Subota, 01. listopadaHRBA 201463785
Katedrala, 20 sati

KATEDRALNI ZBOR CHORUS ANGELICUS
HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL

Hugo Hymas, tenor (evanđelist)
Ivana Lazar, sopran
Martina Gojčeta Silić, alt
Dejan Vrbančič, tenor (arije)
Kresimir Stražanac, bariton (arije i Pilat)
Matija Meić, bariton (Isus)
Anđelko Igrec, dirigent
Laura Vadjon, koncertni majstor

 

Program:

Johann Sebastian Bach (1685.-1750.)
Muka po Ivanu, BWV 245

 

O izvođaču:

HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije – instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenu barokne glazbe. Umjetnička voditeljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon.

Uz stalne koncertne cikluse od po sedam koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu  s tematski jasno osmišljenim programima, redoviti su gosti brojnih domaćih i stranih festivala.

U svojim programima ansambl čestoto ugošćuje poznate hrvatske i strane soliste i dirigente, eksperte u autentičnom pristupu izvođenja barokne glazbe. Zbog iznimno stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije. U programima Hrvatskog baroknog ansambla redovito su zastupljeni i hrvatski kompozitori, odnosno oni koji su djelovali na području Hrvatske.

 

KATEDRALNI ZBOR CHORUS ANGELICUS

 Zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus djeluje od 1999. godine isprva kao Zbor mladih varaždinske katedrale. S vremenom prerasta u izvođački korpus, koji vezano uz svoju osnovnu zadaću, predvođenje liturgijskog pjevanja na svim važnijim slavljima u varaždinskoj prvostolnici, poseban naglasak stavlja na izvedbu novih liturgijskih skladbi. U svom djelovanju uživa podršku varaždinskih solo pjevača, te instrumentalista, većinom članova Varaždinskog komornog orkestra. U repertoriju zbora nalaze se koncertantne i liturgijske skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja (među ostalim i Faureov i Durufleov Requiem, Vivaldieva Gloria, mise iz razdoblja renesanse, bečke klasike i rane romantike, skladbe Charpentiera, Dupréa, Bernsteina, prve izvedbe hrvatskih prepjeva Muke po Mateju H. Schütza, Mendelssohnovih moteta, i dr.)  Zbor bilježi nekoliko nastupa na Varaždinskim baroknim večerima, a od gostovanja treba istaći ono u Izraelu. Zbor je snimio nekoliko nosača zvuka.

 

Anđelko Igrec, dirigent

Osnivač i voditelj zbora Chorus angelicus je Anđelko Igrec (Heidelberg, 1968.), orguljaš varaždinske katedrale, koji je nakon školovanja u Hrvatskoj završio  studij orgulja i improvizacije u razredu Hansa Haselböcka na Sveučilištu za glazbu u Beču, na istom sveučilištu i crkvenu kompoziciju u razredu Wolfganga Sausenga, te kompoziciju u razredu Klausa P. Satzlera. Član je Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Orguljaške koncerte održavao je diljem Hrvatske, kao i u susjednim zemljama. Za orguljaški je rad primio više priznanja i nagrada. Anđelko Igrec do sada je objavio sedamdesetak djela orkestralne, komorne, scenske i filmske, te vokalne i vokalno-instrumentalne glazbe. U skladateljskom radu najveće nadahnuće nalazi u Svetom pismu, odnosno biblijskim motivima. Za skladateljski je rad primio niz prestižnih nagrada u Hrvatskoj i Austriji.