Crkva sv.Nikole
Petak, 28. rujna, 21.00

 

 Uz 70. obljetnicu osnivanja Države Izrael/

  Ensemble NAYA

 Yaniv d’Or, kontratenor i umjetničko vodstvo

 

Program:

 LATINO-LADINO

Shalom Aleichem, narodna, Safed

A La Una Yo Nací, narodna ladino, Španjolska, Nova Španjolska

Avre Tu Puerta Carrada, narodna ladino, Turska, Grčka

Axerico De Quinze Años,  narodna ladino, Španjolska, Francuska

Barechu, Salomone Rossi (1570-1630), Italija

Rio De Seville, Étienne Moulinié (1599–1676), Francuska

Canarios, Gaspar Sanz 1640–1710, Španjolska

La Soledad De La Nochada, Y d’Or (1975), Grčka

Se l’Aura Spira Tutta Vezzosa, Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643), Italija

Morikos, narodna ladino, Španjolska, Balkan

A la Nana y a la Buba, narodna sefardska, Španjolska

Hija Mia, narodna ladino, Španjolska, Portugal

El Rey de Francia, narodna ladino, Španjolska, Francuska

Asturias, Isaac Albeniz (1860–1909), Španjolska

Marizapalos, Gaspar Sanz (1640–1710), Španjolska

Los Guisados De La Berenjena, narodna ladino, Rodos-Grčka

Mareta, Mareta No’m Faces Plorar, uspavanka iz Alicantea, Katalonija (1700)

Gracias A La Vida, Violeta Parra (1917–1967), Čile

Damigella Tutta Bella, Vincenzo Calestani (1589 –1617), Italija

 

O izvođaču: 

Ensemble NAYA je sastav izvanrednih, svjetski poznatih glazbenika multikulturne pozadine, koji dijele strast za istraživanjem i izvođenjem klasične glazbe Zapada, ali i glazbe iz drugih kultura svih dijelova svijeta. Ansambl je osnovan nakon uzbudljive i uspješne glazbene suradnje u göteborgškoj operi u Švedskoj 2008. godine. Danas je skupina od osam glazbenika posvećenih glazbenoj suradnji koja gradi mostove između različitih kultura i zbližava ljude neovisno o njihovoj vjeri ili religiji. Ansambl NAYA već surađuje s nekim od vodećih glazbenih stručnjaka poput ansambla Barrocade, s kojim su objavili zajednički album Latino Ladino. Taj CD je ubrzo postao jedan od najprodavanijih, osvojio nekoliko nagrada i rezultirao daljnjim pozivima za zajedničke koncerte uglavnom na međunarodnoj sceni.

 

Zahvaljujući iznimnosti svojeg glasa, kontratenor Yaniv d’Or je postao zvijezda u usponu na međunarodnoj glazbenoj sceni. Brianac i Izraelac, d’Or je studirao na Guildhall School of Music and Drama dobivši International Vocal Art Institution Prize i Gottesman Award. Njegov operni repertoar uključuje niz uloga u operama G.F. Händela – Julije Cezar, Ptolomej, Rinaldo, Medoro (Orlando), Jošua (Susannah), Aresemennes (Xerxes), zatim Glucka – Orfej, Cavallija – Orion, Delfa (Giasone), Purcella – Vještica (Dido and Aneas), Brittena – Oberon (Mid Summer Night’s Dream), glas Apolona (Death in Venice ), Vivaldija – Melindo (La verità in cimento) i nedavno ulogu Salomona Rossija u The siblings of Mantua, jedinstvenoj produkciji Drottningholm Slottsteatera u Stockholmu u kojoj su u glavnim ulogama Salomone Rossi, Claudio Monteverdi, tradicionalna sefardska ladino glazba i d’Orove kompozicije.

Na svojim koncertima izvodi solo pjesme te oratorijski i tradicionalni repertoar na pozornicama kao što su Marijinski teatar u Sankt Peterburgu, Wigmore Hall, Barbican Centre, Royal Festival and Queen Elizabeth Hall u Londonu, York Minster Cathedral, Oslo Opera House, AMUZ Antwerp, Palau de la Musica Barcelona, Dome des Invalides i Philharmonie de Paris. Nedavno je izveo novonastalo djelo u Banqueting House u Londonu u prisustvu engleske kraljice.

Yaniv d’Or često i puno snima. Za album Liquefacta Est… koji je u suradnji s ansamblom NAYA snimio za Naxos, dobio je nagradu Gramophone.  Njegov album Latino-Ladino, također u izdanju Naxosa, bio je u izboru albuma časopisa BBC Magazine.

 

 

 


28.09. Ansambl Naya