Nedjelja, 30. rujna, 20.00 sati
Crkva Sv. Nikole                           

 

ZAGREBAČKI SOLISTI
Sreten Krstić, koncertni majstor
Krunoslav Marić, Saki Kodama Bedić,
Davor Philips, Ivan Novinc, Davor Philips, violine
Hrvoje Philips, Marko Otmačić, viole
Smiljan Mrčela, Zlatko Rucner, violončela
Mario Ivelja, kontrabas
Pavao Mašić, čembalo

Dani Bošnjak, flauta

 

 Program:

ANTONIO VIVALDI (1678.-1741.) :

Koncert za gudače u d-molu, RV 127
Allegro
Largo
Allegro

Koncert za četiri violine, violončelo i gudače u h-molu, RV 580
Allegro
Largo – Larghetto
Adagio

solisti: Sreten Krstić, Krunoslav Marić, Davor Philips, Saki Kodama Bedić – violine, Smiljan Mrčela – violončelo

Koncert za dvije violine, violončelo i gudače u d-molu, op.3, br.11, RV 565
Allegro
Adagio e spiccato
Allegro
Largo e spiccato
Allegro

solisti: Sreten Krstić, Davor Philips – violine, Smiljan Mrčela – violončelo

Koncert za dvije violine i gudače u a-molu,op.3, br.8  RV 522
Allegro
Larghetto e spiritoso
Allegro

solisti: Sreten Krstić, Krunoslav Marić, violine

Koncert za flautu i gudače u D-duru, Il Gardellino, RV 428
Allegro
Cantabile
Allegro

solist: Dani Bošnjak, flauta

***

Koncert za violinu i gudače ‘Četiri godišnja doba’
Koncert za violinu u E-duru, op.8, br.1 „Proljeće
Allegro-Largo e pianissimo sempre-Danza pastorale.Allegro
Koncert za violinu u g-molu, op.8, br.2 „Ljeto
Allegro non molto-Adagio.Presto-Presto
Koncert za violinu u F-duru, op.8, br.31 „Jesen“
Allegro-Adagio- Allegro
Koncert za violinu u f-molu, op.8, br.4 „Zima“
Allegro Moderato-Moderato-Lento Assai-Allegro Moderato.Moderato

 

O izvođaču:

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertnih majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije. Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), itd.

Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice – Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron, Ray Chen i mnogi drugi.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a kojega su snimili s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom (kuća Naxos, 2010.), a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. U lipnju 2014. godine Ansambl je također izdao i kompaktni disk s djelima Borisa Papandopula, s pijanistom Oliverom Triendlom, a koji je upravo oduševio i domaću i inozemnu kritiku.

Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe), nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja; zatim nagrade Ivan Lukačić Varaždinskih baroknih večeri, Villa Manin, UNESCO, Nagrada Grada Zagreba, Srebrni kompakt disk diskografske kuće Croatia Records, Orden za zasluge naroda sa srebrnim zracima, Plaketa Grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin (1994. godine za životno djelo), Srebrna plaketa Hrvatske glazbene mladeži i brojne druge. U 2010. godini Ansambl je nagrađen nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Sreten Krstić je rođen 1953. godine u Beogradu. Violinu je počeo svirati u svojoj sedmoj godini. Od godine 1980.  koncertni je majstor Münchenske filharmonije, a na tom položaju djeluje još iz doba legendarnoga šefa-dirigenta Sergiua Celibidachea. Bio je i koncertni majstor Svjetskog orkestra mladih te nastupao sa solistima poput Henryka Scheringa i Pierrea Fourniera te pod ravnanjem dirigenata poput Jeana Martinona i Bernarda Kleea. I kao solist surađivao je sa slavnim dirigentima, među kojima su Sergiu Celibidache, James Levine, Zubin Mehta, Hiroshi Wakasugi, Horst Stein, Václav Neumann ili Dmitrij Kitajenko, a karijera ga vodi u gotovo sve europske zemlje, Japan, SAD i Rusiju. Snimao je za sve radijske i televizijske postaje bivše Jugoslavije, Bavarski radio, Zapadnonjemački radio, BBC (Manchester), Grčki radio (Solun) te za diskografske kuće PGP, Thorofon, Arte Nova Classics i dr. Za njih je ostvario više kompaktnih ploča, kako solističke, tako i komorne glazbe. Godine 1985. utemeljio je Gasteig-Trio München, 1996. Filharmonijski gudački sekstet, a 1999. Komorni orkestar Filharmonijski solisti, čiji je i umjetnički voditelj. Iste godine postaje i članom Glasovirskoga trija Gelius. Svira na violini koju je 1760. izgradio Nicola Gagliano.

 

Jedan od najtraženijih hrvatskih flautista Dani Bošnjak otkrio je u dobi od samo sedam godina svoj medij izražavanja. Počevši 1972. svirati flautu, točno 22 godine kasnije, titulom magistra zaokružio je svoje službeno studiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Time, međutim, nije završilo Bošnjakovo daljnje usavršavanje.Put ga je vodio prema istraživanju starih instrumenata i ostalih srodnika flaute te je tako Bošnjak instrumentalist na  flauti traverso i piccolu. Zanimanje za ranu glazbu rezultirao je angažmanom u Hrvatskom baroknom ansamblu, specijaliziranom za povijesno osviještene izvedbe. Bošnjak je stalni suradnik nekoliko renomiranih ansambala poput Varaždinskog i Hrvatskog komornog orkestra, zagrebačke Opere, Zagrebačkih solista te Zagrebačkog puhačkog ansambla, s kojim čini jezgru Cantus Ansambla, institucije za promicanje hrvatske suvremene glazbe. Svestranost Danija Bošnjaka koja se ogleda u okretanju ranoj, ali i suvremenoj glazbi, odvela ga je i u područje jazz i latino glazbe.

 

Krunoslav Marić je osnovno i srednje obrazovanje stekao u Rijeci, a diplomirao je 2007. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Maje Dešpalj Begović. Nakon završenog studija, usavršavao se u klasi prof. Ilye Gruberta na Fondazione musicale Santa Cecilia u Portogruaru (Italija). Kao solist nastupao je uz Orkestar opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu. Dobitnik je nekoliko nagrada na državnim natjecanjima. Još za vrijeme studija aktivno se bavi komornom glazbom pa tako 2005. godine s Akademskim gudačkim kvartetom snima nosač zvuka s djelima A. Weberna i J. Š. Slavenskog, u izdanju Hrvatskog glazbenog zavoda. Bilježi uspješne nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Snimao je za HRT i talijanski RAI. Također surađuje sa skladateljima filmske i scenske glazbe, njegove snimke nalaze se u mnogim dokumentarnim i dugometražnim filmovima te suvremenim baletnim predstavama. Bio je član gudačkog kvarteta Porin. Surađivao je s mnogim orkestrima u Hrvatskoj. Usavršavao se na seminarima istaknutih pedagoga u zemlji i inozemstvu. Od 2018. godine gostujući je koncertni majstor Sarajevske filharmonije.

 


30.09. Zagrebački solisti