Barokna operna senzacija ove godine na Varaždinskim baroknim večerima

Moć, intrige, romantika, egzotika ispreplitat će se u opernoj senzaciji koju će ove godine imati priliku poslušati i pogledati publika Varaždinskih baroknih večeri. Nakon višegodišnjih priprema organizatori Varaždinskih baroknih večeri ove će godine u program festivala uspjeti uvrstiti glazbenu „poslasticu“ u svjetskoj premijeri moderne izvedbe opere pod nazivom „Sultans of the opera“.  Glazbena blaga iz Turske u vrijeme baroka izvesti će glazbenici okupljeni u Pera ensmble uz Mehmeta Yesilcaya, te varaždinske glazbene snage, ansambl Camerata Garestin, a sopranistici Ivani Lazar bit će povjerena jedna od glavnih rola u operi koja će publiku VBV-a provesti na glazbeno putovanje u prošla barokna vremena, ali će biti i kombinacija klasične turske umjetničke i zapadnjačke barokne glazbe.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i event manager Koncertnog ureda Varaždin Matko Topić boravili su u Munchenu na pripremama za izvedbu opernog projekta koji je i programski i koncertni doživljaj nakon punih tri stoljeća. „Fascinantno je vidjeti ovaj spoj barokne glazbe iz različitih dijelova Europe i čini mi se da će biti pravo iznenađenje za našu baroknu publiku. Opere s turskim motivima i pričama naravno imaju sultana za uzor ili junaka, ali ovo će biti uistinu svjetska senzacija u Varaždinu“, istaknuo je ravnatelj Bobić. Posebnost opere bit će i kostimi koje će nositi solisti, a nadahnuti su naravno Turskom.

Varaždinske barokne večeri ovaj projekt ostvaruju u produkcijskoj suradnji s HNK-om u Varaždinu, a izvedba je planirana za 4. listopada 2022.