Nedjelja, 1. listopada

Franjevačka crkva, 19:30 sati

CAPELLA CRACOVIENSIS, Krakow

 

Magdalena Łukawska, sopran

Michalina Bienkiewicz, sopran

Łukasz Dulewicz alt

Szczepan Kosior,  tenor

Sebastian Szumski, bas

 

Jan Tomasz Adamus, dirigent i orgulje

 

PROGRAM:

Marcin Józef Żebrowski

(1702. – 1770.)

Magnificat

Magnificat anima mea, zbor

Quia respexit, alt

Quia fecit mihi magna, sopran

Et misericordia, zbor

Fecit potentiam, bas, truba solo

Deposuit potentes, sopran i alt

Esurientes implevit bonis, zbor

Suscepit Israel, sopran

Sicut locutus est, tenor i  basso continuo

Gloria, zbor

 

 

Johann  Sebastian Bach

(1685. – 1750.)

Magnificat u D-duru, BWV 243

Magnificat anima mea, zbor

Et exsultavit, sopran II.

Quia respex, sopran I.

Omnes generationes, zbor

Quia fecit mihi magna, bas

Et misericordia, alt i tenor

Fecit potentiam, zbor

Deposuit potentesdes, tenor

Esurientes implevit bonis, alt

Suscepit Israel, sopran I, II., alt

Sicut locutus est, zbor

Gloria, zbor

Amen, zbor

 

O IZVOĐAČU:

Capella Cracoviensis, orkestar i zbor, jedan je od najzanimljivijih fenomena na sceni klasične glazbe. Repertoar im obuhvaća stvaralaštvo od renesansne polifonije do romantične opere, a izvodi ga na povijesnim instrumentima, koristeći tehnike povijesnih izvedaba. Zahvaljujući redovitoj potpori Grada Krakova, Capella Cracoviensis ostvaruje svoje umjetničke ideje na beskompromisan način i ostvaruje najvišu umjetničku razinu.

Gostovala je na brojnim festivalima i u brojnim koncertnim dvoranama kao što su: Bach Festival u Leipzigu, Festival Schwetzingen SWR, Händel Festival u Halleu i u Brühlu, Kraljevska opera dvorca Versaillesa, Bečka opera, NOSPR Katowice i Filharmonija Szczecin, ali  i one u Briselu, Gentu, Lavovu, Rigi, Talinu, Erevanu, Tbilisiju i Kijevu.

Redovito surađuje s brojnim gostujućim dirigentima, koncertnim majstorima i solistima od kojih su neki: Evelino Pidó, Christophe Rousset, Alessandro Moccia, Giuliano Carmignola, Paul Goodwin, Andrew Parrott i Paul McCreesh.

Najnovija produkcija Capelle Cracoviensis uključuje Pergolesijevu operu „Adriano u Siriji“ za Decca Classics (solist je bio Franco Fagioli, a dirigent: J.T. Adamus), „Te Deum“ Charpentiera i Lullyja na inicijativu Le Poème Harmonique (dirigent: Vincent Dumestre) i Bachove motete (dirigent: Fabio Bonizzoni) za izdavačku kuću Alpha.

Capella Cracoviensis je izvela opere poput: Handlove „Amadigi“, Mozartove „Figarov pir“ i Gluckove „Orfej i Euridika“ i razvila prateće scenske projekte: Monteverdijeve madrigale u tzv. „mliječnom baru“, Mendelssohnove korale u šumi, kao i njegovo djelo „San ljetne noći“ uz sudjelovanje djece s oštećenjem vida, a tu je i karaoke izvedba Mozartova „Requiema“ u režiji Cezaryja Tomaszewskog.

Jedan od najvećih uspjeha Capella je ostvarila izvedbom svih Beethovenovih simfonija na povijesnim instrumentima u jednom danu uz radijski prijenos uživo, 27. kolovoza 2016. u Krakovu. U izvedbi je sudjelovalo 90 instrumentalista, 44 pjevača i 5 dirigenta iz 14 zemalja, a u publici je sjedilo 2300 posjetitelja.

CC je nastala 1970. na inicijativu tadašnjeg ravnatelja Krakovske filharmonije, Jerzyja Katlewicza, koji je sastavljanje novog ansambla specijaliziranog za izvedbu rane glazbe povjerio Stanisławu Gałońskomu. S vremenom se Capella Cracoviensis osamostalila proširujući svoj reperotar od srednjovjekovne glazbe do svjetskih premijera suvremenih djela. Od studenoga 2008. godine, ravnatelj i umjetnički voditelj CC je Jan Tomasz Adamus.


01.10. CAPELLA CRACOVIENSIS - dnevni program