Bečki dječaci i Bach consort spremni za svečano otvorenje 42. Varaždinskih baroknih večeri,dirigenti zadovoljni

Zbor Bečkih dječaka i Bach consort iz Beča održali su u varaždinskoj Katedrali generalnu probu pred svečano otvorenje ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri. Bečki dječaci u Varaždin su stigli u pratnji turskog maestra Kerema Sezena, koji je već puno desetljeće dirigent zbora i koji s darovitim malim pjevačima uvježbava mise koje izvode nedjeljom u Bečkoj dvorskoj kapeli, gdje redovito nastupaju s Bečkim fiharmoničarima i muškim zborom Bečke državne opere. Dosadašnji rezultati potvrđuju da je Sezen doista svom radu krajnje posvećen, a njegovi zborovi ostvaruju najviša međunarodna priznanja, oduševljajući svojim odličnim pjevanjem slušatelje cijelog svijeta.

“Čast nam je što nastupamo u Varaždinu s Bach consortom. Veliko je zadovoljstvo nastupati ovdje, jer je poznato da je u Hrvatskoj tradicija izvođenja klasične, kao i posebne klasične glazbe iznimno jaka. Budući da se ovdje radi o baroknoj glazbi i ansamblu u baroknom “štimungu”, zbor koji broji 25 dječaka smanjen je za ovu priliku na 19 članova koji će nastupiti u vašoj katedrali”, naglasio je nakon generalne probe maestro Sezen.

Bečki dječaci pjevali su na dvoru Svetog rimskog cara još početkom 15. stoljeća, a današnje ime nose od 1921. godine. Stotinu dječaka u dobi od 10 do 14 godina danas je raspoređeno u četiri zbora i godišnje održe 300 koncerata širom svijeta, pjevajući za gotovo pola milijuna slušatelja. Bach consort s kojim Bečki dječaci večeras nastupaju u Varaždinu osnovan je 1999. godine i jedan je od najuglednijih austrijskih baroknih ansambala, a njegov je suosnivač i voditelj talijansko-poljski maestro Ruben Dubrovsky je nakon generalne probe vidno zadovoljan istaknuo:

“Pripremili smo za večeras program značajnih djela iz razdoblja baroka, poznatu Pergolesijevu Sabat mater, kao i Magnificat u B duru Francesca Durantea koji je bio Pergolesijev učitelj i koji možda nije toliko poznat, ali je stvarao na način koji je vrlo blizak klasičnom bečkom stilu, a tu je i tipično djelo austrijskog baroka skladatelja Georga Muffata skladatelja bečkog dvora. Vrlo sam zadovoljan radom s Bečkim dječacima. Ovo je prvi puta da radimo zajedno i to zahvaljujući Varaždinu, jer od uprave Varaždinskih baroknih večeri je krenula ideja da nas pozovete i ujedinite Bach consort s Bečkim dječacima. Sada već planiramo nove projekte, jer nas ta suradnja veseli, dječaci su nevjerojatni i vrlo smo ushićeni zbog večerašnjeg nastupa.  Znam da je varaždinski festival jedan od najvažnijih baroknih festivala u Europi i ponosni smo što smo u mogućnosti da nastupamo na otvorenju na koje i vaš predsjednik dolazi. Veselimo se suradnji s ovim odličnim festivalom, jer ovdje nastupaju najbolji baroknih glazbenici iz svijeta.”