Ponedjeljak, 30. rujna, 20.00 sati
Crkva Sv.Nikole

Zagrebački solisti

Sreten Krstić, koncertni majstor
Krunoslav Marić, Saki Kodama, Davor Philips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin,
violine
Hrvoje Philips, Marko Otmačić, viole
Smiljan Mrčela, Jasen Chelfi, violončela
Mario Ivelja, kontrabas
Dario Golčić, oboa
Pavao Mašić, čembalo

 

Program:

REMEK-DJELA BAROKNE GLAZBE

 

Johann Sebastian Bach
Koncert za tri violine u D-duru, BWV 1064R
Bez oznake tempa
Adagio
Allegro
solisti: Saki Kodama, Ivan Novinc, Mislav Pavlin

 

Johann Sebastian Bach
Koncert za dvije violine u d-molu, BWV 1043
Vivace
Largo ma non tanto
Allegro
solisti: Sreten Krstić, Krunoslav Marić

 

Johann Sebastian Bach
Koncert za violinu u E-duru, BWV 1042
Allegro
Adagio
Allegro assai
solist: Sreten Krstić

 

*******

 

Johann Sebastian Bach
Koncert za violinu i obou u c-molu, BWV 1060a
Allegro
Adagio
Allegro
solisti: Sreten Krstić – violina, Dario Golčić – oboa

 

Johann Sebastian Bach
Suita za orkestar br.3 u D-duru, BWV 1068
Air

 

Johann Sebastian Bach
Dobro ugođeni klavir, 2. knjiga
Preludij u d-molu, BWV 875 (obrada S.Krstić)

 

Johann Sebastian Bach
Fuga iz Velike fantazije i fuge u g-molu, BWV 542, (obr. P.Mash)

 

Johann Sebastian Bach
Preludij i fuga u d-molu, BWV 539
(obr. S.Krstić)

 

O izvođaču:

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncert majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncert majstora, a ujedno i koncert majstora Münchenske filharmonije.

Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), itd. Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice – Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron, Ray Chen i mnogi drugi.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a kojega su snimili s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom (kuća Naxos, 2010.), a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. U lipnju 2014. godine Ansambl je također izdao i kompaktni disk s djelima Borisa Papandopula, s pijanistom Oliverom Triendlom, a koji je upravo oduševio i domaću i inozemnu kritiku.

Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe), nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja; zatim nagrade Ivan Lukačić Varaždinskih baroknih večeri, Villa Manin, UNESCO, Nagrada Grada Zagreba, Srebrni kompakt disk diskografske kuće Croatia Records, Orden za zasluge naroda sa srebrnim zracima, Plaketa Grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin (1994. godine za životno djelo), Srebrna plaketa Hrvatske glazbene mladeži i brojne druge. U 2010. godini Ansambl je nagrađen nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Sreten Krstić je rođen 1953. godine u Beogradu. Violinu je počeo svirati sa sedam godina, a od 1980. je koncertni majstor Münchenske filharmonije. Na tom položaju djeluje još iz doba legendarnoga šefa-dirigenta Sergiua Celibidachea. Bio je i koncertni majstor Svjetskog orkestra mladih te nastupao sa solistima poput Henryka Scheringa i Pierrea Fourniera te pod ravnanjem dirigenata poput Jeana Martinona i Bernarda Kleea. Kao solist surađivao je sa slavnim dirigentima, među kojima su Sergiu Celibidache, James Levine, Zubin Mehta, Hiroshi Wakasugi, Horst Stein, Václav Neumann ili Dmitrij Kitajenko, a karijera ga vodi u gotovo sve europske zemlje, Japan, SAD i Rusiju. Snimao je za sve radijske i televizijske postaje bivše Jugoslavije, Bavarski radio, Zapadnonjemački radio, BBC (Manchester), Grčki radio (Solun) te za diskografske kuće PGP, Thorofon, Arte Nova Classics i dr. Za njih je ostvario više kompaktnih ploča, kako solističke, tako i komorne glazbe. Godine 1985. utemeljio je Gasteig-Trio München, 1996. Filharmonijski gudački sekstet, a 1999. Komorni orkestar Filharmonijski solisti, čiji je i umjetnički voditelj. Iste godine postaje i članom Glasovirskoga trija Gelius. Svira na violini koju je 1760. izgradio Nicola Gagliano.


Zagrebački solisti