Barokna čarolija u srcu Europe

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Sada su Barokne večeri dvotjedni festival s tridesetak koncerata koje izvodi nekoliko stotina glazbenika ispred otprilike deset tisuća članova publike iz cijelog svijeta. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe. Koncerti se sada održavaju uglavnom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali VBV je gostovao i u brojnim europskim zemljama. Europsko udruženje festivala (EFFE) je komentiralo Varaždinske barokne večeri riječima: „Visoka kulturna i nacionalna važnost festivala je neupitna” i zatim im dodijelilo prestižnu oznaku, Label 2017-2018.

Iz prošlih festivalskih godina za pamćenje ostaju nastupi primjerice Jordi Savalla, doajena izvođenja barokne glazbe, zbora Bečkih dječaka na otvorenju 2012. godine, orkestra Le Concert Spirituel s dirigentom Herce Niquetom i brojni nastupi Le Tendre Amoura, španjolskog ansambla, koji svojim nastupima dokazuje da barokna glazba može istovremeno biti zabavna i grandiozna.

Važno je napomenuti da je u fokusu Varaždinskih baroknih večeri autentičnostautentičnost prostora jer je Varaždin jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova, a program se održava u palačama, crkvama i dvorcima iz tog perioda; autentičnost izvedbe jer se koncerti izvode na baroknim instrumentima; i autentičnost programa jer se izvode djela baroknih skladatelja.

U svom ovogodišnjem izdanju, koje će se održati od 21. rujna do 3. listopada, predstavljeni program (koji će izvesti japanski i hrvatski glazbenici) će pokazati da su ove dvije zemlje ustvari bliske, iako su geografski jako udaljene. Varaždin će ugostiti neke od najpoznatijih japanskih glazbenikaHidemija Suzukija i članove orkestra Libera Classica koji će izvesti koncert otvorenja, dok će  njihovi glazbeni kolege iz vokalnog ansambla La Fonteverde i ansambla Bach Collegium Japan održati koncerte nekoliko dana kasnije. No, Varaždinske barokne večeri nisu samo glazbeni festival. Cijeli grad se pretvara u ono što je bio u 12. stoljeću i što inače možemo vidjeti samo u filmovima. Veoma ponosni na svoju baroknu prošlost, na temelju nje, gradimo budućnost.

Upravo zato smo odlučili da naš slogan bude „Varaždinske barokne večeri – više od glazbe“. Festival uključuje brojne popratne programe – od izložbe cvijeća u Starom gradu, predstavljanja knjiga, izložaba, do prigodnih gastronomskih događaja. Ove godine ćemo predstaviti i nove sadržajerock-barok večeri i barokno pivo.

Dozvolite nam da kroz kulturu gradimo mostove između Hrvatske i Japana! I vi možete biti cigla u tom procesu!