Subota, 24. rujna01
Dvorac Trakošćan, Viteška dvorana, 11 sati

Koncert uz baroknu kavu

IVANA LAZAR, sopran
IGOR PARO, vihuela de mano
ZORAN KELAVA, besjednik

 

Program:
dvorac-trakoscan

 

“Recuerde el alma dormida”
Fantazije i soneti Don Alonsa Mudarre

 

Alonso Mudarra (oko 1510.-1580.)
Tres libros de musica en cifras para vihuela (Sevilla, 1546.)
Fantasia facil (VII)
Recuerde el alma dormida (Jorge Manrique)

franck_logo
Fantasia para desenboluer las manos (III)
Soneti;
Por asperos caminos (Garcilaso de la Vega)
La vita fugge (Francesco Petrarca)
La gelosia d’amanti (Jacopo Sannazaro)

 

Fantasia facil (VI)
Conde claros en doze maneras
Sexto tono: Un tiento

 

Motet:
Clamabat autem mulier (Pedro Escobar, glazba, tekst iz Novog Zavjeta)
Fantasia que contrahaze la harpa en la manera de Luduvico

Villancicos:
Si me llaman a mi llaman
Gentil cavallero
Ÿsabel, perdiste la tu faxa

Pohvala Amoru
(“Dvoranin”, Baldesar Castiglione)
Pavana de Alexandre
Gallarda

O izvođaču:

Igor Paro, vihuela de mano02

Igor Paro, nakon što je 1986. diplomirao klasičnu gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka, posvećuje se ranoj glazbi, svirajući renesansne i barokne lutnje. 1988. odlazi na studij rane glazbe u Basel (Švicarska), gdje je 1993. kao prvi lutnjist iz Hrvatske na uglednoj Scholi Cantorum Basiliensis diplomirao renesansnu i baroknu lutnju u klasi Eugena Domboisa i Hopkinsona Smitha.

Kao solist i kao član raznih sastava za ranu glazbu nastupao je u Hrvatskoj, na Večerima rane glazbe u Sv. Donatu u Zadru, na Osorskim glazbenim večerima, na Međunarodnoj slavističkoj školi u Dubrovniku, na Večerima Antuna Dobronića u Jelsi, na zagrebačkoj Sceni Amadeo, u Salonu Očić, u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, na međunarodnim festivalima gitare The Sea & Guitars Festival u Vrsaru, Tirando u Poreču, u ciklusima koncerata u porečkoj Eufrazijani, na međunarodnim festivalima rane glazbe u Dvigradu i na BAROMUS festivalu u Rovinju te na Varaždinskim baroknim večerima, sudjelujući u brojnim modernim praizvedbama hrvatske i europske renesansne i ranobarokne glazbene baštine.

Objavio je vlastite transkripcije 2010. godine, prve ikad tiskane glazbe za gitaru, 6 gitarskih skladbi Alonsa Mudarre iz 1546. godine.

 

Ivana Lazar, sopranivana-lazar

Diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Mire Zidarić-Orešković i magistrirala na postdiplomskom studiju kod Lidije Horvat-Dunjko. Pohađala je i majstorske tečajeve kod Dunje Vejzović i Konrada Richtera, te Olivere Miljaković s kojom i dalje radi na usavršavanju vokalne tehnike i interpretacije.

Ivana Lazar je članica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 2010. godine, u kojem je odigrala brojne uloge u klasičnim operama.

 

 

Zoran Kelava, besjednik05

Zoran Kelava je glumac rođen 1970. u Splitu. Za vrijeme studija bavio se pokretom i plesom, sudjelovao u brojnim performansima; od 1999. igra u kazalištima diljem Hrvatske: Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Kazalište Uhlod (Faros), Kazalište Prostor + (Rijeka), Kazalište Licem u lice (Split), Gradsko kazalište lutaka Split, Dječje kazalište Žar-ptica, itd.