Nedjelja, 2. listopada 2022.
Prelog, Crkva sv. Jakoba, 19.00 sati

 

Camerata Kilkenny
Claire Duff, barokna violina
Marja Gaynor, barokna violina
Aoife Nic Athlaoich, barokni violončelo
Malcolm Proud, čembalo

 

Program:

Arcangelo Corelli
Trio Sonata op.3 no.12 u A-duru
Grave-Allegro-Adagio
Vivace
Allegro-Adagio
Allegro-Adagio
Allegro

Georg Philipp Telemann
Gulliver Suite za 2 violine u D-duru, TWV 40:108
Intrada-Spirituoso
Lilliputsche Chaconne
Brobdingnagische Gigue
Reverie der Laputier, nebst ihren Aufweckern
Loure der gesitteten Houhnhnms / Furie der unartigen Yahoos

Francesco Geminiani
Sonata no. 3 u e-molu za violinu i continuo
Adagio
Allegro
Adagio
Tempo Giusto
Adagio
Presto
Adagio
Allegro

Master Taylor
Pavan & Galliard iz Dublin Virginal Book

Tomaso Cecchini
Sonata no. 8 za 2 violine i continuo

George Friedrich Händel
Trio Sonata op. 2 no.1 u c-molu
Andante
Allegro
Andante
Allegro

 

O izvođaču:


Nakon što su ga irski čembalist i orguljaš Malcolm Proud i švicarska violinistica Maya Homburger osnovali, ansambl Camerata Kilkenny održao je svoj debitantski recital na Kilkenny Arts Festivalu u kolovozu 1999. Od tada ansambl nastupa na prestižnim mjestima i festivalima diljem Irske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Italije, Finske, Belgije, Estonije i Latvije. Umjetnici s kojima su sudjelovali su: violinist Bojan Čičić, oboisti Marcel Ponseele i Michael Niesemann, sopranistice Maria Keohane, Julia Doyle i Lenneke Ruiten, tenori Mark Padmore i John Elwes, gajdaš David Power, barokni flautist Wilbert Hazelzet i Calmus Ensemble iz Leipziga. Bili su ensemble-in-residence na Kilkenny Arts Festivalu u Irskoj i CC Maasmachelan Festivalu u Belgiji. Nosači zvuka koje je Camerata Kilkenny snimila za izdavačku kuću Maya Recordings obuhvaćaju Mystery Sonate H. I. F. Bibera s violinisticom Mayom Homburger za koju su primili nagradu njemačkih diskografskih kritičara, Muzičku žrtvu J. S. Bacha s nizozemskim flautistom Wilbertom Hazelzetom, arije za sopran J. S. Bacha te švedske narodne korale s Marijom Keohane. U izdanju RTE Lyric FM snimili su The Piper and the Fairy Queen s irskim gajdašem Davidom Powerom. Osim nastupa na VBV-u, koncerti ove jeseni uključuju Bachove kantate sa sopranisticom Julijom Doyle i oboistom Michaelom Niesemannom kao gostujućim solistima na East Cork Early Music Festivalu u Irskoj. U siječnju 2023. Camerata Kilkenny pozvana je na Valletta Baroque Festival na Maltu da izvede program tradicionalne irske glazbe uz glazbu Telemanna, Purcella, Händela i Marinija pod nazivom The Piper and the Fairy Queen s gajdašem Davidom Powerom.

Claire Duff, barokna violinistica međunarodnog ugleda, podjednako je tražena kao solistica, komorna glazbenica, koncertna majstorica i ravnateljica. Njeno je „stilsko sviranje violine solo” (Gramophone) opisano kao „uzbuđenje žestoke izvedbe” (The Irish Times). Koncertna je majstorica Irskog baroknog orkestra s kojim redovito nastupa kao solistica i često kao ravnateljica uz pohvalne kritike. Kao koncertna majstorica radila je s ansamblima i orkestrima za ranu glazbu Florilegium, I Fagiolini, English Touring Operom, The King’s Consortom i Camerata Kilkenny. Bila je i suvoditeljica Academy of Ancient Music i The English Concert i sa svim je tim ansamblima bila na turnejama diljem Europe, Azije i Amerike. Nedavno je vodila Nacionalni simfonijski orkestar pod ravnanjem Dmitrija Sinkovskog. Njena je diskografija opsežna, a, između ostalih, obuhvaća hvaljeni nosač zvuka s Bachovim Dvostrukim violinskim koncertom koji je izvela s Monicom Huggett i IBO-om. Zahvaljujući značajnom doprinosu glazbenoj struci, godine 2016. izabrana je za docenticu na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Predaje baroknu violinu na Kraljevskoj irskoj muzičkoj akademiji i umjetnička je ravnateljica Irskog baroknog orkestra mladih.

Porijeklom iz Finske, violinistica i violistica Marja Gaynor djeluje u Corku. Iako se specijalizirala za baroknu glazbu i svira s različitim irskim i europskim ansamblima, uključujući Irski barokni orkestar i Cameratu Kilkenny, poznata je i kao svestrana glazbenica koja vlada različitim stilovima, odlična improvizatorica te aranžerka i kuratorica. Među dogovorenim projektima ističu se turneje komorne glazbe s Vanbrugh i Solas Quartetom te nastupi i aranžiranje s gajdašem Davidom Powerom i flamenco gitaristom Johnom Walshom. U razdoblju 2013. – 2015. bila je umjetnička direktorica Festivala rane glazbe u East Corku, a osmislila je i seriju koncerata Kaleidoscope Night. Predaje violinu i komornu glazbu na MTU Cork School of Music.

Rođena u Dublinu, Aoife Nic Athlaoich svoju je glazbenu karijeru podijelila između modernog i baroknog violončela. Nakon povratka u Irsku 2013. godine pridružila se Irskom komornom orkestru te je ostvarila niz debija na nekim od najznačajnijih irskih festivala i kao solistica i kao komorna glazbenica. Članica je hvaljenog Orchestre Revolutionaire et Romantique koji vodi John Eliot Gardiner, s kojim je bila na turneji po SAD-u i Europi te je nastupala na BBC Promsu. Nastupala je s ansamblima, kao što su Orchestra of the Age of Enlightenment, La Serenissima, The Avison Ensemble, Irish Baroque Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, Classical Opera Company. Bila je članica London Mozart Playersa od 2010. do 2013. Predaje violončelo na glazbenoj školi u Corku, Sveučilištu u Limericku te na Kraljevskoj irskoj muzičkoj akademiji u Dublinu.

Student Gustava Leonarda i pobjednik na Međunarodnom čembalističkom natjecanju u Edinburghu 1982. godine Malcolm Proud čembalist je i orguljaš Irskog baroknog orkestra i Camerate Kilkenny te redovito nastupa s Komornim zborom Ireland, Resurgam i Sestina. Njegova međunarodna karijera obuhvaća izvođenje svih Brandenburških koncerata s Engleskim baroknim solistima pod ravnanjem Sir Johna Eliota Gardinera na BBC Promsu u Londonu te na Festivalu Schleswig-Holstein. Surađivao je također s ansamblima, kao što su Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of Ancient Music, European Union Baroque Orchestra i Akademie für alte Musik Berlin, te je bio na turneji po Japanu s produkcijom Monteverdijeva Orfeja s Markom Padmoreom u glavnoj ulozi. U studenom 2018. održao je niz koncerata u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dublinu povodom obilježavanja 350. obljetnice rođenja Françoisa Couperina. Njegove snimke obuhvaćaju Purcellovu glazbu za čembalo, Bachovih šest partita, Goldberg varijacije i Clavierübung III. S Orchestra of the Age of Enlightenment i English Baroque Soloists snimio je i Brandenburški koncert broj 5. U travnju ove godine, prigodom proslave stote obljetnice objavljivanja Uliksa Jamesa Joycea, izveo je programsku glazbu skladatelja koji su živjeli oko 1600. godine, a koji su u Uliksu spomenuti. U lipnju ove godine bio je solist s Irskim baroknim orkestrom pod ravnanjem violinista Bojana Čičića u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dublinu, Sheldonian Theatre u Oxfordu te u Trinity College Chapel u Cambridgeu. Ove je godine također izveo prvi svezak Bachovog Dobro ugođenog klavira na Festivalu komorne glazbe u Zapadnom Corku, na Kilkenny Arts Festivalu i u Hugh Lane Gallery (Dublin) kako bi obilježio 300. obljetnicu pojave ovog temeljnog djela.