Ponedjeljak, 26. rujnaOktet
Crkva sv. Florijana, 20 sati

DARKO PLELI, orgulje
VOKALNI NONET DONUM
Voditelj: Višeslav Jaklin

U suradnji s Ciklusom Heferer

 

heferer_240714

Program:
“Španjolska večernja”

 

José Ximenéz (1601.-1762.)
Batalla de Sexto Tono

 

Tomás Luis de Victoria (1548.-1611.)
Kyrie
Gloria
iz “Missa o magnum Mysterium”

 

Francisco Correa de Araujo (1584.-1654.)
Tiento y Discurso XIII (1626.)

 

Tomás Luis de Victoria
O Magnum Mysterium

 

Antonio de Cabezón (1510.-1566.)
Pavana Italiana

 

Tomás Luis de Victoria
Sanctus
Benedictus

 

Pablo Bruna (1611.-1679.)
Tiento de falsa, 2º Tono

 

Tomás Luis de Victoria
Agnus Dei

 

Antonio Soler (1729.-1783.)
Fandango

 

O izvođaču:

 

VOKALNI NONET DONUM
Donum je osnovan 2010. godine u Varaždinu na poticaj altistice Sofije Cingule koja je okupila mlade, školovane glazbenike iz župne crkve sv. Nikole. Sofija Cingula bila je prvi voditelj sastava, a 2013. godine voditelj postaje katedralni orguljaš mo.Višeslav Jaklin. Sastav je do sada imao više zapaženih nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, a najznačajniji je onaj iz 2014. godine kada su u proširenom sastavu od 14 ljudi i pod imenom Komorni zbor Donum izveli čuveni Bachov Božićni oratorij. U originalnom sastavu oktet, od ove godine nonet Donum okuplja najbolje varaždinske pjevače.

Višeslav Jaklin, voditelj
Varaždinski orguljaš Višeslav Jaklin magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i u Parizu. Usavršavao se pod vodstvom mnogih renomiranih stručnjaka u okviru mnogobrojnih međunarodnih majstorskih tečajeva posvećenih glazbi za orgulje. Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji. Od 2001. do 2008. bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008. postaje orguljaš varaždinske katedrale.
Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama, te u Izraelu, a surađuje i s brojnim ansamblima i orkestrima. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, Slovenskog orgelskog društva. 2015. imenovan je Povjerenikom za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije.

 

Darko Pleli, orgulje
Darko Pleli je rođen 1981. u Zagrebu. Prvu nastavu glasovira dobiva u dobi od pet godina. Pošto je i u glazbenoj i u osnovnoj školi bio akceleriran, maturira u GŠ “Blagoje Bersa” i u XV. gimnaziji već 1998. godine. Nakon mature studira na Institutu zu Crkvenu Glazbu pri Teološkom Bogoslovnom Fakultetu u Zagrebu (orgulje kod Domagoja Jugovića, zborsko dirigiranje kod Irene Kamenarović) te privodi taj studij 2005. kraju. Izmedu 2003. i 2005. godine se usavršava na studiju crkvene glazbe na Bečkom Universität für Musik und Darstellende Kunst (orgulje kod Romana Summeredera, zborsko dirigiranje kod Erwina Ortnera i Ingrun Fussenegger). Od 2005. do 2012. studira orgulje – koncertni smjer na istom sveučilištu kod Romana Summeredera te dobiva titulu Magister Artium. Već tijekom studija u Zagrebu mu je jako važan rad u praksi, te radi kao orguljaš u župi Sv. Nikole Tavilića u Kustošiji. Tijekom studija u Beču vodi desetak različitih zborova te radi kao orguljaš u Stift Heiligenkreuz, Evangelische Pfarrgemeinde Wien – Liesing i drugdje. Od 2011. je voditelj zbora Medizinischer Universität Wien, od 2013. je orguljaš u Benediktinerabtei „Unserer Lieben Frau zu den Schotten“.