sara Šopar – alti
Mislav Lucić, Vedran Lesar – tenori
Ivan Topić, Šimun Šopar – basi

  Dupli Nonet Donum

Kristina Marija Medenjak, Iva Mavrek, Tia Pikija, Marta Topić Mlakar,
 Kristina Marija Medenjak, Jelena Pavković – soprani
Karla Kelemen, Sara Šopar, Ljiljana Bogojević,
  Monika Zlatarek – alti
Mislav Lucić, Ivica Bađun, Vedran Lesar,
Ambroz Nikolić – tenori
Ivan Topić, Šimun Šopar, Domagoj Lucić, Josip Pokorny, Damjan Klemenčić – basi             

Višeslav Jaklin, umjetničko vodstvo, orgulje

Program:

Perotin
Organum
Sederunt Principes – Organum
Beata Viscera

Anonymus
Salve, Regina iz kantuala Frane Divnića

Guillaume Dufay
Ave Maris Stella

Robertsbridge Codex
Estampie

Giovanni Pierluigi da Palestrina

Missa Papae Marcelli
Kyrie

Carlo Gesualdo da Venosa
Miserere mei, Deus

Claudio Monteverdi
Ave Maris Stella

Ivan Lukačić
Quam pulchra es

 

O izvođaču:

Nonet Donum je vokalni ansambl kojeg čini devetero mladih varaždinskih pjevača pod umjetničkim vodstvom katedralnog orguljaša Višeslava Jaklina. Osnovan je u ljeto 2011. godine kao Oktet Donum na poticaj varaždinske mezzosopranistice Sofije Cingule koja je okupila mlade nadarene glazbenike u župi sv. Nikole u Varaždinu. Ansambl je od tada promijenio nekoliko postava, a zadnja, ujedno i prva u kojoj se ansambl formirao kao ‘nonet’ publici se predstavila na Varaždinskim baroknim večerima 2016. godine. Nonet je u svom djelovanju od samih početaka bio primarno fokusiran na sakralnu glazbu, posebice na ranija razdoblja – renesansu i (rani) barok, iako izvode i djela kasnijih autora te hrvatsku tradicijsku sakralnu glazbu. Na repertoaru Noneta tako se nalaze djela Palestrine, de Victorije, Allegrija, Lottija, Bacha, Händela, Haydna, Mozarta, Kodalyja, Barbera, Klobučara, Bobića i mnogih drugih značajnih skladatelja. Od svog osnutka do danas, Nonet je održao mnogo zapaženih nastupa, od kojih se ističu tradicionalni korizmeni koncerti u varaždinskoj katedrali koji se svake godine realiziraju u suradnji s Varaždinskim kvartetom, koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski s eminentnim solistima, sopranisticom Evelin Novak i bas-baritonom Krešimirom Stražancem 2017. godine, a svakako je potrebno izdvojiti veliki projekt Bachovog Božićnog oratorija 2014. (prvi dio) i 2015. (drugi dio), koji je bio varaždinska premijera toga velebnog djela za čiju je realizaciju Nonet bio proširen u komorni zbor. Krajem godine Nonet Donum planira turneju u Kanadi.

Za sve svoje nastupe Nonet je dobio izrazito pozitivne kritike. Ljubav prema glazbi, radost zajedničkog druženja i muziciranja te upoznavanja glazbe svih epoha, a sve ad maiorem Dei gloriam je ono što ovaj komorni ansambl potiče na konstantan napredak i otkrivanje novih tajni koje sa sobom nosi svaka nova kompozicija na repertoaru.

Na večerašnjem koncertu Nonet Donum predstavit će se u osnovnom sastavu u prvom dijelu koncerta, kao i u proširenom – duplom sastavu u drugom dijelu.

 

Varaždinski katedralni orguljaš Višeslav Jaklin magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi Michaela Radulescu. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i u Parizu. Usavršavao se pod vodstvom mnogih renomiranih stručnjaka u okviru mnogobrojnih međunarodnih majstorskih tečajeva posvećenih glazbi za orgulje. Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji. Od 2001. do 2008. bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008. postaje orguljaš varaždinske katedrale. Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama, te u Izraelu, a surađuje i s brojnim ansamblima i orkestrima.

Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, Slovenskog orgelskog društva. 2015. imenovan je Povjerenikom za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije.

 

 


27.09. Nonet Donum