Accademia Bizantina, Chrous Angelicus i vizualni spektakl za početak 44. Varaždinskih baroknih večeri

Koncertom Accademie Bizantine iz Ravenne, varaždinskog zbora Chorus Angelicus i solistica-sopranistica Rodice Vice i Ane Lice, te mezzosopranistice Delphine Galou u prepunoj varaždinskoj Katedrali počele su sinoć 44. Varaždinske barokne večeri. Prije koncerta okupljenima su se obratila Emanuela D’Alessandro, veleposlanica Italije u RH koja je naglasila kako je barok sjajna poveznica između Italije i Hrvatske, ali se i osvrnula na povezanost Varaždina i Varaždinske županije s Italijom u gospodarskom pogledu. Dobrodošlicu gostima i ljubiteljima glazbe u Varaždin, poželio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je i podsjetio kako se Varaždin kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Festival je otvorio zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš koji je naglasio kako glazba obogaćuje naše živote. Dugotrajnim pljeskom nagradili su okupljeni glazbenike, a ni zamjenik ministrice kulture Šipuš nije krio oduševljenje svečanim koncertom otvorenja. «Ja volim ovaj način sviranja baroka i barokne glazbe. To je svirano s uvjerenjem da je glazba rezultat i rekao bih djelo ljudskog bića, koje je sastavljeno od krvi i mesa. I to se mora čuti. Ne mora se to svakom dopasti, ali ovo su izvrsni glazbenici i oni su nam dali jednu lekciju tog tipa i oni to tako sviraju i meni se to uistinu sviđa. Od srca čestitam glazbenicima i Varaždincima i kolegi Bobiću da je ovim koncertom otvorio Festival. Ima i izvrsnih ansambala tijekom Festivala i treba naravno zahvaliti Republici Italiji da je vidjela Varaždinske barokne večeri i Varaždin kao puno žarište koje nije samo žarište sjeverne Hrvatske, nego u svakom slučaju više od četiri desetljeća i žarište glazbene kulture i uopće kulture. Mislim da Varaždinci žive s Festivalom i kao da su dobili «virus», a to je krasno- imati takav «virus kulture», naglasio je nakon koncerta Berislav Šipuš, inače i ugledni hrvatski skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog.

Zadovoljna je koncertom otvorenja, ali i partnerstvom s Varaždinskim baroknim večerima uopće bila talijanska veleposlanica D’ Alessandro. «Puno je emocija nakon ovog krasnog koncerta. Više od godinu dana razgovarali smo s organizatorima Festivala i sad smo konačno doživjeli jedan prekrasan koncert u predivnoj katedrali prepunoj ljudi. Svaki dio je bio posebno lijep i sve bolji, a naravno i Accademia Bizantina i Chorus Angelicus stvorili su prekrasne emocije. Očekujemo preostale emocije na sljedećim danima Festivala», istaknula je D’Alessandro, dodajući kako će sigurno posjetiti, unatoč brojnim obvezama, još koncerata na ovogodišnjem Festivalu. Kao što je publika uživala u nastupu glazbenika, tako su i oni uživali u atmosferi koju pruža najdugovječniji festival barokne glazbe. «Atmosfera je uistinu krasna, publika odlična, organizacija je za svaku pohvalu, a orkestar i glazbenici bili su iznimni. Prezadovoljna sam s našim nastupom», istaknula je sopranistica Rodica Vica, kojoj je upravo barokna glazba poseban izazov u umjetničkom radu. Razloga za zadovoljstvo imali su organizatori, koji su uspjeli usprkos recesiji pripremiti program Festivala na zavidnoj razini s gostovanjem brojnih svjetskih glazbenika. «Opet smo na neki način dokazali da naši glazbenici idu uz bok inozemnim glazbenicima. Imati ovakav ansambl kao što je Accademia Bizantina s maestrom Ottaviom Dantoneom, koji je briljantno vodio večerašnju izvedbu i program koji je bio pomno planiran velika je čast. Možemo biti ponosni i na naš zbor i naše glazbenike», rekao je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

Prijenos koncerta mogao se osim na HTV 1 pratiti na video vodenom zidu na Korzu, a na glavnom gradskom trgu koncerta sve okupljene dočekao vanjski dio otvorenja u produkciji «Urbane galerije» sa igrom svjetla, glazbe i modernih tehnologija. Da su Varaždinske barokne večeri pravi varaždinski kulturni brand, svjedoči i podatak da su na otvorenju okupili i brojni veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj. Svoje su predstavnike tako na otvorenju baroknog festivala imali tako uz Italiju, i Francuska, koja će biti iduće godine zemlja partner 44. Varaždinskih baroknih večeri, Australija, Turska, Italija, Izrael, Iran, Kanada, Japan, Rusija, Austrija, Indonezija, Češka, Ukrajina i Belgija. Varaždinske barokne večeri nastavljaju se danas koncertom uz baroknu kavu na Trakošćanu i nastupom ansambla Camerata Garestin, dok je večernji koncert rezerviran za glazbenike Venice baroque consorta i Avi Avitala. Bit će to večer s djelima najvećeg talijanskog baroknog majstora-Antonia Vivaldija. Prije koncerta u atriju Starog grada bit će održana hrvatsko-talijanska barokna kuhinja na kojoj će kulinarsku poveznicu između dvije zemlje predstaviti dvojica kuhara-Talijan Germano Pontoni i Varaždinac Damir Crleni.