Nedjelja, 30. rujna, 18.00

Velika dvorana Županijske palače

 

Masato Suzuki, čembalo

REMEK-DJELA BAROKNE GLAZBE II.

 

Program:

Girolamo Frescobaldi
Toccata in G

Johann Sebastian Bach
Preludij, fuga i allegro u Es-Duru, BWV 998

Toru Takemitsu
Rain Dreaming

Johann Sebastian Bach
Capriccio u B-duru, BWV 992

Johann Sebastian Bach
Goldberg varijacije, BWV 988

Aria
Variatio 1. a 1 Clav.
Variatio 2. a 1 Clav.
Variatio 3. Canone all’Unisono. a 1 Clav.
Variatio 4. a 1 Clav.
Variatio 5. a 1 ô vero 2 Clav.
Variatio 6. Canone alla Seconda. a 1 Clav.
Variatio 7. a 1 ô vero 2 Clav. al tempo di Giga
Variatio 8. a 2 Clav
Variatio 9. Canone alla Terza. a 1 Clav.
Variatio 10. Fughetta. a 1 Clav.
Variatio 11. a 2 Cla
Variatio 12. a 1 Clav. Canone alla Quarta in moto contrario
Variatio 13. a 2 Clav
Variatio 14. a 2 Clav
V
ariatio 15. Canone alla Quinta. a 1 Clav.: Andante
Variatio 16. Ouverture. a 1 Clav
Variatio 17. a 2 Clav.
Variatio 18. Canone alla Sesta. a 1 Clav.
Variatio 19. a 1 Clav.
Variatio 20. a 2 Clav.
Variatio 21. Canone alla Settima
Variatio 22. a 1 Clav. alla breve
Variatio 23. a 2 Clav.
Variatio 24. Canone all’Ottava. a 1 Clav.
Variatio 25. a 2 Clav.: Adagio
Variatio 25. a 2 Clav.: Adagio
Variatio 27. Canone alla Nona. a 2 Clav
Variatio 28. a 2 Clav.
Variatio 28. a 2 Clav.
Variatio 30. a 1 Clav. Quodlibet
Aria da Capo

 

O izvođaču:

Rođen u Nizozemskoj, Masato Suzuki, japanski dirigent, skladatelj, pijanist, čembalist i orguljaš, školovao se u japanu i Nizozemskoj: prvostupničku diplomu iz kompozicije te magisterij iz rane glazbe stekao je na Nacionalnom sveučilištu za lijepe umjetnosti i glazbu u Tokiju dok je na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu magistrirao orgulje i improvizaciju. Kompoziciju je studirao kod Masayukija Nagatomija, Atsutada Otake i Hiroshija Aoshime, dirigiranje kod Yukioa Kitahare, orgulje kod svojeg oca Masaakija Suzukija, zatim Josa van der Kooija, Makika Hayashima, Keikoa Utsumija, čembalo kod Boba van Asperena, klavir, fortepiano i komornu glazbu kod Michioa Kobayashija, Konrada Richtera, Akire Miyoshija, Torua Kimure, Jakoba Stämpflija, Tomokoa Katoa, Stanleyja Hooglanda, Satorua Sunahare i Rogera Vignolesa. Živi u Voorburgu, u Nizozemskoj, nastupa diljem svijeta, od Tokija do Meksiko Cityja. Glazbeni je ravnatelj i suosnivač ansambla Genesis koji sa svojim briljantnim glazbenicima poput poput Andreasa Böhlena, Takashija Kakete i koncertne majstorice Yukie Yamaguchi nudi široki glazbeni repertoar raznih žanrova, od rane do suvremene glazbe na originalnim instrumentima.
Kao redovni član i solist ansambla Bach Collegium Japan, a pod ravnanjem Masaakija Suzukija, sudjeluje na koncertima, turnejama i snimanjima svih kantata J.S. Bacha(BIS) od 2002. godine. Također je rekonstruirao nestale dijelove kantata BWV 37  i  BWV 190, snimljeni u toj seriji.

Glavni je orguljaš ansambl Vox Luminis  od 2009. godine, s kojim je osvojio Gramophone Award 2012. godine za snimku Musicalische Exequien Heinricha Schütza. Od 2013. godine je glavni dirigent Yokohame Sinfoniette. Redovito nastupa na festivalima poput Musikfesta Bremen, Edinburgh Festivala, Utrecht Oude Muzieka, MA Festivala Bruges itd. S ansamblima poput Sette Voci ,Ensemble Vin Santo i Maro World izvodi komornu glazbu. Njegov repertoar  seže od povijesnog kabuki kazališta (Twelfth Night, projekt Yukio Ninagawa, 2006.), preko Bachova Umijeća fuge i ravnanja izvedbom Gluckovog  Orfeja kojeg je na staro japanski preveo Ogai Mori do suradnje sa Saburom Teshigawarom i Rihokom Sato. U kolovozu 2013.  njegov su recital na MA Festivalu u Bruggeu proglasili „dovoljnim da bi se festival mogao nazvati uspješnim“.

Karijeru skladatelja je započeo jedinstvenim recitalom nastalim miješanjem njegovih djela i njegovom izvedbom Bachovih Goldberg varijacija. Njegovo je djelo Apokalypsis II praizveo ansambl Sette Voci pod ravnanjem Petera Kooyja, a njegov De Profundis Clamavi za zbor a capella svake godine izvodi Bach Collegium Japan u znak sjećanja na potres u Tahoku i tsunami koji su zadesili Japan 11. ožujka 2011.

Orguljaš je u crkvama Tokyo Oncho Church i Japanese Reformed Church u Nizozemskoj. Redovito vodi majstorske tečajeve za orguljaše.

 

 

 

 


30.09. Masato Suzuki